Câștigătorii primei ediții a Festivalului Internațional de Film Buzău BUZZ CEE
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorii-primei-editii-a-festivalului-international-de-film-buzau-buzz-cee/

Sâmbătă, 7 martie, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzău a avut loc gala de decernare a premiilor festivalului internaţional de film BUZZ CEE, festival dedicat cinematografiei din Europa Centrală şi de Est. 

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2016

Iată care sunt câștigătorii celor 4 trofee: Long BUZZ, Real BUZZ , Short BUZZ și Pop BUZZ, ale primei ediții BUZZ CEE:

Sin & Illy Still Alive (Germania, 2014), lungmetrajul de debut al regizoarei Maria Hengge, a fost desemnat câștigătorul trofelului Long BUZZ. „Un film simplu, dar bine realizat și emoționant despre o tânără aflată pe punctul de a începe o nouă viață”, și-a motivat alegerea juriul compus din Dan Chișu, Igor Cobileanski și Maya Vitkova. Filmul a primit din partea Cinelab România servicii de postproducție în valoare de 7000 Euro.

Trofeul Real BUZZ pentru Cel mai bun documentar a fost câștigat de producția românească Roboțelul de aur (2015), realizată de tinerii regizori Mihai Dragolea și Radu Mocanu, pentru “maniera nepretențioasă  de a spune o poveste care dintr-una locală a devenit una globală”. Subiectul principal este buzoiancă Steluța Duță, multiplă campioană la box, o tânără ambițioasă, dar extrem de încercată de viață. Juriul competiției de documentar a fost format din Alex Shiriaieff, Claudiu Mitcu, George Kalomenopoulos și Aurelian Nica.

Dispozitiv 0068 (România, 2014), un scurtmetraj regizat de Radu Bărbulescu, care are în centrul poveștii un lunetist ce se instalează în apartamentul unei bătrâne paralizate pentru asigurarea perimetrului pe parcursul summitului NATO de la București, este câștigătorul trofeului Short BUZZ “pentru modul inteligent  în care regizorul a utilizat mijloacele limbajului cinematografic și narativ pentru a realiza un film eficace, coerent, cu tensiune, emoție și umor controlate și dozate foarte bine în favoarea operei cinematografice”. Din juriul competiției de scurtmetraj au făcut parte Iulia Rugină, Eugen Kelemen, Dan Burlac și Emanuel Lăzărescu.
Ambele filme au primit și servicii de postproducție în valoare de 2000 de Euro din partea Cinelab România.
Zăpada/ Snow (Bulgaria, 2015), în regia lui Ventsislav Vasilesv, o dramă puternică despre familie, trădare, alegeri și iertare, a fost ales de către public drept câștigător al trofeului Pop BUZZ. De asemenea, filmul a primit și o mențiune specială din partea juriului competiției de lungmetraj.
BUZZ CEE a avut loc la Buzău, în perioada 4 – 8 mai, în 3 locații centrale (Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău), iar de-a lungul celor cinci zile, buzoienii au putut viziona 53 de filme, românești și internaționale, de lung și scurtmetraj, precum și documentare

BUZZ CEE este un festival dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, care și-a propus să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România.

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.