Cartea zilei: „Sărutul pictat”, de Elizabeth Hickey
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-zilei-sarutul-pictat-de-elizabeth-hicks/

Pe 6 februarie 1918, murea la Viena pictorul austriac Gustav Klimt. Cartea pe care v-o propunem astăzi este „Sărutul pictat” (Editura Nemira), de Elizabeth Hickey, care spune povestea artistului şi a muzei sale, Emilie Floge.

Un articol de Liliana Matei|6 februarie 2020

Romanul publicat recent și în limba română, la Editura Nemira, reia povestea tulburătoarei iubiri dintre pictorul vienez Gustav Klimt și Emilie Floge, femeia care a pozat pentru capodopera Sărutul și al cărei nume artistul l-a șoptit cu ultima suflare pe patul de moarte.

Viena, 1886. Un oraș al cafenelelor elegante, al marilor Opere și al unei comunități artistice în plină efervescență. Emile, de numai 12 ani, cunoaște un pictor libertin și controversat. Angajat de tatăl ei ca să-i dea lecții de desen, Klimt îi prezintă lui Emile subcultura artiștilor desfrânați, a modelelor depravate și a bogaților decadenți, lume care deopotrivă o înspăimântă și o fascinează.

Emilie va înflori și va ajunge de la o simplă fată naivă la una dintre cele mai exclusiviste croitorese de lux din Europa, modelul și amanta adorată de Klimt.

O poveste de dragoste pe fundalul unei Viene imersate complet în artă, care pune în scenă toată atmosfera, culorile, sentimentele și secretele din unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite tablouri din istorie: Sărutul.

„O meditație despre artă și artificial. Misterul lui Klimt pus în relief mai frumos ca niciodată.” The New York Times

„Un limbaj senzual, luxuriant, deloc grăbit și foarte expresiv.” Publishers Weekly

 

10
/01
/14

Cineastul Andrei Ujica va participa la un simpozion internaţional despre film şi arte vizuale, organizat pe 15-16 ianuarie la Tel Aviv de Muzeul de Artă din Petach Tikva şi Academia de Artă şi Design Bezalel, regizorul fiind invitatul special al evenimentului.

31
/12
/13

Piața de arta in 2013 a fost una destul de bună, având în vedere prețurile uriaşe cu care au fost adjudecate lucrări ale unor artişti precum Pablo Picasso şi Francis Bacon, fără a ignora însă valorile unor opere ale lui românului Constantin Brâncuşi.

10
/12
/13

FOTOREPORTAJ Alina Cojocaru, „balerina deceniului”, prim-solistă a English National Ballet, a dansat în rol de silfidă - o creatură mitologică a aerului - pe scena Operei Naționale București.

30
/11
/13

Tablourile ,,Gladiole", de Nicolae Tonitza, estimat la 80.000 - 130.000 de euro, şi ,,Hora", de Camil Ressu, evaluat la 45.000 - 70.000 de euro, vor fi scoase la vânzare la prima licitaţie organizată de Grimberg, ,,Întâlnire cu capodopere", pe 10 decembrie.