Cea mai importantă colecție de artă contemporană din anii 1970-1990, la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-importanta-colectie-de-arta-contemporana-din-anii-1970-1990-la-arcub/

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti deschide joi, 18 mai, ora 19:00, expoziţia „Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecţionar”, una dintre cele mai importante colecţii de artă postbelică autohtonă, ce cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Sorin Dumitrescu etc.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2017


Expoziția Ucenicie printre arte. Sorin Costina, colecționar, continuă seria de prezentări monografice a colecțiilor reprezentative de artă contemporană românească, începută la ARCUB anul trecut, fiind a patra din acest ciclu. Reunind peste 40 dintre cele mai semnificative tablouri din colecția Sorin Costina, expoziția de la ARCUB este tototdată prima și cea mai amplă prezentare a diversității și a cuprinderii acesteia, dar și a semnificației sale ca reper central a ceea ce, în timp, s-a dovedit a deveni canonul artei românești a anilor 1970-1990. Expoziția permite și prilejuiește astfel nu doar o trecere în revistă a acestui canon, ci și o cercetare lucidă, critică, a credințelor, a aspirațiilor, dar și a practicilor, a clișeelor și a hibiridizărilor stilistice și ideologice care au marcat arta românească în acest interval nevralgic al ultimelor decenii ale mileniului doi.

Sorin Costina s-a născut, trăiește și lucrează ca medic la Brad, în județul Alba. La Brad pare cel mai puțin probabil să se găsească cea mai importantă colecție de artă contemporană românească din anii 1970-1990, cuprinzînd circa 1000 de tablouri, desene, sculpturi și piese de ceramică.

Omul Sorin Costina și istoria aparte a culturii și societății românești din a doua jumătate a secolului XX au făcut ca în locul cel mai atipic cu putință să apară cea mai tipică colecție de artă postbelică autohtonă, în care toate numele-cheie ale culturii vizuale românești se regăsesc, cu piese excepționale. Colecția Sorin Costina este un compendiu de artă românească contemporană. O anumită parte a artei românești, de după anii 1960.

Expoziția va putea fi vizitată la sediul ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90) până pe 25 iunie, de luni până duminică, în intervalul orar 14:00-22:00, iar accesul este gratuit.

Curator: Erwin Kessler

 

11
/06
/19

A doua ediție a festivalului de artă, știință și tehnologie din București va avea loc în perioada 15-23 iunie și propune publicului o expoziție de artă trans-media, un workshop, un talk performativ și un eveniment de tehnologie si artă dedicat copiilor, Miniliminal.

31
/05
/19

Gorzo ridică la propriu cea mai recentă sculptură a lui în fața Muzeului Național de Artă Contemporană. Se numește GHEORGHE și înainte să ajungă la MNAC a fost o casă. Casa bunicului lui Gorzo din Ieud, Maramureș.

30
/05
/19

"Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem." - Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie - ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

23
/05
/19

Artmark Historical Estate, singura companie de consultanță imobiliară din Româniaspecializată în promovarea și tranzacționarea de proprietăți istorice și artistice, a lansat noulcatalog, ediția Primăvară 2019. Catalogul cuprinde peste 40 de proprietăți istorice șicontemporane și o insulă din Delta Dunării. Cel mai scump imobil este un palat de peste 10 milioane de euro.

21
/05
/19

Evenimentul Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă, a atras peste 1.000.000 de vizitatori la nivel naţional şi a propus publicului expoziţii în diferite muzee, intervenţii şi experienţe artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte. În Bucureşti au fost peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, iar în restul ţării numărul acestora a depăşit 150.