Carmen Galin, Aurel Giurumia şi Iurie Darie – 14 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/carmen-galin-aurel-giurumia-si-iurie-darie-14-martie-in-cultura/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 14 martie s-au născut 3 mari actori români? Aurel Giurumia şi Iurie Darie nu se mai află printre noi. Dar actriţa alături de care am fredonat, în copilărie, versurile melodiei „Fram, ursul polar“, împlineşte 68 de ani.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 14 martie s-au născut trei mari actori români? Doi dintre aceştia, Aurel Giurumia şi Iurie Darie, nu se mai află din nefericire printre noi. Al treilea – actriţa alături de care unii dintre noi am fredonat, în copilărie, versurile melodiei „Fram ursul polar“ – împlineşte, astăzi, 68 de ani.

Carmen Galin, născută pe 14 Martie 1946, în Bucuresti, a făcut parte din promoţia ’67 a Academiei de Teatru şi Film alături de Mitică Popescu, Cristina Stamate, Ioana Bulcă, Adela Mărculescu şi Ilie Gheorghe, la clasa profesorilor Sanda Manu, Ion Cojar şi Mihai Mereuţă. Repartizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, a fost convinsă de Dinu Săraru să vină la Bucureşti, la Teatrul Mic. Aici, regizorii Cătălina Buzoianu şi Silviu Purcărete au distribuit-o în spectacole alături actori precum Ştefan Iordache sau Valeria Seciu. După transferul la TNB, Carmen Galin apare în spectacole ca „Noaptea regilor” în regia lui Andrei Şerban, jucând cot la cot cu Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Maia Morgenstern sau Dan Puric, în „Livada de vişini”, în „Steaua fara nume” sau în „Trilogie antică” – „Electra”, a aceluiaşi Andrei Şerban. Pe marele ecran debutează în 1966, cu filmul „Dimineţile unui băiat cuminte”, de Andrei Blaier. Urmează apoi „Drum în penumbră” (1972), „Proprietarii” (1973), „Ilustrate cu flori de câmp” (1974), „Tănase Scatiu”, „Mere Roşii” şi „Premiera” (1976), „Iarna Bobocilor” (1977), „Profetul, aurul şi ardelenii” (1978), „Ora zero”, „Bietul Ioanide” (1979), „Saltimbancii”, „Pruncul”, „Petrolul şi Ardelenii” (1981), „Întunericul alb” (1982), „De dragul tău, Anca”, „Faleze de nisip” (1983), „Un saltimbanc la Polul Nord”(1984), „Secretul lui Nemesis” (1985), „Zâmbet de soare” (1987), „Campioana” (1990), „Vinovatul” (1991). În 1995, s-a retras din activitate, de pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, (din cauza conducerii de atunci). Ulterior, Carmen Galin s-a dedicat acţiunilor umanitare. Pe 7 februarie 2004, a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria – Arta Spectacolului, „în semn de apreciere a întregii activităţi”.

1804 – S-a născut, la Viena, compozitorul austriac Johann Strauss – tatăl.

1837 – Apare, la Iaşi, „Alăuta românească” (supliment al ziarului „Albina românească”), sub redacţia lui Gheorghe Asachi, apoi a lui Mihail Kogălniceanu, prima revistă literară din Moldova

1854 – S-a născut poetul Alexandru Macedonski, reprezentant al simbolismului în poezia românească.

1879 – S-a născut Albert Einstein, fizician, autorul teoriei Relativităţii şi laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (1921).

1883 – A încetat din viaţă Karl Marx.

1885 – S-a născut scriitorul Constantin I. Gane, autorul lucrării “Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.

1887 – A încetat din viaţă pictorul şi fotograful Carol Popp Szathmary.

1919 – S-a născut Alexandru Paleologu, scriitor, om politic (2000 – Premiul de Excelenţă în Cultură Româna) („Bunul-simţ ca paradox. Eseuri”, „Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor”, „Sfidarea memoriei”, „Despre lucruri cu adevărat importante”, „L’Occident est a l’Est”).

