Ce nu știați despre Trilogia ardelenilor. TVR 1 difuzează sâmbătă, 18 iulie, „Pruncul, petrolul și ardelenii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-nu-stiati-despre-trilogia-ardelenilor-tvr-1-difuzeaza-sambata-18-iulie-pruncul-petrolul-si-ardelenii/

„Pruncul, petrolul şi ardelenii”, în regia lui Dan Piţa – ultima parte a Trilogiei ardelenilor – se vede sâmbătă, 18 iulie, de la ora 21.10, la TVR 1.

Un articol de Petre Ivan|16 iulie 2020

Sâmbăta, 18 iulie, la TVR 1, ora 21.10, telespectatorii pot urmări a treia şi ultima comedie-western din Trilogia ardelenilor, filmul Pruncul, dolarii şi ardelenii (România, 1981), în regia lui Dan Piţa, cu: Ilarion Ciobanu, Mircea Diaconu, Jean Constantin, Ştefan Iordache, Tania Filip etc. Producţia se află pe locul 23 în topul celor mai vizionate film româneşti din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.

Cei trei fraţi din familia Brad îşi continuă drumul prin America, încercând să ajungă acasă. Fiindcă June, soţia lui Romulus – fratele mai mic – este însărcinată, fraţii trebuie să facă un popas mai îndelungat în oraşul Swanton City. Ei cumpără acolo un lot de pământ pe care descoperă un zăcământ de ţiţei şi trebuie să se lupte cu un bogătaş pe nume McCallum, care vrea să pună mâna pe terenul lor.

Câteva lucruri din culisele filmărilor pentru Trilogia ardelenilor ne-au fost dezvăluite de creatoarea de modă Doina Levintza şi de actorul Mircea Diaconu, singurul dintre cei trei fraţi Brad care se află în viaţă. Mai jos, iată şi alte câteva informaţii de culise de interes pentru fanii western-ului românesc:

– Pentru filmări, au fost închiriate armament, harnaşamente şi recuzită de la studiourile din R.D.G. şi din Bulgaria.

– Pe post de consilier de limbă engleză a fost folosit şi Sergiu Celac, cel care era, de altfel, translator de limba engleză al lui Nicolae Ceauşescu şi viitor ministru de externe.

– Actriţa Tania Filip, care avea pe atunci numai 16 ani şi era elevă în clasa a X-a la o şcoală de muzică, a fost aleasă pentru a juca în Trilogia ardelenilor datorită pistruilor săi. Ea a fost întâlnită pe holurile Teatrului Bulandra de Mircea Diaconu, care, ştiind că se căuta o actriţă blondă cu ochi albaştri pentru rolul June, i-a spus să vină a doua zi cu el pe platourile de la Buftea pentru a o prezenta regizorului Dan Piţa. Acolo, ea s-a întâlnit cu regizorul care „a dat mâna cu mine şi mi-a ţinut mâna într-a lui cam vreo cinci minute”. Zece zile mai târziu, tânăra a fost chemată de urgenţă pentru a pleca la filmări la Braşov.

– Au fost şi reproşuri la adresa felului cum vorbeau cei care-i dublau pe actorii români. Li se reproşa că vorbesc cu accent englez, în loc să vorbească slang american. Obiecţie absurdă. Căci personajele erau toţi emigranţi din a doua tranşă, din faza „cuceririi Vestului”, când personajele erau în majoritate covârşitoare doar nişte pionieri şi nu apucaseră să deprindă slang-ul nazal şi confuz al yankeilor.

– Cei doi regizori care şi-au pus semnătura pe Trilogia ardelenilor au făcut alte studii înaintea celor de regie. De exemplu, Dan Piţa a făcut studii sanitare înaintea celor de regie, iar Mircea Veroiu a absolvit Institutul de Cultură Fizică şi Sport în 1964, înainte de a se înscrie la Institutul de Teatru şi Film.

– Dan Piţa a fost coleg la Institutul de Teatru şi Film cu Mircea Veroiu. După absolvire – în 1969 – numele celor doi prieteni au fost mereu asociate unul cu altul, inclusiv la Trilogia ardelenilor.

– Rodica Tapalagă (Anabell, în film), într-un interviu acordat în 1979 revistei Cinema vorbea despre cum a lucrat cu cei doi regizori în trilogia western românească: „Piţa şi Veroiu sunt două personalităţi mari şi foarte diferite. Chiar şi felul în care te obligă să exişti ca actor diferă. Piţa îţi acordă un credit total. Veroiu îţi pretinde un self-control desăvărşit. Pe Piţa îl pasionează neaşteptatul, ceea ce se naşte spontan pe baza textului dat, deta­liile care te surprind şi pe tine, actor, des­coperindu-le. Veroiu, dimpotrivă, este foar­te atent la selecţia nuanţelor, la acel self­-control care obligă la dozarea exactă a stărilor, la decantarea lor.”

