Ce vedem pe scenele Festivalului Internațional George Enescu, sâmbătă, 7 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-vedem-pe-scenele-festivalului-international-george-enescu-sambata-7-septembrie/

Recitaluri cu virtuozi de faimă mondială, o privire de ansamblu asupra muzicii americane contemporane şi operă barocă cu o distribuţie strălucitoare.

Un articol de Liliana Matei|7 septembrie 2019

La Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă, de la ora 11.00, în seria Recitaluri și concerte camerale, are loc recitalul pianistului canadian Charles Richard-Hamelin.

În program: Images oubliées – de C. Debussy, Morceaux de fantaisie op.3 – de S. Rahmaninov, Suita I „În stil vechi” pentru pian, op. 3 în sol minor – de G. Enescu, Sonata nr. 4 pentru pian în do minor op. 29 – de S. Prokofiev.

Charles Richard-Hamelin se remarcă drept unul dintre cei mai promițători pianiști ai generației sale. A cântat împreună cu orchestre precum Les Violons du Roy, Orchestra Simfonică din Montreal, Orchestra Simfonică din Singapore, Sinfonia Varsovia, Orchestra Simfonică din Toronto și Orchestra Filarmonicii din Varșovia, cu dirijori precum Jacek Kaspszyk, Kent Nagano, Vasily Petrenko și Carlo Rizzi. A fost invitat să concerteze în diverse festivaluri de prestigiu, cum ar fi Chopin și Festivalul Europei din Varșovia, Festivalul de la Roque d’Anthéron, Festivalul Lanaudière din Canada și Festivalul de Primăvară de la Praga.

Primul său album solo, cu lucrările târzii ale lui Chopin, a fost lansat de Analekta în 2015, urmat de cel de-al doilea album cu lucrările lui Chopin, Beethoven și Enescu, înregistrate live la Palais Montcalm, din Quebec. Cel mai recent CD al său include lucrările lui Chopin, lansate și de Institutul Chopin din Varșovia în 2016.

În seria Muzica Secolului XXI, are loc un concert dedicat muzicii contemporane americane. La Sala Radio, de la ora 13.00, evoluează Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

Programul se deschide cu Concertul pentru vioară – de Adam Schoenberg, avându-l la pupitru pe tânărul și nuanțatul dirijor american Jayce Ogren și pe talentata Anne Akiko Meyers la vioară. Născut în 1980, Adam Schoenberg este compozitorul american contemporan cu cel mai des cântate compoziții pe scenele din SUA, ale cărui lucrări pline de mister și senzualitate i-au adus deja nominalizări Grammy. El compune și multă muzică de film și teatru.

Urmează o lucrare a tânărului compozitor american de origine israeliană, Avner Dorman, dirijată chiar de el, avândul alături pe colaboratorul său, versatilul percuționist de origine italiană Simone Rubino. Compozițiile lui Dorman sunt caracterizate de multă emoție și fiind preluate de dirijori reputați, cum ar fi Zubin Mehta, Christoph Eschenbach, Ricardo Chailly sau Andris Nelsons.

Un recital bijuterie cu Julia Fischer la vioară și Henri Bonamy la pian va bucura audiența la Ateneul Român, de la ora 16.30, în seria Recitaluri și concerte camerale.

În program: Sonata pentru vioară și pian KV 378 – de W.A. Mozart, Sonata nr. 1 în sol major pentru vioară și pian op. 78 – de J. Brahms, Sonata a II-a în fa minor pentru pian și vioară op. 6 – de G. Enescu, Rapsodia Tzigane – de M. Ravel.

Un concert în care tinerețea și talentul celor doi muzicieni vor da strălucire și energie muzicii. Julia Fischer este considerată una dintre cele mai talentate și versatile violoniste ale momentului, iar tânărul pianist francez, cu rădăcini românești (mama sa fiind originară din Brașov), Henry Bonamy un virtuos al clapelor înszestrat cu o mare sensibilitate și un dirijor original. Cei doi colaborează în diverse proiecte încă din anul 2002.

La Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, în seria Mari Orchestre ale lumii, are loc al doilea concert din ediția din acest an a Festivalului Internațional George Enescu susținut de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta maestrului Ion Marin.

În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9 – de G. Enescu, Concertul în sol major pentru pian și orchestră – de M. Ravel, Suita „Imagini” pentru orchestră – de C. Debussy.

Solistă va fi pianista de origine română Alexandra Dariescu. O muziciană cu un palmares impresionant care a evoluat pe cele mai renumite scene – Carnegie Hall, Barbican, Royal Albert Hall, Konzerthaus în Viena, continuând să cucerească publicul din diferite colțuri ale lumii.

Concertele de la miezul nopții încheie cea de-a opta zi a Festivalului Internațional George Enescu. La Ateneul Român, de la ora 22.30, urcă din nou pe scenă originalul ansamblu londonez Orchestra of the Age of Enlightement (OAE). Sub bagheta maestrului Laurence Cummings, OAE aduce pe scena festivalului o nouă opera în concert de Gluck – ”Orfeu și Euridice”. În rolul lui Orfeu, noua stea în urcare, contratenorul britanic Iestyn Davis, care a cules deja laurii de pe Brodway.

 

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.