Cea mai bună orchestră din lume deschide Festivalul Enescu 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-buna-orchestra-din-lume-deschide-festivalul-enescu-2019/

Orchestra Filarmonicii din Berlin, situată în top zece al celor mai bine cotate orchestre din lume şi desemnată în anul 2008 drept “cea mai bună orchestră din lume” (The Gramophone) deschide ediţia 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu, cu două concerte care vor avea loc pe 31 august şi pe 1 septembrie 2019.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2016

Celebra Orchestră a Filarmonicii din Berlin deschide ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, iar cele două concerte pe care le va susține sunt programate să aibă loc pe 31 august și pe 1 septembrie 2019.

Confirmarea Filarmonicii din Berlin vine după participarea orchestrei în premieră în România, în cadrul ediției 2015 a Festivalului Enescu, care a acceptat invitația în urma a 15 ani de negocieri.

După concertul susținut la Sala Palatului pe 3 septembrie 2015, Conducerea Filarmonicii din Berlin a decis, în urma reacţiei publicului din România şi a modului în care muzicienii au fost primiţi la Festivalul Enescu să revină la Bucureşti.

Faptul că Orchestra Filarmoncii de la Berlin a luat decizia să susțină două concerte în cadrul ediției 2019 a Festivalului Enescu, nu unul singur, este, de asemenea, un eveniment în sine. – Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Enescu.

Festivalul Enescu La pupitrul orchestrei se va afla dirijorul Kirill Petrenko, care îl succede pe Sir Simon Rattle.

Considerată drept “cea mai bună orchestră din lume” (The Gramophone, 2008), Orchestra Filarmonicii din Berlin este și una dintre cele mai exigente.

La ediția 2015 a Festivalului Internațional George Enescu, 11 tone de echipament au fost transportate la București pentru concertul Filarmonicii din Berlin, o greutate record în istoria Festivalului.

 

Festivalul George Enescu 2017

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu (2-24 septembrie) se va deschide pe 2 septembrie 2017 cu cea mai cunoscută și apreciată operă a compozitorului George Enescu – “Oedip”, în versiune concertantă, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, cu participarea Corului Filarmonicii „George Enescu” și a Corului de Copii Radio.

Ediția 2017 marchează de asemenea o premieră care stă sub semnul dezvoltării internaționale: “Oedip”, în această versiune concertantă și cu aceeași

Zubin Mehta și Vladimir Jurowski

Zubin Mehta și Vladimir Jurowski

distribuție, va fi prezentat și la Londra, pe 23 septembrie.

Vor fi prezenți în premieră în ediția 2017 pianistul de origine chineză Lang Lang – un superstar al muzicii clasice –, și tenorul Jonas Kaufmann, un reper al interpretării muzicii de operă la nivel mondial.

Un număr de 37 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în cadrul acestei ediții, printre acestea numărându-se interpretarea Simfoniei a III-a de George Enescu de către Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, sub bagheta cunoscutului dirijor Antonio Pappano.

Programul integral al ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu poate fi descărcat în format .pdf la acest link.

Începând cu ediția 2017, Festivalul Internațional George Enescu trece într-o nouă etapă de dezvoltare internațională, prin directoratul asigurat de Zubin Mehta – Președinte de Onoare și Vladimir Jurowski – Director Artistic.

Foto: Orchestra Filarmonicii din Berlin, Festivalul Enescu, Zubin Mehta și Vladimir Jurowski – festivalenescu.ro/en/

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.