Ce regizori vor monta spectacole la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București în 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-regizori-vor-monta-spectacole-la-teatrul-national-i-l-caragiale-bucuresti-in-2022/

Echipa Teatrului Naţional Bucureşti şi Mircea Rusu (directorul artistic şi interimar) au reuşit să găsească forţa interioară de a merge mai departe după seria de evenimente nefaste din ultimul timp şi au anunţat publicului cele zece premiere ale acestui an.

Un articol de Georgiana Ene|8 februarie 2022

Silviu Purcărete, Victor Ioan Frunză, Mihai Mănuțiu, Gelu Colceag, Alexandru Dabija, Vlad Massaci sau Alexandra Badea sunt o parte dintre regizorii care vor monta spectacole la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București în 2022. În propunerile făcute regăsim distribuții excepționale, autori cunoscuți din dramaturgia universală, precum: Cehov, Moliere sau Camus, dar și dramaturgie autohtonă. În ceea ce privește dramaturgia românească, repertoriul cuprinde: „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale și un text scris și regizat de Alexandra Badea. Noutatea acestui an teatral va fi completată de invitația făcută de Mircea Rusu dramaturgilor români de a se reuni într-un „conclav” pentru alegera unei piese care va fi montată pe una dintre scenele Naționalului bucureștean.

În discuție s-a accentuat ideea responsabilității TNB de a-și onora titulatura de NAȚIONAL, prin promovarea și selecția valorilor autentice: autori, regizori, actori de primă mărime care să se alăture, pe parcurs, actualei trupe a TNB. Teatrul Național își va continua vocația multiculturală prin programul TNB – PARATEATRAL și va continua să găzduiască în generoasele sale foaiere, variate expoziții de artă vizuală.

Proiecte anunțate:

  1. CASA DE LA ȚARĂ  de Donald Margulies, regia CLAUDIU GOGA. Premiera estimată 15 martie. Sala Studio.
  2. PĂRINȚI ȘI COPII, dramatizare după Ivan Turgheniev  de Brian Friel, regia VLAD MASSACI. Premiera estimată sfârșit de martie. Sala  „Ion Caramitru”
  3. PESCĂRUȘUL de A.P.Cehov, regia EUGEN JEBELEANU.Premiera estimată în aprilie. Sala „Ion Caramitru”
  4. BOLTA CEREASCĂ  (The Welkin) de Lucy Ann Kirkwood, regia GELU COLCEAG. Premiera estimată în mai. Sala Atelier.
  5. EXIL, proiect scris și regizat de ALEXANDRA BADEA. Premiera estimată în iunie. Sala „Ion Caramitru”
  6. TITANIC VALS de Tudor Mușatescu, regia DAN TUDOR. Premiera estimată 7 mai. Sala  „Ion Caramitru”.
  7. CEI DREPȚI, text de Albert Camus, regia MIHAI MĂNIUȚIU. Premiera estimată iunie.
  8. MIZANTROPUL de  Molière. REGIA SILVIU PURCĂRETE.  & Workshop în iulie. Premiera estimată spre sfârșitul anului sau ianuarie 2023. Sala „Ion Caramitru”.
  9. N.N. (titlu neprecizat), regia VICTOR IOAN FRUNZĂ.
  10. CREATORUL DE TEATRU de Thomas Bernhard, regia ALEXANDRU DABIJA. (Remake, cu Marcel Iureș). Premiera estimată în octombrie. Sala Studio.
10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.