Capodopere universale. Beethoven și Brahms, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/capodopere-universale-beethoven-si-brahms-la-sala-radio/

Orchestra Naţională Radio, dirijată de Haoran Li şi avându-l solist pe pianistul Toma Popovici, prezintă vineri, 25 noiembrie 2016, ora 19.00, pe scena Sălii Radio, lucrări de referinţă din activitatea componistică a doi mari compozitori, Ludwing van Beethoven şi, respectiv, Johann Brahms.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2016

Denumită și ,,Simfonia destinului”, Simfonia a V-a în do minor, op. 67 scrisă de Ludwig van Beethoven a avut premiera în anul 1808, şi a fost un fiasco total, datorat, pe de-o parte, lungimii concertului, care a cuprins și alte lucrări ale compozitorului, și pe de alta, interpretării dezastruoase a instrumentiştilor.

Haoran Li și Toma Popovici

Haoran Li și Toma Popovici

După mai bine de 200 de ani de la premieră, în prezent, Simfonia a V-a, compusă din patru părți – Allegro con brio, Andante con moto, Scherzo: Allegro, Allegro – este asociată cu stilul muzical beethovenian și este prioritară în alcătuirea programelor de concerte.

Concertul nr. 2 în si bemol major op. 83 compus de Johann Brahms rămâne una dintre cele mai mari provocări ale literaturii pentru pian ca amploare şi nivel tehnic.

Despre Allegro non troppo, Allegro appassionato, Andante şi Allegretto grazioso – cele patru mişcări ale concertului, s-a spus că au spaţialitatea unei simfonii, drama unei opere, intimitatea unui cântec de leagăn , extazul unei frumoase poveşti de dragoste.

Evenimentul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Foto: Beethoven și Brahms – orchestreradio.ro

28
/11
/14

Dragoş Huluba, unul dintre cei mai importanţi actori ai Teatrului de Comedie din Bucureşti, îşi conturează traseul profesional, pornind de la întâlnirea cu Dem Rădulescu, mentorul lui, trecând prin aplauzele publicului din Singapore, România sau China şi ajungând la înţelegerea pe care i-o arată pe scenă soţia lui, actriţa Violeta Huluba.

28
/11
/14

În premieră absolută la Teatrul Naţional Radiofonic, în anul împlinirii a 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare, Radio România Cultural îi invită pe iubitorii teatrului la un spectacol-eveniment: „Henric al V-lea”, în traducerea lui Ion Vinea şi adaptarea radiofonică realizată de Domnica Ţundrea. Regia artistică: Attila Vizauer.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

27
/11
/14

Actorul Mircea Albulescu, internat la Institutul de Boli Cardiovasculare dinTimişoara, a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe inimă, în prezent aflându-se în Secţia de Terapie Intensivă.