„Captain America: Război Civil”, filmul care divizează super eroii
https://www.ziarulmetropolis.ro/captain-america-razboi-civil-filmul-care-divizeaza-super-eroii/

În cel de-al treilea film al francizei Marvel „Captain America” super eroii se văd nevoiţi să aleagă o tabără şi să lupte unii împotriva altora, încercând să înţeleagă de ce parte stă binele şi care e, de fapt, miza conflictului. 

Un articol de Liliana Matei|13 mai 2016

Filmul „Captain America: Civil War / Căpitanul America: Război Civil” este distribuit de Forum Film România şi rulează în cinematografe din 6 mai 2016, în format 3D, IMAX 3D, 4DX 3D şi Dolby Atmos.
Potrivit regizorilor Anthony & Joe Russo, noua peliculă Marvel îşi propune să spună povestea Răzbunătorilor în aşa fel încât cauza ambelor părţi să se susţină. „Şi Tony Stark şi Steve Rogers sunt personaje cu crezuri foarte solide. Ne-am dorit ca oamenii să fie încurcaţi, să le fie greu să aleagă o parte”, spun regizorii.
Războiul Civil din noul film produce o fractură între Răzbunători, care are drept rezultat împărţirea în două tabere – una condusă de Steve Rogers şi de dorinţa sa ca Răzbunătorii să rămână liberi pentru a apăra umanitatea fără amestecul guvernului, iar cealaltă condusă de Tony Stark şi decizia sa surprinzătoare de a sprijini coordonarea echipei de către guvern. Cele două tabere de Răzbunători arată astfel: Sam Wilson, Bucky Barnes, Hawkeye, Ant-Man şi Scarlet Witch alături de Captain America şi Black Widow, War Machine, Vision şi Black Panther la trena lui Tony Stark. Deşi are o distribuţie impresionantă, „Captain America: Război Civil” începe şi se încheie alegoric cu acelaşi personaj cheie: Steve Rogers, adică Captain America.

Captain American vs Iron Man

Pentru a cincea oară în rolul iconic care l-a consacrat, Chris Evans îl întruchipează din nou pe Captain America. „Ce mi se pare interesant la direcţia în care merge personajul e că, pentru prima dată, nici el nu ştie care e răspunsul corect”, spune Chris Evans. „În mod normal, Captain America ştie mereu ce să aleagă, dar acest conflict e mult mai greu de gestionat pentru că este genul de luptă în care nu există o graniţă clară între bine şi rău”, mai spune actorul, explicând că, de data aceasta, super eroului îi este extrem de greu să îşi dea seama care e poziţia corectă în conflictul care îi rupe pe Răzbunători în două.
La polul opus, conducând cealaltă tabără, se află Tony Stark, adică Iron Man, interpretat de Robert Downey Jr. „Nu vrei să vezi o fisură în relaţia acestor doi giganţi (Captain America şi Iron Man) pentru că ştii ce efecte ar putea avea”, spune actorul. „Mi-a plăcut mereu ideea asta: cum îţi revii dintr-o astfel de ruptură?”, completează el.
Fiecare tabără cu apărarea sa

Însă, în timp ce Răzbunătorii sunt prinşi între cele două facţiuni, misteriorul Zemo interpretat de Daniel Bruhl are propria agendă de lucru. Zemo nu numai că are propriile interese care îl motivează să se implice în conflictul dintre Captain America şi Iron Man, dar e şi un personaj dubios, ale cărui acţiuni te pun pe gânduri.


Chris Evans crede că fix asta e contrapunctul de care filmul avea nevoie şi afirmă că marele merit al celor doi regizori este că au reuşit să umanizeze povestea super eroilor. „La urma urmei, asta e o poveste despre un conflict familial, ceea ce o face minunată. Nu există bine clar conturat, la fel cum nu există nici rău clar conturat, nu poţi spune de care parte e binele şi de care e răul. E pur şi simplu o chestiune de a empatiza cu o tabără sau alta”, mai spune actorul.
„Conflictul dintre cele două părţi e exact scânteia care va aprinde conversaţiile din rândul fanilor şi spectatorilor”, afirmă actriţa Scarlett Johansson. „Când ies de la film, cu siguranţă vor continua să apere tabăra cu care ţin. Fiecare va construi o apărare pentru facţiunea cu care empatizează, iar miza va fi din în ce mai mare în discuţiile despre film”.
Iar Anthony Russo concluzionează: „Filmul e şi surprinzător şi înfricoşător în acelaşi timp. Cred că oamenii vor aprecia că nu pot prezice desfăşurarea acţiunii. Iar la un nivel mai simplu rămâne plăcerea de a urmări filmul preferat cu super eroi care se bat între ei, ceea ce e foarte distractiv”.

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).