Carmen Galin

1929 – S-a născut actorul Iurie Darie (din filmografie: „Dragoste la zero grade”, „Cucoana Chiriţa”).

1931 – S-a născut Aurel Giurumia, actor român de teatru și film (d. 2004)

1933 – S-a născut Quincy Jones, compozitor american

1933 – S-a născut actorul britanic Michael Caine (“Funeralii la Berlin”, “Omul care vroia să fie rege”).

1946 – S-a născut Carmen Galin, actriță de teatru și film.

1955 – S-a născut Marta Petreu, poetă și eseistă.

1965 – A murit inginerul Dimitrie Leonida, unul dintre pionierii electrificării României, organizator al primului muzeu tehnic din ţară

1966 – A avut loc premiera filmului Răscoala, după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureșan. Filmul a obținut premiul Opera prima, la Festivalul de Film de la Cannes.

Foto cu Carmen Galin, Aurel Giurumia, Iurie Darie şi Alexandru Paleologu – Cinemagia şi wikipedia

05
/03
/19

Keith Flint, solistul trupei Prodigy, în vârstă de 49 de ani, a fost găsit mort luni dimineață, în casa sa din Essex, cel mai probabil fiind vorba despre o sinucidere. „Suntem șocați și extrem de triști să vă anunțăm că fratele și cel mai bun prieten al nostru, Keith Flint a încetat din viață. A fost un pioner și o adevărată legendă a muzicii. Cu toții îi vom simți lipsa”, au transmis membrii trupei The Prodigy.

04
/03
/19

În urmă cu 42 de ani, într-o seară liniștită de 4 martie, un cutremur cu magnitudine 7,2 pe scara Richter, produs la 110 kilometri adâncime în Vrancea, punea la pământ 35.000 de locuinţe şi curma viața a aproximativ 1.600 de oameni.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

28
/11
/18

"Cade zăpada, / Tu nu vei veni în seara asta / Cade zăpada / Şi inima mea se îmbracă în negru, / Acest cortegiu mătăsos, / Cu totul în lacrimi albe / Pasărea pe creangă / Jeleşte farmecul. (...)". "Tombe la neige", unul din marile succese ale lui Salvatore Adamo, a fost un mare hit în Franța anului 1963.

22
/11
/18

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l'Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viață, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

19
/11
/18

Prima zăpadă, Ali MacGraw, bătaie cu bulgări, Ryan O'Neal, om de zăpadă, anul 1970, sărutări în zăpadă, Francis Lai, Love Story, unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpurilor, îmbrățișări la gura sobei și multe lecturi,

08
/11
/18

O fi azi ziua lui Alain Delon, ajuns, iată, la 83 de ani, dar, totuși, să dăm Cezarului, în cazul de față actorului britanic Idris Elba, ce e al Cezarului... Adică să amintim că actorul londonez în vârstă de 46 de ani a fost desemnat cel mai sexy bărbat în viaţă, în 2018, de revista People.

02
/11
/18

În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pier Paolo Pasolini, unul dintre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea și simbol al artei luptând împotriva puterii, era ucis într-un cartier din Roma. 40 de ani mai târziu, în mai 2015, Abel Ferrara lansa la Festivalul de la Veneția filmul biografic "Pasolini", cu Willem Dafoe în rolul lui Pier Paolo Pasolini.

01
/11
/18

Această imagine, în care Elvis Presley discută cu un puști de 11 ani - Kurt Russell, viitorul mare actor de la Hollywood - este extrasă din filmul "It Happened at the World's Fair", al 12-lea film al lui Elvis, realizat în anul 1963. 

31
/10
/18

O fi ea ultima zi de octombrie în calendar (adică ziua în care s-au născut Alehin - șahistul, Helmut Newton – fotograful, Barbara Bel Geddes – Miss Ellie din Dallas, Bud Spencer – Piedone din film, nu cel de la primărie și, bineînțeles, Marco van Basten - fotbalistul olandez și ziua în care au murit Egon Schiele – pictorul și Federico Fellini – cineastul), dar afară e o vreme atât de frumoasă de-ți vine s-o inviți la un dans, nu alta!