Ce vedem pe scenele Festivalului Internațional George Enescu, duminică, 8 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-vedem-pe-scenele-festivalului-international-george-enescu-duminica-8-septembrie/

O combinaţie bine dozată de spectacole clasice, tradiţionale, alternând cu abordări îndrăzneţe.

Un articol de Liliana Matei|8 septembrie 2019

În ediția din acest an a Festivalului Internațional George Enescu, tema armoniei se regăsește și în structurarea programului. Astfel, fiecare dintre cele patru secțiuni ale Festivalului, luată în parte, propune publicului o combinație bine dozată de spectacole clasice, tradiționale, alternând cu abordări îndrăznețe, noi, altfel. În sălile de concert, vor răsuna lucrări care acoperă istoria muzicii, de la perioada barocă (Frescobaldi, Vivaldi), până astăzi, perioadele cel mai bine reprezentate în repertoriul din această ediție fiind cea clasică, romantică și modernă.

Cinci evenimente sunt programate pe scenele Festivalului în data de duminică, 8 septembrie.

Cea de-a noua zi a Festivalului a demarat cu un recital, la ora 11:00, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă, în secțiunea Recitaluri și Concerte Camerale. Programul include trei lucrări de George Enescu – Suita „Impresii din copilărie”, Andantino Malinconico și Sonata a III-a în la minor pentru pian și vioară, „în caracter popular românesc”, și două lucrări semnate de M. Ravel – Rapsodia Tzigane și Sonata nr. 2 în sol major pentru vioară și pian. Pe scena Sălii Mici a Palatului, va evolua reputatul violonist francez David Grimal, acompaniat de pianistul de origine armeană, Grigor Asmaryan și secondat de ucenicul său, cotat unul dintre cei mai talentați tineri violoniști români ai momentului: Ștefan Șimonca-Opriță.

Cu o carieră internațională impresionantă, David Grimal este invitat regulat pe marile scene ale lumii, alături de orchestre prestigioase, precum Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Russian National Orchestra, Orchestre National de Lyon, Chamber Orchestra of Europe, Berliner Symphoniker, New Japan Philharmonic, Orchestre de l’Opéra de Lyon, Mozarteum Orchestra Salzburg, Jerusalem Symphony Orchestra şi Sinfonia Varsovia. David Grimal explorează și formulele camerale, împreună cu grupul Les Dissonances, cu care se implică și în proiecte cu o componentă socială, cum ar fi concertele date în beneficiul persoanelor fără adăpost.

Tânărul violonist arădean, Ştefan Șimonca-Opriță, s-a remarcat prin talentul său ieșit din comun, virtuozitatea și abordarea plină de emoție a muzicii. A fost remarcat de David Grimal, care a și devenit mentorul său și urcă regulat pe scenă alături de el, considerând că ”are un viitor foarte mare”.

Al doilea eveniment al zilei: concertul Ansamblului Linea, din seria Muzica Secolului XXI, desfășurat la Sala Radio, de la ora 13:00. Înființat de pianistul și dirijorul Jean-Philippe Wurtz, Ensemble Linea promovează democratizarea muzicii contemporane, cu un accent deosebit pe întâlnirea cu publicul și deschiderea către alte discipline artistice.

Alături de ansamblul din Strasbourg, pe scena Sălii Radio, melomanii îl pot asculta pe tânărul și talentatul pianist leton, Daumants Liepiņš, luareat al Concursului Internațional „George Enescu” în 2018. În program: Raphaël Cendo „Corps” pentru pian și ansamblu, Francesco Filidei – „Finito Ogni Gesto”, pentru ansamblu, și Laurențiu Ganea „Oglindă și Teodicee”.

De la ora 16:30, tot în cadrul secțiunii Recitaluri și Concerte Camerale, pe scena Ateneului Român va evolua Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena. Este un ansamblu clasat în topul mondial al celor mai bine cotate orchestre din lume, având legături puternice cu Festivalul de la Salzburg. La pupitrul dirijoral, maestrul Horia Andreescu dirijor.

Considerată ”marea doamnă a școlii ruse de pian”, artista iconică Elisabeth Leonskaja urcă alături de orchestra vieneză pe scena Ateneului Român. Într-un interviu, artista mărturisea că are o relație foarte specială cu Festivalul Enescu și Bucureștiul, fiind una dintre marile câștigătoare ale premiului de pian al Concursului Enescu, în anul 1964, la doar 18 ani, un moment considerat definitoriu pentru evoluția carierei ei muzicale.

În program:  Dünser – The Waste Land, Beethoven – Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră, Enescu – Suita nr. 3 pentru orchestră, „Săteasca” și Maurice Ravel – Bolero.

