Cărțile anului 2019 pentru copii, de la Litera Mică
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartile-anului-2019-pentru-copii-de-la-litera-mica/

Litera Mică pregăteşte şi anul acesta o mulţime de cărţi frumoase şi interesante, de la poveşti ilustrate pentru cei mai mici la povestiri educative şi ficţiune pentru toate vârstele copilăriei.

Un articol de Liliana Matei|27 ianuarie 2019

Iată câteva dintre cărțile anului!

Five Feet Apart” de Rachael Lippincott împreună cu Mikki Daughtry și Tobias Iaconis este povestea emoționantă a doi adolescenți îndrăgostiți care nu se pot apropia unul de celălalt fără a-și risca viața. Cum să iubești pe cineva pe care nu îl poți atinge niciodată? Cartea va apărea în România în premieră odată cu lansarea ecranizării romanului.

Sally Jones, maimuța criminalului de Jacob Wegelius este un roman de aventuri pentru copii și adolescenți, cu o intrigă captivantă și plină de suspans și o prietenie neașteptată.

The Train To Impossible Places”, de P.G. Bell. Când aude un zgomot ciudat în mijlocul nopții, Suzy coboară la parterul casei și găsește un tren strălucind în întuneric. Dar nu e un tren obișnuit: este expresul magic către o aventură imposibilă.

The Distance between Me and the Cherry Tree” de Paola Peretti este o poveste înălțătoare și extrem de optimistă, dedicată adolescenților, dar, în același timp, o lectură foarte potrivită și pentru adulți.

Merlin Saga” de T.A. Barron urmărește aventurile tânărului Merlin pe insula Fincayra, un tărâm fermecat, stăpânit de o vrajă. Cu ajutorul locuitorilor acestui tărâm, Merlin va realiza că soarta insulei și destinul său personal sunt strâns legate. Căci acest tânăr este sortit să devină cel mai mare vrăjitor al tuturor timpurilor: Merlin! Anul acesta la Litera Mică vor apărea primele trei volume ale seriei.

În The Midnight Hour” de Benjamin Read și Laura Trinder aflăm că părinții lui Emily au dispărut în lumea secretă a Orașului de la Miezul Nopții. Urmărită de creaturi însetate de sânge, Emily trebuie să descopere adevărul pentru a-și salva părinții. Ce secret de familie o leagă pe fată de Orașul de la Miezul Nopții?

Câștigătoare a premiului Amazon Breakthrough Novel, cartea Timebound” de Rysa Walker spune povestea extraordinară a lui Kate, o tânără care – folosindu-se de abilitatea sa moștenită de a călători în timp, se întoarce în trecut pentru a preveni evenimente care au afectat viața familiei sale. Schimbarea trecutului vine însă cu un cost personal: dacă Kate reușește, băiatul pe care îl iubește nu va avea nici o amintire a existenței ei. Dar, indiferent de motiv, are Kate dreptul să manipuleze soarta întregii lumi?

Colecția Prima mea lectură se va îmbogăți în 2019 cu seria Secret Kingdom” de Rosie Banks. Seria urmărește aventurile a trei bune prietene care, într-o zi, găsesc o cutie magică misterioasă, ce le transportă în Secret Kingdom, o lume a unicornilor, a zânelor și a altor spirite năstrușnice! O nouă serie superbă, plină de lucruri pe care fetele le iubesc cel mai mult: secrete, vrăji, prietenii speciale și aventuri încântătoare!

De asemenea, îndrăgitele serii de povestiri cu animăluțe scrise de Holly Webb și de Sue Bentley vor continua cu noi aventuri, iar Martin Widmark, autorul seriei Nelly Rapp și Academia Antimonștri, va reveni anul acesta la Litera mică cu o nouă serie de mistere – The Diamond Mistery. The Whodunit Detective Agency.

Charlie Changes Into a Chicken de Sam Copeland este povestea amuzantă a lui Charlie McGuffin, un băiat care spune despre sine că este un optimist, dar, de fapt, își face griji din orice. Apropiindu-se începerea școlii, Charlie trebuie să găsească o modalitate de a face față

unei noi îngrijorări – și asta cât mai repede!

Surprizele pentru copii constau și în continuări ale bestsellerurilor internaționale semnate de Connie GlynnPrințesă cu adevărat, Laura Ellen Anderson Amelia von Vamp și prinții unicorni, Francesca Cavallo și Elena Favilli – super jurnalul I am a Rebel Girl. A Journal to Start Revolutions”, Philip Osbourne –”Jurnalul unui tocilar. War Games”.

