Casa copilăriei lui Johnny Cash a devenit muzeu
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-copilariei-lui-johnny-cash-a-devenit-muzeu/

Casa în care a copilărit legenda muzicii country Johnny Cash, situată în oraşul american Dyess, a fost transformată în muzeu, autorităţile luând această decizie pentru a revitaliza respectiva regiune din punct de vedere economic.

Un articol de Petre Ivan|19 august 2014

Familia cântăreţului Johnny Cash s-a mutat în casa din orăşelul Dyess, Arkansas, Stalele Unite ale Americii, în 1935, când acesta avea doar trei ani. Clădirea, construită din lemn, are cinci camere şi a fost renovată pentru a fi cât mai aproape de original.

Printre obiectele de epocă expuse se numără şi pianul familiei Cash, informează bbc.co.uk, citat de Mediafax.

Fratele şi sora artistului au fost implicaţi în procesul de transformare a casei în muzeu. „Totul arată ca atunci când eram copii. A fost mult de muncă şi a fost un proces foarte încărcat din punct de vedere emoţional pentru mine”, a spus Joanne Cash, în vârstă de 76 de ani.

Cel mai important obiect expus este pianul familiei, a precizat sora artistului. „Obişnuiam să ne adunăm în jurul pianului în fiecare seară şi să cântăm gospel câte o oră. Aşa ne distram noi”, a mai spus aceasta.

Familia Cash a fost una dintre cele cinci sute care s-au mutat în noua localitate în 1935, ca urmare a unui plan guvernamental de ajutorare a familiilor afectate de „Marea criză economică”. Au primit o bucată de teren, o casă, un hambar şi un catâr. Johnny Cash

La vârsta de zece ani, Johnny Cash lucra deja pe plantaţia de bumbac a familiei sale. „De la zece ani, când am început să tai bumbac pe câmp, am ştiu că o să fiu cântăreţ la radio”, declara artistul care a locuit în Dyess, la 75 de kilometri nord de Memphis, până când s-a înrolat în Aviaţia Militară în 1950.

Cinci ani mai târziu, Cash şi-a început cariera înregistrând mai multe albume, devenind, apoi, unul dintre cei mai mari artişti ai muzicii country. A murit în 2003.

Renovarea casei lui Cash este principalul proiect dintr-un program de revigorare economică propus de autorităţile locale din orăşelul Dyess, care s-a confruntat întotdeauna cu o situaţie economică dificilă. Primarul oraşului se aşteaptă ca muzeul să atragă 20.000 de vizitatori pe an.

Johnny Cash, supranumit „omul în negru” şi a cărui popularitate rivaliza cu cea a lui Elvis Presley în anii ’50 – ’60, a murit în septembrie 2003, la vârsta de 71 de ani. Diversitatea stilurilor abordate a făcut ca Johnny Cash să fie inclus în Nashville Songwriters Hall of Fame (1977), Country Music Hall of Fame (1980) şi în Rock and Roll Hall of Fame (1992).

Foto cu Johnny Cash şi casa lui Johnny Cash – facebook

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.