În seria Mari Orchestre ale Lumii, de la ora 19.30, scena Sălii Palatului va găzdui concertul-eveniment al zilei, cu Capelei de Stat din Dresda și maestrul  Myung-Whun Chung la pupitrul dirijoral. La pian, una dintre cele mai flamboaiante și prodigioase pianiste din tânăra generație, invitată și aclamată pe marile scene din întreaga lume: chinezoaica Yuja Wang. În program, Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, de S. Rahmaninov și Simfonia a II-a, de J.Brahms.

Despre Yuja Wang, reputata publicație Financial Times scria în 2018 că: ”posedă o combinație remarcabilă între tehnica impresionantă, cromatica bogată și forța pură”. Remarcată și punctată cu superlative de critică, tânăra pianistă originară din Beijing a avut o carieră fulminantă și cucerește audiența atât prin interpretările ei, cât și prin carismă și prezența scenică captivantă. Registrul romantic al programului, îi va pune în valoare calitățile interpretative, ambele lucrări remarcându-se prin intensitatea imaginilor artistice și bogăția lor melodică.

Capela de Stat Dresda a fost înființată de Prințul Moritz al Saxoniei, tocmai în anul 1548. Prin faptul că își continuă și azi activitatea muzicală, începută cu aproape o jumătate de mileniu în urmă, această orchestră este una dintre cele mai vechi din lume. De-a lungul istoriei sale, mulți dirijori consacrați și instrumentiști de talie internațională și-au lăsat amprenta asupra acestei orchestre înființate inițial pentru curtea princiară – Heinrich Schütz, Johann Adolf Hasse, Carl Maria von Weber și Richard Wagner fiind doar câțiva dintre cei mai faimoși. Capela de Stat din Dresda este invitată regulat pe cele mai importante scene internaționale de muzică clasică din întreaga lume. Începând cu anul 2013, Capela de Stat din Dresda a devenit orchestra rezidentă a Festivalului de Paște de la Salzburg, al cărui director artistic este Christian Thielemann. Capela de Stat din Dresda este singura orchestră din lume care a obținut Premiul European pentru conservarea moștenirii muzicale a lumii (în 2007).

Ziua se va încheia cu opera barocă „Il Giustino”, de Antonio Vivaldi, în seria Concertelor de la miezul nopții. De la ora 22:30, pe scena Ateneului Român va evolua Accademia Bizantina, sub conducerea lui Ottavio Dantone.

În viziunea lui Dantone și în interpretarea propusă de Accademia Bizantina, lucrarea lui Vivaldi se transformă într-o ”poveste intensă și emoționantă despre dragoste, aventură, războaie, putere și creaturi fantastice”, care promite audienței o experiență rară de savurat.

Ansamblul și-a conturat o trăsătură caracteristică, în special prin modul în care abordează formula de operă în concert. Numeroasele lor înregistrări, pentru mari case de discuri, precum Decca, Harmonia Mundi și Naïve, au fost recompensate cu numeroase premii, inclusiv Diapason d’Or, Midem și o nominalizare la Grammy Music Award pentru Purcell -„O Solitude”.

În distribuție vor putea fi admirate câteva voci cu timbru special, cum ar fi vocea ”catifelată” a franțuzoaicei Delphine Galou (contralto), în rolul Giustino, sau tonalitatea iradiantă a sopranei maghiare Emőke Baráth, în rolul Ariannei.

Rolul Leocastei va fi preluat de soprana elvețiană de origine română Anna Maria Labin, care o va înlocui pe soprana Veronica Cangemi, programată inițial. Aceasta și-a anunțat indisponibilitatea pentru concertul din data 8 septembrie, din motive de sănătate.

24
/10
/14

Centrul de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" vă invită sâmbătă, 25 octombrie, la ora 19:00, în Aula Magna a Universității Româno-Americane la un concert și o prezentare de muzică tradițională japoneză, susținute de Prof. Takeshi Yamakawa, Dna. Kazuko Yanase și Dna. Hiroko Yamamoto. Instrumentele folosite vor fi shakuhachi, koto și shamisen. 

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

23
/10
/14

Miercuri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, un public entuziast şi călduros a răspuns afirmativ întrebării „VĂ PLACE TANGO ?”, provocare artistică lansată prin turneul său naţional de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitaţi argentinieni - ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară). 

23
/10
/14

Iubitorii operei sunt invitați într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole cu acustică îmbunătățită, care va permite reprezentații artistice de o calitate superioară. Șase premiere, invitați de marcă, evenimente speciale, spații reamenajate. Stagiunea se deschide cu o nouă premieră a operei „La traviata” de Giuseppe Verdi, într-o montare originală semnată de regizorul britanic Paul Curran

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

17
/10
/14

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema "Bridges".

17
/10
/14

55 de ani de virtuozitate, 55 de ani de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat, de fiecare dată acelaşi nume, DUMITRU ZAMFIRA - maestrul fluierelor ! Duminică, în ziua de 26 a lui Brumar, de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, Sala Radio îmbracă straie de sărbătoare.

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.