Multe alte lansări și evenimente editoriale vor fi anunțate pe parcursul anului.

#mustreadliteramica2019

Cărțile anului de la Editura Litera pot fi consultate aici.

10
/03
/16

Ambasada Israelului în România şi Asociaţia Editorilor din România organizează marţi, 15 martie, începând cu ora 12.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, conferinta de presă prilejuită de ediţia din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediţie la care Israelul este invitat de onoare. „Un prilej excelent pentru publicul român de a cunoaşte mai îndeaproape autori israelieni de renume mondial, cât și de a se familiariza cu nume noi, autori de primă mărime, netraduşi încă în limba română.” (ES Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România)

09
/03
/16

Conform propriilor declaraţii - Memorii, Humanitas, 1991 -, Mircea Eliade s-a născut în urmă cu 109 ani („M-am născut la București, la 9 martie 1907”). Există totuși o notă de subsol a editurii care spune că data reală a nașterii lui Eliade este 28 februarie/13 martie 1907 (s.v.), conform actului de naștere descoperit și publicat de Constantin Popescu-Cadem în Revista de istorie și teorie literară în 1983

03
/03
/16

Romanul Toate bufniţele, de Filip Florian, a fost publicat în Germania, la Editura Matthes & Seitz (Berlin), în traducerea lui Georg Aescht, cu titlul Alle Eulen. Cel mai recent roman semnat de Filip Florian, a obținut Premiul pentru „Cea mai bună carte a anului”, secțiunea „Beletristică”, la Gala „Bun de Tipar”, ediția a II-a, 2013.

02
/03
/16

Anul acesta, festivalul Serile Filmului Românesc îl aduce în fața cinefililor pe actorul Mircea Diaconu, cu cele mai bune filme ale carierei sale. Ediția a VII-a a festivalului Serilor Filmului Românesc va avea loc la Iași, între 4 și 8 mai 2016

01
/03
/16

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează miercuri, 2 martie, cu începere de la ora 17:00, ședința a XX-a din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii. Evenimentul se va desfășura în Galeriile Pod-Pogor iar prelector va fi Mihai Fulger, redactorul-șef al Cinematecii Române, jurnalist, critic și selecționer de film, care va susține o conferință cu tema „Autorul total – Charlie Chaplin”.

01
/03
/16

Cristian Teodorescu este autorul romanului Medgidia, orașul de apoi, unul dintre cele mai apreciate și premiate titluri apărute în anul editorial 2009. În perioada 2-17 martie 2016, Cristian Teodorescu, unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, va susține un turneu de lecturi publice din cel mai recent roman, Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui, apărut la Editura Cartea Românească.

26
/02
/16

Mircea Cărtărescu participă, în perioada 4 - 10 martie, la un turneu de promovare organizat în Germania şi Austria, cu ocazia publicării la editura vieneză Paul Zsolnay a traducerii volumului de povestiri "Frumoasele străine". Volumul va fi prezentat în Germania, la Saarbrücken, Ingolstadt şi München, şi în Austria, la Salzburg, Graz şi Viena.

24
/02
/16

Miercuri, 2 martie, de la ora 18.00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, București), va avea loc un eveniment dedicat unuia dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, Gheorghe Crăciun, prilejuit de apariția a două noi titluri în seria de autor pe care Editura Cartea Românească i-a dedicat-o.

23
/02
/16

Nu mai puţin de 600.000 de dolari au strâns un grup de patruzeci de instituţii media din Iran, în scopul asasinării scriitorului Salman Rushdie, autorul cărţii "Versetele satanice". Anunţul instituţiilor media de stat coincide cu aniversarea decretului islamic, emis de ayatollahul Ruhollah Khomeini.

22
/02
/16

“Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr” - Umberto Eco . Cu puţin timp înainte de moartea sa, scritorul şi filozoful italian a criticat reţelele de socializare, într-o discuţie publică cu jurnaliştii italieni.

20
/02
/16

“Nu-mi fac griji. Cartea va dăinui. Citeşti tot timpul: citeşti în tren, în autobuz. Citeşti în parc. Citeşti când te plimbi şi chiar când faci dragoste poţi să citeşti. Cu computerul este mai greu... ” - Umberto Eco. Unul dintre cei mai mari scriitori contemporani s-a stins din viaţă, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorul celebrului roman "Numele trandafirului" avea 84 de ani şi suferea de cancer, conform La Repubblica.