Expoziție conexă la OWR 16: „Cercetare pentru mâine. Videodiorame”
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-conexa-la-owr-16-cercetare-pentru-maine-videodiorame/

ONE WORLD ROMANIA şi Rezidenţa9 vă invită la Vernisajul expoziţiei „Cercetare pentru mâine. Videodiorame” care va avea loc astăzi (marţi, 28 martie) de la ora 19:00 la Rezidenţa9 (str. Ion Luca Caragiale 32, Bucureşti).

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2023

Expoziția aduce împreună lucrările artiștilor Anca Benera & Arnold Estefan, Vanessa Gravenor, Gabriella Hirst, Sonja Hornung și Danielle Tognozzi, Nicoleta Moise, Sebastian Moldovan, Ania Nowak, Maryam Tafakory, Meghna Singh & Simon Wood, și va fi expusă la Rezidența9 în perioada 28 martie – 20 aprilie.

Vernisajul expoziției este organizat într-un cadru prietenos și informal, unde veți putea discuta cu unii dintre artiștii prezenți și curatoarea expoziției, Larisa Crunțeanu, despre ideile și conceptele care stau la baza lucrărilor expuse.

Program vizitare:
29 Martie – 20 Aprilie 2023
Marți-Vineri: orele 16:00 – 20:00
Sâmbătă – Duminică: orele 13:00 – 20:00

Dioramele sunt mașini de înțeles […] felii de timp din organismele sociale care le-au creat. (Donna Haraway, Teddy Bear Patriarchy, 1984)

Expoziția Cercetare pentru mâine. Videodiorame este o prezentare time-sensitive a unor lucrări video și instalații ce angajează metodologii documentariste pentru a chestiona și răspunde la o serie de probleme ridicate de moștenirea lăsată de generații trecute generațiilor noi (în plan politic, economic, colonial, ecologic, etc.). De la corpurile transformate în invizibil pe care se sprijină economia capitalistă la formatele ESG (Environment, Social, Governance) ce amenință stabilitatea economică mondială, de la intimitatea prin proxy afișată în televiziunea iraniană la peisajul al unui râu confruntat cu versiunea sa contemporană secată, de la existența prin simboză necesara unei rețele de filmanete miceliale în ruine la animații educative de pregătire în cazul unui război nuclear, de la colectivul de femei din spatele celei mai faimoase lucrări de artă monumentală românească la multiplele forme prin care o inimă frântă pune stăpânire pe corp și traseul vindecării unei aripi rănite …. În spațiul labirintic al Rezidenței 9, fiecare lucrare taie o felie din tortul timpului pentru a pune în balanță precaritatea imaginării unui mâine colectiv, în contextul supraproducției și maximizării unui azi profund individualist.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.