Cap de copil, de Nicolae Tonitza, estimat între 60.000 şi 90.000 de euro, la Artmark
https://www.ziarulmetropolis.ro/cap-de-copil-de-nicolae-tonitza-estimat-intre-60-000-si-90-000-de-euro-la-artmark/

Tabloul „Cap de copil”, de Nicolae Tonitza, cu o valoare estimată între 60.000 şi 90.000 de euro, va fi scos la vânzare pe 22 aprilie, la Licitaţia de Primăvară a casei Artmark din Bucureşti. Realizată după încheierea şederii la Vălenii de Munte, opera marchează îndepărtarea artistului de expresia gravă, neliniştită a stilisticii anilor anteriori.

Un articol de Petre Ivan|15 aprilie 2015

Cap de copil” declanşează o nouă perioadă de creaţie în cariera lui Tonitza, fiind una dintre cele valoroase pânze realizate de artist la mijlocul anilor 1920. Capodopera aparţine unei importante colecţii bucureştene.

De asemenea, potrivit site-ului Artmark, tabloul „Ţărăncuţă cu fuior”, de Nicolae Grigorescu, estimat între 60.000 şi 90.000 de euro, va fi scos la vânzare la licitaţia organizată de Artmark.

Un alt tablou scos la licitaţie este „Tulpanul roşu”, de Ion Theodorescu-Sion, cu o valoare estimată cuprinsă între 18.000 şi 25.000 de euro.

Opera a făcut parte din colecţia diplomatului român Vasile Stoica, ce a fost preluată în 1977 de Muzeul Naţional de Artă al României, iar, după căderea regimului comunist, în urma unui şir lung de procese, a fost restituită moştenitorilor diplomatului, în cursul anului 2009.

Operele fac parte din Licitaţia de Primăvară, colecţia putând fi admirată la sediul Artmark până pe 21 aprilie. Licitaţia va avea loc pe 22 aprilie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton.

Iubitorii de artă se vor putea delecta vizual cu opere semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser, Ion Theodorescu-Sion, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Kimon Loghi, Octav Băncilă, Dumitru Ghiaţă, Adam Bălţatu, Leon Biju şi mulţi alţii.

Foto: Cap de copil – wikipedia

29
/03
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” și Centrul de Cultură Arcuș vernisează cea de a treia expoziție din seria aniversară Galeria „Madrigal 60” și invită publicul să descopere universul vizual al artistului Emanuel Chiriac. Evenimentul va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 19:00, la sediul Corului Madrigal din Aleea Dealul Mitropoliei 11, București.

28
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în promovarea artei contemporane și a peste 500 de materiale video originale (interviuri, documentare, no comment, expoziții) pe canalul YouTube, se lansează premiul Modernism.ro Award 2023, un trofeu de colecție, unicat, acordat în funcție de preferințele și vizualizările publicului.

27
/03
/23

În săptămâna 27 martie – 2 aprilie, Uniunea Artiștilor Plastici din România așteaptă publicul la multe evenimente din țară: expoziția „El Camino” (fotografii de Călin Piescu), sculptură la Galeria de Artă din Ploiești și picturi semnate de Aurelian Broască (la Constanța).

23
/03
/23

MoBU anunță Târgul Internațional de Artă București, eveniment care va avea loc în perioada 19-28 mai a.c. la Romaero Băneasa. Organizatorii au pregătit un pavilion expozițional complex, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați la interior și în exterior, din care aproape 5.500 mp sunt spațiu expozițional dedicat exclusiv galeriilor și artiștilor participanți.

23
/03
/23

Indie Box, inițiativa din spatele mai multor proiecte artistice ai ultimilor 6 ani, precum [m]others, [ship of fools], Danstopic și Movemental, a lansat luna aceasta un nou proiect de terapie prin artă și cercetare artistică a cărui implementare se va petrece pe parcursul acestui an în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

10
/03
/23

Muzeului Național de Artă Contemporană celebrează joi, 16 martie, începând cu ora 17:00, fenomenul culturii vizuale contemporane din România prin „decontul vizual” al celor 192 de noutăți din colecția muzeului, dar și printr-o dezbatere cu invitați internaționali, care deschide seria de conferințe publice MNAC International Academy.

07
/03
/23

AnnArt Gallery găzduiește, în perioada 28 februarie - 25 martie 2023, expoziția „Treasury of forgotten places”, născută în urma unei rezidențe de artă în județul Bihor, initiață de creatorul de modă Dorin Negrău și care are ca scop principal conservarea patrimoniului unei lumi arhaice, ilustrând astfel firescul vieții simple.