CANNES 2018. Alina Șerban, pe Croazetă, cu primul ei rol principal
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2018-alina-serban-pe-croazeta-cu-primul-ei-rol-principal/

Născută într-o familie de romi din România, actriţa şi regizoarea Alina Șerban, care a absolvit Royal Academy of Dramatic Art din Londra şi joacă pe scenele capitalei britanice, participă zilele acestea la Festivalul de Film de la Cannes 2018.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2018

Pelicula Singură la nunta mea/ Seule à mon mariage, coproducţie Belgia-România, în care Alina Șerban interpretează primul ei rol principal într-un lung metraj, a fost selectată în programul ACID (Association pour le Cinéma Indépendant et sa Diffusion).

Festivalul de Film de la Cannes 2018 va avea loc în perioada 9-18 mai 2018, iar filmul Singură la nunta mea/ Seule à mon mariage va fi proiectat în premieră mondială. Proiecțiile filmului vor avea loc joi, 10 mai, la orele 11.30 (Cinéma Studio 13) și la orele 20.00 (Cinéma Les Arcades).

Alina Șerban este o apreciată actriță și realizatoare de spectacole de teatru și președinta companiei de teatru și artă contemporană Povești Nespuse/Untold Stories. Absolventă a prestigioase școli de teatru din București (UNATC), New York (The Tisch School of the Arts) și Londra (The Royal Academy of Dramatic Art), Alina Șerban interpretează rolul Pamelei, personajul central al filmului Singură la nunta mea / Seule à mon mariage.

O tânără din comunitatea romă, spontană și plină de viață, care ajunge în Belgia știind doar trei cuvinte în limba franceză, Pamela are curajul şi determinarea de a-și depăşi condiţia și de a se avânta în necunoscut pentru a se elibera de tradiții și constrângeri care o sufocă. Povestea Pamelei, care speră să-și schimbe destinul prin căsătorie și să evadeze dintr-o existență în care trăieşte cu copilul ei în vârstă de doi ani şi cu bunica într-o casă dărăpănată, unde împart acelaşi pat, aduce în discuție problematica femeii, atât în societate, în general, cât și în comunitatea romă, în particular.

Singură la nunta mea / Seule à mon mariage este lungmetrajul de debut al regizoarei Marta Bergman, născută la Bucureşti, autoarea unor documentare prezentate în festivaluri ca Visions du Réel şi Leipzig Film Festival.

Produsă de compania belgiană Frakas Productions, în asociere cu Hi Film (Ada Solomon) din România, pelicula filmată în România şi Belgia îi are în rolurile principale pe românca Alina Şerban şi belgianul Tom Vermeir. Tom Vermeir este actor de teatru şi televiziune şi muzician. În film este cunoscut din producţia Belgica (2016), de Félix van Groeningen, prezentată la festivalul Sundance.

Din distribuţie mai fac parte Rebeca Anghel, Marie Denarnaud, Marian Şamu, Viorica Tudor, Johan Leysen, Karin Tanghe şi Jonas Bloquet.

Scenariul este semnat de Marta Bergman și Laurent Brandenbourger, în colaborare cu Boris Lojkine şi Katell Quillévéré, iar muzica a fost compusă de Vlaicu Golcea.

Pe lângă coproducţia Belgia-România, în programul ACID au fost selectate opt lungmetraje din ţări precum SUA, Franţa şi Kazahstan.

Programul ACID a fost înfiinţat în urmă cu 25 de ani şi reprezintă o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, care prezintă zece filme pe care Asociaţia le susţine după lansare. Selecţia făcută de cineaştii membri ai ACID cuprinde lungmetraje franceze şi străine, de ficţiune şi documentare, alese din sute de filme înscrise din întreaga lume.

Despre Alina Șerban

Alina Șerban a dezvoltat în 2016, în cadrul Centrului Cultural Rich Mix din Londra, foarte apreciatul spectacol de teatru Home, în calitate simultană de scenaristă, actriță și manager de proiect. În prezent, Alina Șerban este artist-in-rezidență al London International Festival of Theatre. Alina Șerban este inițiatoarea teatrului politic rom din România, dezvoltând proiecte de teatru, film și educaționale începând cu anul 2009. Angajată în a sprijini comunitatea romă, ea a devenit cunoscută prin one woman show-ul I Declare at My Own Risk, fiind atât autoare cât şi interpretă. Este prima femeie romă regizoare de teatru din România, iar în 2016 a scris, regizat și jucat în spectacolul Marea Rușine, o premieră națională.

Alina Șerban a jucat în scurt metrajul Scris/Nescris nominalizat la European Film Awards in 2017 și în doua filme europene de lung metraj: Seule à mon mariage și Gipsy Queen.

Foto: Alina Șerban – facebook

22
/10
/14

Nu-i înțeleg pe cei care nu-l simpatizează pe Woody Allen. Pe cei cărora le este indiferent. Nu trebuie să-l iubești. Însă este unul din marile mistere ale lumii inaderența unora la umorul său. La personajul său, aproape dispărut din filmele, nesfârșite, ale ultimilor ani, dar intrat în panoplia comicilor indispensabili ai cinematografiei.

22
/10
/14

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

22
/10
/14

De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.

22
/10
/14

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide vineri, 24 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film selecţionat – şi premiat – anul acesta la Cannes. În închuiderea festivalului, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, va rula White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard la Festivalul de la Cannes şi candidatul Ungariei la Oscar.

21
/10
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „La capătul liniei”, poate cel mai important lungmetraj al lui Dinu Tănase, director de imagine devenit regizor, este o mostră de cine-verite întârziat, însă alb-negrul imaginii, surprinderea unei realităţi necosmetizate şi jocul credibil al actorilor îl fac unul din cele mai bune filme româneşti ale anilor `80.

21
/10
/14

BIEFF continuă programul de succes prezentat în colaborare cu una dintre cele mai importante manifestări culturale axate pe experimentul cinematografic: Programul Special Oberhausen, dedicat în acest an femeilor regizor, cărora le-au revenit majoritatea premiilor la Oberhausen 2014.

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.

18
/10
/14

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.

18
/10
/14

Welcome to New York, controversatul film al lui Abel Ferrara despre fostul șef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat pe aeroportul din metropola americană, în 2011, după ce o cameristă îl acuzase de abuz sexual, va avea parte de proiecții exclusive în cinema, în România, la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie).