Ce vedem la FEST-FDR 2019, la început de noiembrie?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-vedem-la-fest-fdr-2019-la-inceput-de-noiembrie/

Doar o lună ne mai desparte de spectacolele Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti. Dacă ediţia 2019 a FEST-FDR a debutat în luna iunie cu spectacolele din secţiunea FEST Outdoor, iată că prima parte a lunii noiembrie este dedicată spectacolelor indoor ale Festivalului.

Un articol de Liliana Matei|7 octombrie 2019

Ediția 2019 a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festivalul Dramaturgiei Românești este organizată de Teatrul Național din Timișoara, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Primăriei și al Consiliului Local al Municipiului Timișoara, alături de UNITER. Aflat la cea de-a XXIV-a ediție a sa, FEST-FDR2019 își consolidează poziția ca cel mai important festival dedicat dramaturgiei și teatrului românesc în context european.

Secțiunea FDR s-a construit în jurul spectacolului pe text de teatru românesc. Plecând de la această premisă, selecția realizată de teatrologul Oana Borș reflectă atenția specială pe care teatrele, companiile de teatru și, firește, publicul, o acordă dramaturgiei de maximă contemporaneitate. Totodată, selecția propusă pune în lumină emergența unor nume noi în crearea de texte de teatru și, nu în ultimul rând, descoperirea de importante filoane dramatice în literatura și eseistica românească. Astfel, alături de nume consacrate ale dramaturgiei actuale, cum ar fi Matei Vișniec, Lia Bugnar sau Elise Wilk, și de tineri dramaturgi care explorează spectacolul de teatru dincolo de text, cum ar fi Catinca Drăgănescu sau Radu Dragomirescu, regăsim în spațiul auctorial nume ale unor cunoscuți romancieri și eseiști – Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana sau Dan Lungu, dar și regizorii Radu Afrim, Adrian Sitaru, Carmen Vidu sau Bogdan Theodor Olteanu, actorii Alina Grigore și Adrian Nicolae, teatrologii și jurnaliștii Călin Ciobotari, Ionuț Sociu, Elena Vlădăreanu, Daniel Oltean.

Secțiunea FEST Indoor propune două spectacole-reper: Pescărușul lui Cehov, în lectura lui Andrei Șerban și Pansion Eden al unui alt regizor celebru – Árpád Schilling. Nu în ultimul rând, FEST Indoor va aduce pe scena Teatrului Național un spectacol inedit, intitulat improShow, un eveniment marca Subcarpați, creat în cadrul Atelierului Identitate, un proiect al Teatrului Național dedicat anului cultural 2021.

Dezbateri interactive pe teme de mare interes și lansări de carte vor completa programul acestei ediții de festival.

Biletele se vor pune în vânzare la Agențiile de bilete ale Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic) începând cu data de 9.10.2019, conform tarifelor afișate. De asemenea, biletele vor putea fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.

Vă prezentăm în continuare programul de spectacole al FEST-FDR 2019:

Duminică, 3 nov.
ora 18, Sala Mare Deschiderea Festivalului

Pansion Eden, regia Arpad Schilling (ZKM Teatr, Croația / FEST)

ora 20, Sala 2 Sunt o babă comunistă după Dan Lungu, regia Antonella Cornici (Teatrul

Național Timișoara / PREMIERA FESTIVALULUI)

Luni, 4 nov.
ora 18, Sala Mare ImproShow (SUBCARPAȚI / FEST)
ora 20, Sala 2 Despre tandrețe de Matei Vișniec, regia Felix Alexa (Teatrul Dramaturgilor

Români / FDR)

ora 20,30, Sala Mare a Teatrului German Ilegitim, text colectiv de Adrian Sitaru și Alina Grigore, regia Adrian Sitaru (Teatrul Maghiar de Stat Cluj/ FDR)
Marți, 5 nov.
ora 18, Sala Mare 50 de secunde de Daniel Oltean, regia Eugen Gyemant (Teatrul Național București/FDR)
ora 20, Sala 2 Povești de dragoste la prima vedere după Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana, regia Tudor Lucanu (Teatrul Național Cluj /FDR)
ora 21, Studio UȚU Această Sonie de Lia Bugnar, regia Lia Bugnar (Teatrul LUNI București / FDR)
Miercuri, 6 nov.
ora 18, Sala Mare Taximetriști de Bogdan Theodor Olteanu și Adrian Nicolae, regia Bogdan Theodor Olteanu (Teatrul Apollo 111, București / FDR)
ora 20, Sala 2 Legături primejdioase de Christopher Hampton după Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu (Teatrul Mic, București/FDR)
Joi, 7 nov.
ora 18, Sala Mare Medea’s Boy, dramaturgia Ionuț Sociu și fragmente din Medeea de Euripide, regia Adrian Măjeri (Teatrul Apollo 111, București / FDR)
ora 20, Sala 2 Cântăreața cheală de Eugène Ionesco, regia Radu Iacoban (Teatrul „Maria Filotti” Brăila / FEST)
ora 21, Studio UȚU În numele tatălui de Elena Vlădăreanu, regia Robert Bălan (Asociația Art No More, București/ FDR )
Vineri, 8 nov.
ora 20, Sala 2 Timișoara. Capăt de linie de Peca Ștefan, regia Ana Mărgineanu (Teatrul

Național Timișoara / FDR)

ora 21, Studio UȚU Cercurile încrederii de Radu Popescu, regia Mihaela Lichiardopol (Teatrul

Național Timișoara / FDR)

Sâmbătă, 9 nov.
ora 18, Sala Mare Feminin de Elise Wilk, regia Eugen Jebeleanu (Teatrul Tineretului Piatra-Neamț/ FDR)
ora 20, Sala 2 Despre oameni și cartofi, textul și regia Radu Afrim (Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfîntu Gheorghe/ FDR)
Duminică, 10 nov.
ora 18, Sala Mare Experimentul P. de Radu Dragomirescu, regia Alexander Hausvater (Teatrul „Alexandru Davila” Pitești/ FDR)
ora 20,30, Sala Mare a Teatrului German Jurnal de România. Timișoara, textul și regia Carmen Vidu (Teatrul German de Stat Timișoara/ FDR)
Luni, 11 nov.
ora 18, Studio UȚU În umbra marelui plan, regia și dramaturgia Catinca Drăgănescu (Reactor, Cluj/ FDR)
ora 20, Sala 2 Închiderea Festivalului

Pescărușul de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban (UNTEATRU, București / FEST)

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?