– Muzica celor trei filme din seria „Ardelenii” a fost compusă de Adrian Enescu, care mai colaborase anterior cu ambii regizori ai trilogiei. Muzica electronică a fost compusă pentru sintetizator, melodiile îmbind sunetul muzicii country cu melos-ul popular ardelenesc, fiind prelucrate electronic teme neaoşe precum Mocioriţă sau Alfa (de Vangelis). Cântecele sunt interpretate de fetele de la grupul 5T şi de Mircea Romcescu.

– Pălăria purtată de Mircea Diaconu în Trilogia ardelenilor a fost vândută, pe 1 noiembrie 2019, cu 10.000 euro, în cadrul licitaţiei „Pentru cei rămaşi”, licitaţie caritabilă pentru Veteranii din Teatrele de Operaţii. Preţul de pornire a fost de 100 euro.

Pruncul, petrolul şi ardelenii este la TVR 1 sâmbătă, 18 iulie, ora 21.10, la TVR 1. Seara de sâmbătă este dedicată de TVR 1 blockbuster-ului românesc.

07
/01
/14

CRONICĂ DE CARTE Cu volumul trei din „O istorie subiectivă a tranziţiei filmice “(Editura Paralela 45, 2013), istoricul şi criticul de film Valerian Sava încheie cea mai importantă dare de a seamă a ceea ce s-a întâmplat semnificativ în cinematografia naţională între 2000 şi 2010.

07
/01
/14

Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.

06
/01
/14

Lungmetrajul "Inside Llewyn Davis", de Joel şi Ethan Coen, a fost marele câştigător la cea de-a 48-a gală anuală a premiilor decernate de National Society of Film Critics, obţinând patru trofee, inclusiv la categoria "cel mai bun film".

06
/01
/14

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 10 ianuarie, ora 19:00, „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess”, în regia lui Radu Alexandru Nica. Piesa este o adaptare filmului „Breaking the Waves”, regizat de danezul Lars von Trier.

06
/01
/14

Lansarea pe marele ecran a primului film în realism magic făcut vreodată în România, “Ultimul Zburator” a fost devansată pentru data de 7 februarie 2014.

05
/01
/14

CRONICĂ DE FILM „Lupul de pe Wall Street“ este extravagant şi, pe alocuri, excesiv. Martin Scorsese oferă un divertisment cinematografic de mare clasă, dar pare indecis între a satiriza cinismul lumii financiare şi a glorifica opulenţa reprezentanţilor acesteia.

04
/01
/14

Ediția din 5 ianuarie a „Duminicii filmului românesc” este dedicată regizorului Mircea Daneliuc. În această zi, TVR 2 a programat pentru cinefili două dintre cele mai apreciate filme ale sale: „Croaziera” (1981) şi „Senatorul melcilor” (1995).

03
/01
/14

Lungmetrajul "Furios şi iute 6/ Fast & Furious 6", care îi are în rolurile principale pe actorii Vin Diesel şi Paul Walker, a fost desemnat cel mai popular film pe Facebook, potrivit unei cercetări realizate de firma de monitorizare socială Expion.

03
/01
/14

Unul dintre cei mai mari regizori contemporani de film, Terry Gilliam este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie din anul 2014 a emisiunii Gatantat 100%, care va putea fi urmărită duminică, 5 ianuarie, de la ora 22.25, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

03
/01
/14

"American Hustle", de David O. Russell, "Her", de Spike Jonze, şi "12 Years a Slave", de Steve McQueen, se numără printre filmele nominalizate la premiile decernate de Sindicatul producătorilor americani (Producers Guild of America/ PGA) în 2014.

03
/01
/14

Unul dintre filmele care a avut premiera la finalul anului trecut a fost descărcat ilegal de 8,4 milioane de ori prin intermediul aplicaţiei BitTorrent, ocupând astfel prima poziţie în “Top filme 2013 piratate”.

02
/01
/14

În perioada 24 - 26 ianuarie, Fundaţia Sergiu Nicolaescu şi Uniunea Cineaştilor din România vor organiza în memoria lui Sergiu Nicolaescu un eveniment intitulat "Sergiu. Ianuarie. In fiecare an", a declarant Dana Nicolaescu, soţia fostului cineast.

02
/01
/14

Actriţa Jennifer Lawrence este vedeta care a generat cele mai mari încasări în cinematografe, anul trecut, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat anual în rândul proprietarilor de săli de cinema din SUA despre artistii cu cele mai mari incasari in 2013.