Cea mai veche orchestră radio din lume,  la festivalul RadiRo 
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-veche-orchestra-radio-din-lume-la-festivalul-radiro/

MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania), cea mai veche orchestră radio din lume, va susţine două concerte extraordinare la Bucureşti în cadrul Festivalului RadiRo (18 – 25 noiembrie 2018). RadiRo, organizat şi produs o dată la 2 ani de Radio România, este unicul festival de pe mapamond dedicat orchestrelor radio. 

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2018

Fondată în 1923, orchestra își are rădăcinile într-o regiune impregnată de arta unor compozitori de geniu, ca Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Richard Wagner, Robert Schumann, Franz Liszt sau Kurt Weill.

RadioRo

Simone Lamsma

În cadrul celei de-a IV-a ediții a festivalului, alături de alte câteva mari ansambluri europene, MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania) va concerta la Sala Radio sub bagheta lui Robert Trevino, unul dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori americani ai momentului.

Artistul a activat ca dirijor asociat al New York City Opera (2009-2011) şi al Orchestrei Simfonice din Cincinnati (2011-2015). Promotor al muzicii contemporane, Robert Trevino a dirijat în premieră mondială lucrări ale unor renumiți compozitori precum André Previn, Phillip Glass, Jennifer Higdon, Sofia Gubaidulina.

În prezent este director muzical al Orchestrei Naţionale Basce, fiind desemnat recent şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Malmö.

Luni, 19 noiembrie (19.00), concertul de la Sala Radio susținut de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra o va aduce în fața publicului din România pe apreciata violonistă olandeză Simone Lamsma, care cântă pe vioara de patrimoniu universal Stradivarius „Mlynarski” (1718)!

Violonista olandeză stăpânește un repertoriu uluitor, incluzând mai mult de 60 de concerte și, de asemenea, o bogată literatură camerală.

Cu apariții aplaudate pe marile scene ale lumii și cronici elogioase, Simone Lamsma a făcut cunoștință anul trecut cu publicul din România, când a debutat în Festivalul Enescu, într-un program al ansamblului Les Siècles, condus de François-Xavier Roth. Programul serii cuprinde Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră semnat de Max Bruch și Simfonia a V-a, creație a lui Gustav Mahler.

Marți, 20 noiembrie (19.00) concertul susținut de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra îl aduce pe scena Sălii Radio pe tânărul pianist român Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internaţional George Enescu, secţiunea pian, în 2011.

Mihai Ritivoiu

În cadrul concursului inițiat de Radio România Muzical – Discurile Anului 2018 – albumul de debut al lui Mihai Ritivoiu (cu lucrări de Cesar Franck, George Enescu şi Franz Liszt), lansat în luna martie la casa de discuri „Genuin” din Leipzig, conduce în acest moment în top-ul voturilor publicului.

Mihai Ritivoiu a susţinut concerte de cameră şi recitaluri în România, Anglia, Franţa, Portugalia, Elveţia şi Italia, în săli ca Ateneul Român, St Martin-in-the-Fields, Wigmore Hall, Barbican Centre, West Road Concert Hall şi Ernest Ansermet Studio.

În 2015 a câştigat Medalia de Aur din partea „Beethoven Piano Society of Europe” din Londra. La Sala Radio va interpreta Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Serghei Prokofiev. În a doua parte a serii veți asculta poemul simfonic ”O viață de erou” – Richard Strauss.

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio.

Pentru alte informaţii legate de RadiRo 2018 vă rugăm să consultaţi site-ul www.radirofestival.ro

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: RadiRo – Peter Adamik, Otto van den Toorn

11
/08
/23

De la muzică renascentistă și barocă la folclor tradițional georgian și momente de improvizație: Seria de concerte de la miezul nopții din cadrul ediției din acest an al Festivalului Internațional George Enescu vine cu 11 propuneri de recitaluri de neratat, pe scena Ateneului Român. Concertele nocturne sunt programate în vinerea, sâmbăta şi duminica, de la 22:30, între 1 si 23 septembrie, cu o singură excepţie: concertul pe care Corul Naţional de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” îl va susţine joi, 7 septembrie.

11
/08
/23

Copilăria și basmul sunt elemente către care ne întoarcem inevitabil, de fiecare dată când simțim nevoia de joc și aventură. Bucium este formația care ne încurajează să aruncăm o privire de ansamblu în imaginația pe care o aveam când eram mici, nelăsând acea stare, pe care adesea o trecem cu vederea în viețile noastre agitate, să dispară. De aceea, în spiritul unei stări de suflet ușoare și a unei dorințe arzătoare de aventură muzicală, seria „Light Sessions” le predă ștafeta celor de la Bucium pe 16 august.

10
/08
/23

Cea de-a treia ediție a festivalului The Jazz Cave va avea loc în perioada 16 – 18 august 2023. O experiență muzicală într-un decor impresionant, festivalul aduce peste 20 de formații din Europa și de peste ocean, care vor bucura publicul cu concerte de jazz și alte stiluri muzicale, ce se vor desfășura pe două scene - Peștera Innerland și Zănoaga Dreamland.

27
/07
/23

În perioada 11 – 16 august 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi și Primăria Municipiului Constanța invită publicul la seria de evenimente desfășurate sub egida „Ave Maria”, pe Faleza Cazinoului din Constanța.