Carmen – spectacol aniversar la Opera Naţională Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/carmen-spectacol-aniversar-la-opera-nationala-bucuresti/

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.30, la împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet, Opera Naţională Bucureşti prezintă o reprezentaţie-eveniment a uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite opere ale acestuia – Carmen.

Un articol de Andrada Văsii|22 octombrie 2013

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.30, la împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet, Opera Naţională Bucureşti prezintă o reprezentaţie-eveniment a uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite opere ale acestuia – Carmen.

Spectacolul Carmen îi va reuni sub bagheta lui Vlad Conta pe artiştii Operei Naţionale Bucureşti, alături de invitaţi speciali: mezzosoprana Liliana Mattei Ciucă în rolul titular, tenorul Ruslan Udin (Rusia) în rolul Don José şi soprana Irina Baianţ (debut) în rolul Micaela.

Născută la Cluj-Napoca, mezzosoprana Liliana Matei Ciucă a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, continuându-și studiile cu mari nume ale teatrului liric mondial precum Luisa Bosabalian, Aldo Baldin, Ionel Pantea, Ramon Vargas, dirijorul Leo Muller de la Metropolitan Opera din New York. A absolvit, de asemenea, Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Luxemburg, apoi a fost angajată a Staatsoper din Viena.

Din repertoriul artistei fac parte roluri ca Olga din Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski, Pierrot din  Linda di Chamounix de G. Donizetti, Lola din Cavalleria rusticana de P. Mascagni etc., interpretate pe mari scene ale lumii. De-a lungul carierei, a colaborat cu mari dirijori precum Seiji Ozawa, Marcello Viotti, Peter Schneider, Fabio Luisi, Zubin Mehta.

Voci celebre dau viaţă întâmplărilor din Carmen

În primăvara anului 2013, tenorul Ruslan Udin a primit titlul de cel mai bun tânăr solist al Rusiei din partea celebrei mezzosoprane Irina Bogacheva. A studiat la Academia de Muzică Gnessin-Moscova, iar după absolvire a apărut în roluri importante precum Vodemon din Yolanta de P. I. Ceaikovski, Don José din Carmen de Georges Bizet, Astrologul din Cocoşul de Aur de Rimski-Korsakov etc.

Citiţi şi: Ateliere de seara pentru copii, la Operă

Câștigătoare a premiului „Teatro alla Scalla” la Concursul Internațional „Leyla Gencer” (Milano, 2012) şi laureată a Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera” (Opera Naţională Bucureşti, 2012), tânăra soprană Irina Baianţ este invitată pentru prima oară în carieră într-un spectacol al Operei Naţionale Bucureşti, pentru a interpreta rolul Micaela din opera Carmen de Georges Bizet.

Carmen

Scenă din spectacolul Carmen, de la Opera Naţională Bucureşti

Opera Naţională Bucureşti marchează de asemenea împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet printr-o expoziţie retrospectivă cu imagini reprezentative din diferite reprezentaţii ale operei Carmen, care au avut loc la Bucureşti de-a lungul timpului.

Alături de artişti români, în imagini apar şi nume ale liricii mondiale care au cântat pe scena Operei bucureştene (Irina Arkhipova, Giuseppe Di StefanoElena Cernei, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, David Ohanesian etc.). Fotografiile fac parte din colecţia domnului Stephan Poen, doctor în Medicină şi în Muzicologie.  Expoziţia Carmen va fi deschisă publicului până în data de 6 noiembrie, zilnic între orele 10.00-17.30 (acces liber).

O altă reprezentaţie a operei „Carmen” de Georges Bizet poate fi urmărită joi, 24 octombrie, de la ora 18.30, avându-i în rolurile principale pe Hector Lopez (rolul Don José) şi Sorana Negrea (rolul Carmen – debut).

Info:

Biletele pentru Carmen pot fi achiziţionate direct de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, precum şi online.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti, spectacolul Carmen

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).