Undeva, cândva… Bolero, Maurice Béjart, Maya Plisetskaya
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-bolero-maurice-bejart-maya-plisetskaya/

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l’Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viaţă, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2018

În cei 50 de ani de cariera, Maurice Béjart a creat 250 de coregrafii remarcabile ce imbină tehnicitatea dansului occidental cu senzualitatea celui asiatic, muzica orientală cu cea clasică și cu pop-rock-ul.

* * *

Născut pe 1 ianuarie 1927, la Marsilia, fiul filosofului Gaston Berger a debutat în coregrafie la Paris, cu Ballet de l’Etoile, care i-a adus si cel dintâi succes în „Simfonie pentru un om singur”. În 1959, coregrafia din „Sacre du printemps” uimea lumea culturală franceză, iar un an mai târziu, Bejart își forma propria trupa, Ballet du XX-e Siecle, la Bruxelles.

În urma unor conflicte cu directorul Operei din Bruxelles, s-a mutat definitiv la Lausanne în anul 1987, unde a înființat Compania Béjart Ballet. Aici a pus si bazele unei scoli de balet, Rudra, unde tineri din toate colțurile lumii, selectati chiar de Béjart sau de colaboratorii acestuia,  exersau  pașii de dans.

Cu toate că, în 1984, a trecut la islamism, spectacolele coregraful ui care a revoluționat arta dansului în secolul XX au continuat să conțină scene controversate și nuditate.

Ales membru al Academiei des Beaux-Arts al Institutului Frantei, Maurice Bejart a primit, în 1995, de la Papa Ioan Paul al II-lea, distinctia Together for Peace Foundation.

Foto: Bolero, Maurice Béjart, Maya Plisetskaya – facebook

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.