Casa memorială “Dinu Lipatti”, în circuitul cultural al Capitalei
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-memoriala-dinu-lipatti-in-circuitul-cultural-al-capitalei/

În această seară, de la ora 19,00, se inauguează Casa Artelor „Dinu Lipatti” din Bucureşti. Noul centru cultural este situat chiar în casa în care artistul a trăit şi a creat, pe bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12. Clădirea, care a fost închiriată de Primăria Municipiului Bucureşti şi va fi introdusă în circuitul cultural al Capitalei, va găzdui festivaluri, concerte şi manifestări cultural – educative. Astăzi se împlinesc 101 ani de la naşterea lui Dinu Lipatti, considerat a fi cel mai important pianist român.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2018

Noul centru cultural va elabora, de asemenea, studii şi publicaţii care să pună în valoare patrimoniul spiritual reprezentat de opera marelui muzician român şi transformarea lui într-un brand de ţară în condiţiile conştientizării acestuia pe plan intern şi internaţional.

La Casa Artelor „Dinu Lipatti” va avea loc, în perioada 19-25 martie 2018, cea de-a doua ediţie a festivalului „I love Lipatti”, care se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea admira expoziţia „Viața și Opera lui Dinu Lipatti”.

Ideea proiectului Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’ aparţine regizoarei Alice Barb, director fondator al acestei instituţii, şi presupune crearea unui centru cultural ce va avea ca scop organizarea de festivaluri, concerte şi manifestări cultural-educative, publicarea unor lucrări de specialitate, partituri sau alte materiale care au legătură cu viaţa şi activitatea lui Dinu Lipatti. Noul centru cultural va elabora, de asemenea, studii şi publicaţii care să pună în valoare patrimoniul spiritual reprezentat de opera marelui muzician român şi transformarea lui într-un brand de ţară, în condiţiile conştientizării acestuia pe plan intern şi internaţional, acţiuni ce vor dezvălui valoarea incontestabilă pe care Dinu Lipatti o are pentru cultura românească. – Primăria Municipiului București.

Festivalul “I Love Lipatti”

Tot astăzi se deschide cea de-a doua ediţie a Festivalului “I Love Lipatti”, înscris în seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri şi care se va desfăşura până pe 25 martie.

Festivalul „I Love Lipatti” se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri şi omagiază, de asemenea, personalitatea pianistului roman de geniu Dinu Lipatti. În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea admira expoziţia „Dinu Lipatti 1917-1950”, alcătuită din 20 de fotografii cu familia, profesorii, prietenii acestuia.

Soprana Irina Iordăchescu, tenorul Lucian Corchis, actriţa Daniela Nane şi pianista Mădălina Pasol vor susţine, în această seară (19 martie) de la ora 20.00 un recital cu Integrala liedurilor de Dinu Lipatti.

În celelalte zile ale festivalului, vor avea loc recitaluri, o proiecție de film și conferinţe despre viata şi creaţia lui Dinu Lipatti susţinute de prof. univ. dr. Grigore Constantinescu („Walter Legge despre Dinu Lipatti”), prof. univ. dr. Dan Dediu („Despre pianistica lui Dinu Lipatti”), lector univ. dr. Irina Hasnas („Dinu Lipatti – Predecesori si urmasi”), jurnalistul Marius Constantinescu („Dinu Lipatti. Schiţă pentru un anti-brand”).

Dinu Lipatti, perceput la nivel internaţional drept unul dintre simbolurile culturii româneşti, a fost desemnat de BBC Music Magazine printre cei mai buni 10 pianişti din toate timpurile, alături de Liszt şi Rachmaninov.

Foto: Dinu Lipatti – dinulipatti.org

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.

08
/10
/14

În urmă cu 150 de ani, în octombrie, 1864, prin decretul lui Alexandru Ioan Cuza, se înfiinţa Conservatorul de Muzică şi Declamatiune din Bucureşti. S-a numit, de-a lungul timpului, Academie Regală de Muzică şi Artă Dramatică, Conservator de Stat, Academie de Muzică şi Universitate Naţională, iar istoria sa a reflectat întru totul istoria vremurilor tulburi pe care le-a parcurs într-un deceniu şi jumătate.

07
/10
/14

Supranumită „Carmen a secolului XX”, VIORICA CORTEZ, una dintre cele mai aplaudate voci lirice feminine din toate timpurile,  va cânta la Sala Radio într-o gală extraordinară care îi este dedicată.

05
/10
/14

Teatrul de Operetă și Muzical „Ion Dacian” a organizat un amplu casting la nivel național, în vederea distribuirii rolurilor principale din musicalul „Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber, una dintre cele mai de succes producții de divertisment din toate timpurile.

04
/10
/14

Cea de-a noua ediție a celui mai important eveniment dedicat dansului contemporan și performance-ului din România, eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival a început la WASP — Working Art Spance and Production.

03
/10
/14

Cea de-a treia ediție a Festivalului de Arte Noi InnerSound a adus la București 70 de artiști din 10 țări și o seară unică, dedicată filmului mut de scurtmetraj: Regizorul Gabriel Durlan (România) a câștigat Trofeul InnerSound pentru filmul “ÎnCerc”. Muzica a fost scrisă de Șerban Marcu (Cluj)

01
/10
/14

După ce fost scena de derulare a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs şi organizat de Radio România (20-27 septembrie), Sala Radio se pregăteşte pentru deschiderea oficială a noii stagiuni, 2014-2015! Invitaţi speciali din ţară şi din străinătate, partituri devenite „hit-uri” ale muzicii clasice, dar şi lucrări în primă audiţie, muzică simfonică sau de cameră, alături de jazz, tango, pop, muzică populară etc., o largă paletă de evenimente este pregătită pentru cele nouă luni de stagiune şi de muzică bună!

30
/09
/14

Pe 23 septembrie 2014, în Cadogan Hall (Londra), a avut loc deschiderea stagiunii 2014/15 pentru Royal Philharmonic Orchestra, printr-un concert de excepție sub bagheta dirijorului român Cristian Mandeal, alături de violinista Tianwa Yang. Din program au făcut parte Beethoven - Egmont Overture, Brahms - Violin Concerto și Franck – Simfonia în re minor.

30
/09
/14

Joi, 2 octombrie, de la ora 19.00, Filarmonica “George Enescu” inaugurează stagiunea simfonica 2014 - 2015 cu un concert extraordinar în cadrul căruia Orchestra şi Corul Filarmonicii "George Enescu" (dirijor Christian Badea) vor interpreta Simfonia nr. 9 de Beethoven. Concertul se va relua si vineri, 3 octombrie la aceeaşi oră.