Cartea perfectă pentru îndrăgostiți (și nu numai)
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-perfecta-pentru-indragostiti-si-nu-numai/

Pentru că februarie este luna iubirii (veţi constata atât pe 14 februarie, cât şi pe 24), ne-am gândit ce carte s-ar putea dovedi perfectă atât pentru doamne şi domnişoare, cât şi pentru domni. Am optat pentru „Cele zece iubiri ale lui Nishino”, de Hiromi Kawakami (Polirom, 2015, traducere din japoneză de Florin Oprina).

Un articol de Andrei Crăciun|5 februarie 2020

Hiromi Kawakami este una dintre marile scriitoare nipone ale timpului nostru. Tot la Polirom au mai apărut două lucrări excepționale ale acestei autoare: Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano și Vreme ciudată la Tokio (probabil, capodopera ei).

Revenind la curiosul caz al celor zece iubiri ale lui Nishino. Ideea care stă la baza cărții este banală (chiar și geniul are banalitatea sa): zece femei își povestesc iubirea pentru acest Nishino.

Ceea ce face această carte să fie mare și inubliabilă este stilul lui Hiromi Kawakami. Într-o vreme în care stilul a ajuns să fie batjocorit de saltimbanci în prime-time, s-ar cuveni să ne amintim că stilul însemna cândva altceva.

Hiromi Kawakami scrie cu acea delicatețe și forță pe care doar cei aleși o au. Fragment: În jurul lui plutea un aer straniu. Ceva ce nu vedeai la nimeni altcineva din clasă. Oricât ai fi încercat să pătrunzi în aerul acela, nu îi dădeai de capăt, așa mi se părea. Cu cât îl răzbăteai, cu atât te duceai mai adânc. Dar, oricât de profund ai fi scrutat, tot nu puteai ajunge la Nishino, ascuns dincolo de vălul acela de aer. Și, cu toate astea, aerul ăla era moale, cald și plăcut. Te trezeai pe neștiute cu iluzia că aerul ăla era Nishino însuși.

Hiromi Kawakami are tot ce face literatura niponă atât de puternică: imagini care rămân pentru totdeauna, viețile ca un puzzle în care fiecare bucată este lucrată până la perfecțiune, finețea regretelor.

Doamnele și domnișoarele se vor îndrăgosti pe loc de acest volum. Domnii își vor ascunde sensibilitatea, cum fac ei, dar lui Hiromi Kawakami, adevăr vă spun vouă, nimeni nu îi rezistă.

Vor ceda și dumnealor, uluiți de pisicile și magnoliile și arborii de camfor din această carte de dragoste și remușcare.

Hiromi Kawakami

Ceea ce face această carte să fie mare și inubliabilă este stilul lui Hiromi Kawakami. Într-o vreme în care stilul a ajuns să fie batjocorit de saltimbanci în prime-time, s-ar cuveni să ne amintim că stilul însemna cândva altceva.

Foto: Pinterest06
/09
/20

Pe rafturile lor găsim mai mereu câte o tentație. Fizice sau online, librăriile ne tentează cu ceva tot timpul. Deși 2020 nu este un an ca oricare altul, criza sanitară provocând schimbări în viața noastră cotidiană, editurile din România tot au reușit să le ofere cititorilor cărți care merită toată atenția.

04
/09
/20

„Bărbatul cu haină roșie” de Julian Barnes, „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide” de Rachel Louise Snyder și „Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig, propuse de Editura Nemira, se numără printre cele mai așteptate apariții literare în această toamnă.

01
/09
/20

Pe lista de lecturi a lunii septembrie, am inclus „O librărie în Berlin” de Françoise Frenkel, „Îți voi da toate acestea” de Dolores Redondo, „Către frumusețe” de David Foenkinos, „Arsă cu acid” de Naziran și Célia Mercier și „Atlasul fericirii” de Helen Russell. Iată de ce!

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).

07
/08
/20

În dimineața zilei de 2 martie 1998, Natascha Kampusch, o fetiță de zece ani, este urcată cu forța într-o furgonetă albă. Câteva ore mai târziu, zace înfășurată într-o pătură pe podeaua rece a unei pivnițe. În jur e beznă, iar aerul are un iz stătut. Povestea ei este disponibilă acum și în limba română, la Editura Humanitas, în traducerea Cristinei Cioabă.

05
/08
/20

Pe 5 august 2019, murea prozatoarea americană Toni Morrison, prima scriitoare de culoare care obținea, în 1993, Premiul Nobel pentru Literatură. Cartea pe care v-o propunem astăzi este „Cântecul lui Solomon” (Editura Art, colecția „Cărți cult”, 2019), roman publicat în original în 1977.

02
/08
/20

Pentru recomandările de lectură ale lunii august, ne-am oprit la publicistica lui Gabriel García Márquez, memoriile Ditei Kraus și un roman-tribut de David Grossman.

22
/07
/20

O prezentare a biografiei unuia dintre cei mai mari exploratori și oameni de știință români, dublată de un spectaculos jurnal de călătorie, volumul Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță de Cristian Lascu și Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas, va fi lansat marți, 28 iulie, la ora 19.00, în grădina Muzeului Antipa.

Pagina 1 din 10612345...102030...Ultima »