Capodoperele cinematografiei naţionale, în aer liber – „Caravana filmului românesc”, la Giurgiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/capodoperele-cinematografiei-nationale-in-aer-liber-caravana-filmului-romanesc-la-giurgiu/

Cine nu-şi aminteşte savurosul dialog dintre Toma Caragiu, în rolul actorului Caratase, şi Marin Moraru, în rolul valetului Vasile, din filmul ACTORUL ŞI SĂLBATICII inspirat din viaţa renumitului comediant interbelic Constantin Tănase? Marii actori români – Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Ştefan Mihăilescu Bărila, Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Catrinel Dumitrescu şi mulţi, mulţi alţii – şi replicile lor celebre din vechile filme româneşti, se pot vede, la sfârşitul acestei săptămâni (17 – 19 iulie), la Giurgiu.

Un articol de Petre Ivan|15 iulie 2015

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” va poposi pentru trei zile pe platoul din faţa Teatrului „Tudor Vianu” din Giurgiu, oferind publicului posibilitatea vizionării a trei dintre cele mai îndrăgite filme de comedie din patrimoniul naţional de film: „Actorul şi sălbaticii”, regia: Manole Marcus; „Secretul lui Bachus”, regia: Geo Saizescu şi „Buletin de Bucureşti”, regiaCaravana filmului : Virgil Calotescu.

Pentru mulţi dintre noi, aceste filme pot fi motiv de nostalgie. Pentru alţii, unul de amuzament. Iar, pentru cei tineri, de ce nu?, un motiv de a descoperi creaţii artistice de valoare, în cadrul „CARAVANEI FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale” , ediţia a treia.

Programul complet:

Vineri, 17 iulie, ora 21.00: ACTORUL ŞI SĂLBATICII

Regia: Manole Marcus; Scenariul: Titus Popovici;

Cu: Toma Caragiu, Margareta Pogonat, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Mircea Diaconu, Marin Moraru,  Ovidiu Iuliu Moldovan

Sâmbătă, 18 iulie, ora 21.00: SECRETUL LUI BACHUS

Regia: Geo Saizescu; Scenariul: Titus Popovici;

Cu: Ştefan Mihăilescu-Brăila, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Emil Hossu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Horaţiu Mălăele

Duminică, 19 iulie, ora 21.00: BULETIN DE BUCUREŞTI

Regia: Virgil Calotescu; Scenariul: Francisc Munteanu;

Cu: Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Draga Olteanu Matei, Octavian Cotescu, Diana Lupescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Costel Constantin.

Proiecţiile au loc în aer liber, pe Platoul din faţa Teatrului „Tudor Vianu” din Giurgiu, publicul având acces gratuit.

Foto: Caravana filmului românesc – www.caravanafilm.ro

12
/11
/13

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul de Psihanaliza şi Film este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

12
/11
/13

Filmul Stalingrad 3D, primul lungmetraj rusesc produs cu tehnologia Imax 3D, a obţinut cele mai mari încasări înregistrate vreodată în Rusia în weekendul premierei, respectiv cele mai mari încasări din China reuşite de un film străin care nu a fost produs la Hollywood.

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.