„Castle Break” – tururile castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute, din 3 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/castle-break-tururile-castelelor-si-conacelor-mai-putin-cunoscute-din-3-aprilie/

Cea de-a şasea ediţie a tururilor castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute din România, „Castle Break”, va începe pe 3 aprilie. Proiectul „Castle Break” propune vizite la peste 20 de castele, palate, cule, curii şi conace.

Un articol de |1 aprilie 2018

Anul acesta, tururile culturale aduc în atenţia publicului noi obiective de patrimoniu faţă de cele propuse în ediţiile anterioare.

Printre acestea se numără castelul baroc al familiei Bornemissza din Gurghiu, castelul Ugron din Zău de Câmpie, Castelul Bethlen din Racoş, Castelul Teleki din Uioara, Palatul Pleşia din Obârşia de Câmp şi Palatul Reginei Maria din Balcic.

Nu vor lipsi din itinerarii nici obiective „vedetă” ale proiectului, precum Castelul Bánffy din Bonţida, Castelul Sturdza din Miclăuşeni şi Castelul Teleki din Gorneşti.

În 2018, proiectul „Castle Break” va include un tur tematic dedicat oamenilor şi organizaţiilor care se implică în proiectele de salvgardare a patrimoniului. Intitulat „Oamenii Patrimoniului”, turul va include întâlniri cu antreprenori, arhitecţi şi alţi actori implicaţi în revitalizarea patrimoniului cultural, fie el construit sau imaterial.

Tururile culturale au o durată de 1-3 zile şi se desfăşoară la final de săptămână, în perioada aprilie-noiembrie.

Itinerariile propuse includ tururi ghidate ale unor ansambluri nobiliare extraurbane, vizite la producători şi meşteşugari locali. Totodată, cuprind degustări de preparate realizate local, mese în aer liber.

Înscrierile pentru tururile culturale se pot face online, pe site-ul castlebreak.ro.

Activitatea echipei Castle Break se bazează pe voluntariat.

Foto: Castle Break – facebook

20
/12
/22

În perioada 19 – 22 decembrie, la Palatul Bragadiru din București va avea loc evenimentul Art for Christmas, ce aduce la un loc lucrări de la 10 dintre cei mai buni pictori contemporani și de la peste 30 de artiști emergenți care au expus la Celula de Artă în ultimii ani. Expoziția de artă cu vânzare va avea intrarea liberă pentru vizitatori iar programul de vizitare este 19 decembrie, 16:00 – 21:00, 20 - 22 decembrie, 12:00 – 18:00. Vernisajul va avea loc pe 16 decembrie, de la ora 16:00.

19
/12
/22

Sticlă, lemn, metal și lut au fost în această toamnă super puterile a 24 de tineri adolescenți din Ucraina care au participat la proiectul artistic „Rădăcini și visuri”, etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă. În cadrul acestuia au realizat patru instalații artistice sub forma unor monumente care transmit mesajul speranței într-o lume aflată în stare de pace.

16
/12
/22

Sticla, lemnul, metalul și lutul au fost în această toamnă super-puterile a 24 de tineri adolescenți din Ucraina, care au participat la proiectul artistic „Rădăcini și visuri”, a doua etapă din cadrul „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă.

07
/12
/22

În perioada 19.09.2022 – 18.04.2023, Asociația Entuziart își deschide din nou inimile copiilor din Școala Profesională Specială Sf Nicolae” din București oferindu-le acestora 232 de ore gratuite de art terapie prin pictura si dans, ateliere de fotografie si posibilitatea de a își expune creațiile in cadrul unei expoziții de arta ce va avea loc in luna aprilie 2023 si va marca încheierea proiectului.

02
/12
/22

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București și cu Uniunea Arhitecților din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

28
/11
/22

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe 11 decembrie (ultima zi a ediției a X-a Art Safari).

22
/11
/22

Proiectul „15 colecții private de artă românească”, produs de PostModernism Museum în anul 2022 propune o cercetare integrată: o documentare asupra colecționismului de artă autohton, o colecție de profiluri de colecționari de artă românească și o selecție de materiale video de investigare a unor colecții închegate de artă și artefacte românești.