Câștigător al premiului “MacArthur Genius”, invitat la Mozaic Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigator-al-premiului-macarthur-genius-invitat-la-mozaic-jazz-festival/

Unul dintre artiştii emblematici ai jazzului mondial, Steve Coleman, cel care va susţine un concert la Sibiu alături de trupa sa în cadrul Mozaic Jazz Festival, a câştigat premiul “MacArthur Genius”, premiu acordat anual de Fundaţia MacArthur din SUA pentru 21 de personalităţi care au inovat în domeniul în care activează: justiţie, muzică, teatru, matematică, medicină, cercetare şi altele.

Un articol de Liliana Matei|6 noiembrie 2014

Steve Coleman se alătură astfel celor 897 de personalități marcante care au primit această distincție începând cu anul 1981. Conform tradiției, titlul este insoțit de un cec în valoare de 650.000 de dolari.

Steve Coleman este unul dintre cei mai apreciati saxofoniști americani, profesor de jazz, compozitor și documentarist. Influențat de idolul său, Charlie Parker, își începe cariera la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor, a colaborat cu nume mari din lumea jazz-ului: Sam Rivers, Doug Hammond, Abbey Lincoln, Chico Freeman și mulți alții ajungând în anul 1985 să înregistreze primul său album ca solist principal. A fost momentul în care s-a lansat oficial pe scena jazz-ului mondial.

Convins de importanța pe care o are muzica în stabilirea legăturilor între oameni, mai ales în culturile non-vestice, Steve Coleman nu se mulțumește doar cu viața de artist, de aceea, în anul 2000, își întrerupe activitatea și începe să călătorească frecvent în India, Indonezia, Cuba și Brazilia pentru a documenta influențele acestor culturi asupra muzicii afro-americane. Rezultatele cercetărilor sale din acea perioadă se regăsesc și astăzi în muzica lui.

Saxofonistul american va aduce la Sibiu formula de trupă cu care și-a început colaborarea acum aproape un deceniu și cu care a înregistrat mari succese la cele mai importante festivaluri de jazz din lume. “Steve Coleman and Five Elements” vor concerta în cea de-a doua zi a Mozaic Jazz Festival, un eveniment programat să se desfășoare între 14 și 16 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.

Mozaic Jazz Festival

În încercarea de a asigura un mozaic incitant de trupe și artiști, cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu, își îndreaptă atenția atât pe artiști internaționali consacrați cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români. Trupele care alcătuiesc line-up-ul festivalului sunt „Nikoletta Szoke Quartet”, “Trilok Gurtu Band”, “ David Krakauer”, “Steve Coleman and Five Elements”, „Tord Gustavsen Ensemble” și trupa autohtonă „BaLaKo”

INFO

Biletele se găsesc în rețeaua Eventim: Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas și Cărturești, la Sala Palatului și on-line pe www.eventim.ro.

Prețul unui bilet va fi de 70 lei/zi și 170 lei/abonament festival cu reduceri aplicate pentru elevi, studenți și pensionari.

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).