Cartea zilei: „Sărutul pictat”, de Elizabeth Hickey
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-zilei-sarutul-pictat-de-elizabeth-hicks/

Pe 6 februarie 1918, murea la Viena pictorul austriac Gustav Klimt. Cartea pe care v-o propunem astăzi este „Sărutul pictat” (Editura Nemira), de Elizabeth Hickey, care spune povestea artistului şi a muzei sale, Emilie Floge.

Un articol de Liliana Matei|6 februarie 2020

Romanul publicat recent și în limba română, la Editura Nemira, reia povestea tulburătoarei iubiri dintre pictorul vienez Gustav Klimt și Emilie Floge, femeia care a pozat pentru capodopera Sărutul și al cărei nume artistul l-a șoptit cu ultima suflare pe patul de moarte.

Viena, 1886. Un oraș al cafenelelor elegante, al marilor Opere și al unei comunități artistice în plină efervescență. Emile, de numai 12 ani, cunoaște un pictor libertin și controversat. Angajat de tatăl ei ca să-i dea lecții de desen, Klimt îi prezintă lui Emile subcultura artiștilor desfrânați, a modelelor depravate și a bogaților decadenți, lume care deopotrivă o înspăimântă și o fascinează.

Emilie va înflori și va ajunge de la o simplă fată naivă la una dintre cele mai exclusiviste croitorese de lux din Europa, modelul și amanta adorată de Klimt.

O poveste de dragoste pe fundalul unei Viene imersate complet în artă, care pune în scenă toată atmosfera, culorile, sentimentele și secretele din unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite tablouri din istorie: Sărutul.

„O meditație despre artă și artificial. Misterul lui Klimt pus în relief mai frumos ca niciodată.” The New York Times

„Un limbaj senzual, luxuriant, deloc grăbit și foarte expresiv.” Publishers Weekly

 

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Universitatea Națională de Arte București și Metropolis Center organizează luni 6 iulie 2015, la ora 18:30, vernisajul expoziţei de artă vizuală „Contraste”, la sediul Metropolis Center din str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 6 iulie – octombrie 2015, între orele 10:00 - 18:00.

23
/06
/15

Deşi Adolf Hitler este considerat un artist mediocru, operele sale sunt vândute la preţuri substanţiale atunci când sunt scoase la licitaţie. Mai multe acuarele şi desene realizate de fostul dictator nazist, în urmă cu un secol, au fost vândute cu aproape 400.000 de euro la o licitaţie organizată de casa Weidler, weekendul trecut, în oraşul Nürnberg din Germania

14
/06
/15

Compania Google a lansat, joi, pe platforma Google Maps, imaginile panoramice Street View din Salina Turda, astfel încât se permite vizitarea virtuală a acestui obiectiv turistic de către oricine din lume aflat la mii de kilometri distanţă.

04
/06
/15

Ce au în comun tururile ghidate în atelierele artiștilor bucureșteni, prânzurile cu Marius Manole și cadourile pentru copiii internați la secția de oncologie de la Spitalul Fundeni? Pe Daniela Staicu, 30 de ani. Pasionată de arta plastică și de faptele bune.

03
/06
/15

Un spectacol nocturn cu proiecție în oglindă va avea loc vineri, de la ora 21,00, la Palatul Suțu, cu ocazia aniversării a 180 de ani de la construirea clădirii din centrul Bucureștiului. Întregul spectacolul se desfășoară vizual printr-o proiecție video, realizată în premieră, în oglinda din holul Palatului Suțu, aruncând imagini pe pereții etajului superior într-un joc de forme și culori.

31
/05
/15

Privirea lui Silviu Gheție este o altfel de privire asupra Noului Cinema Românesc. Una din culisele sale. Prin picturalitatea lor și prin expresivitatea personajelor din fața obiectivului, fotografiile sale concurează cu imaginile din filmele a căror realizare artistul a fost chemat să o înregistreze pentru totdeauna.