Cartea perfectă pentru îndrăgostiți (și nu numai)
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-perfecta-pentru-indragostiti-si-nu-numai/

Pentru că februarie este luna iubirii (veţi constata atât pe 14 februarie, cât şi pe 24), ne-am gândit ce carte s-ar putea dovedi perfectă atât pentru doamne şi domnişoare, cât şi pentru domni. Am optat pentru „Cele zece iubiri ale lui Nishino”, de Hiromi Kawakami (Polirom, 2015, traducere din japoneză de Florin Oprina).

Un articol de Andrei Crăciun|5 februarie 2020

Hiromi Kawakami este una dintre marile scriitoare nipone ale timpului nostru. Tot la Polirom au mai apărut două lucrări excepționale ale acestei autoare: Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano și Vreme ciudată la Tokio (probabil, capodopera ei).

Revenind la curiosul caz al celor zece iubiri ale lui Nishino. Ideea care stă la baza cărții este banală (chiar și geniul are banalitatea sa): zece femei își povestesc iubirea pentru acest Nishino.

Ceea ce face această carte să fie mare și inubliabilă este stilul lui Hiromi Kawakami. Într-o vreme în care stilul a ajuns să fie batjocorit de saltimbanci în prime-time, s-ar cuveni să ne amintim că stilul însemna cândva altceva.

Hiromi Kawakami scrie cu acea delicatețe și forță pe care doar cei aleși o au. Fragment: În jurul lui plutea un aer straniu. Ceva ce nu vedeai la nimeni altcineva din clasă. Oricât ai fi încercat să pătrunzi în aerul acela, nu îi dădeai de capăt, așa mi se părea. Cu cât îl răzbăteai, cu atât te duceai mai adânc. Dar, oricât de profund ai fi scrutat, tot nu puteai ajunge la Nishino, ascuns dincolo de vălul acela de aer. Și, cu toate astea, aerul ăla era moale, cald și plăcut. Te trezeai pe neștiute cu iluzia că aerul ăla era Nishino însuși.

Hiromi Kawakami are tot ce face literatura niponă atât de puternică: imagini care rămân pentru totdeauna, viețile ca un puzzle în care fiecare bucată este lucrată până la perfecțiune, finețea regretelor.

Doamnele și domnișoarele se vor îndrăgosti pe loc de acest volum. Domnii își vor ascunde sensibilitatea, cum fac ei, dar lui Hiromi Kawakami, adevăr vă spun vouă, nimeni nu îi rezistă.

Vor ceda și dumnealor, uluiți de pisicile și magnoliile și arborii de camfor din această carte de dragoste și remușcare.

Hiromi Kawakami

Ceea ce face această carte să fie mare și inubliabilă este stilul lui Hiromi Kawakami. Într-o vreme în care stilul a ajuns să fie batjocorit de saltimbanci în prime-time, s-ar cuveni să ne amintim că stilul însemna cândva altceva.

Foto: Pinterest19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.