Cele mai bune filme de la Festivalul Comedy Cluj ajung la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-bune-filme-de-la-festivalul-comedy-cluj-ajung-la-bucuresti/

Cele mai bune producţii prezentate în cadrul celei de-a VI-a ediţii a „Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj” ajung săptămâna viitoare la Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|26 noiembrie 2014

Selecția Comedy Cluj propune publicului din capitală  cinci lungmetraje proiectate în Competiția Oficială sau distinse cu cele mai importante trofee ale ediției care a avut loc la Cluj în această toamnă, precum și cele mai bune scurtmetraje independente și studențești. Proiecțiie sunt programate între 5 și 7 decembrie la Cinemateca Union din București.

Selecția Comedy Cluj de la București concentrează în 3 zile cele mai importante filme din palmaresul acestui an: pelicula „Jacky au royaume des filles/Jacky în regatul femeilor” semnată de regizorul și scenaristul Riad Sattouf dublu premiată pentru Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu, „Marile unde / Les grandes ondes a l’ouest” în regia lui Lionel Baier, desemnat Cel Mai Bun Regizor, documentarul lui Mike Myers „Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon” distins cu Premiul Publicului, precum și două lungmetraje incluse în Competiția Oficială, „Alan Partridge” (regia Declan Lowney) și „Smetto quando voglio / Pot să mă las când vreau” (regia Sydney Sibilia).

Vineri, 5 decembrie, de la ora 18:00, bucureștenii îl vor revedea pe celebrul Steve Coogan, cunoscut pentru rolul său din “Philomena” lui Stephen Frears, care interpretează personajul fictiv al lui Alan Partridge. Creat și interpretat de Coogan pentru diverse programe de radio și televiziune BBC încă din 1991, „Alan Partridge” deschide seria proiecțiilor Comedy Cluj la București în comedia de lungmetraj ce îi poartă numele, sub semnătura regizorului Declan Lowney. Proaspăt angajat într-o stație radio de provincie, luat drept ostatic de un coleg de breaslă recent concediat, Partridge devine intermediarul dintre fostul coleg înarmat, întregul personal sechestrat și poliția locală. Comunitatea are ochii ațintiți spre el și totuși, Partridge spune ceva ce va regreta mai târziu. O producție recompensată cu premiul pentru Cea mai bună comedie la Empire Awards, inclusă în Competiția Oficială Comedy Cluj 2014.

Publicul celei de-a VI-a ediții a festivalului a avut rolul său bine definit de-a lungul maratonului de filme prezentate în cele 9 zile de proiecții. Debutul în regie al lui celebrului actor Mike Myers, documentarul „Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon” a avut cel mai mare succes și a primit unul dintre cele mai importante distincții ale festivalului, Premiul Publicului. Myers îl urmărește pe impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison și Jimi Hendrix – îndrăgita vedetă de la Hollywood, Shep Gordon. Vineri, 5 decembrie, de la ora 20:00.

Sâmbătă, 6 decembrie, este ziua filmelor din Competiția Oficială Comedy Cluj. Programat de la ora 18:00 – „Smetto quando voglio / Pot să mă las când vreau” (regia Sydney Sibilia) spune povestea unui fost cercetător universitar care pune bazele unei bande criminale prin cooptarea unei găști de experți din diverse domenii.
Pelicula „Jacky au royaume des filles/Jacky în regatul femeilor” semnată de regizorul și scenaristul Riad Sattouf, dublu premiată pentru Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu, va închide programul zilei, de la ora 20:00. Îndrăzneț și inovator, lungmetrajul spune povestea unei unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne care își condamnă oponenții la spâzurătoare. În această țară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbații, îmbrăcați în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice. Distribuția de excepție – Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius – a contribuit la motivația juriului Comedy Cluj în acordarea celor două premii „cel mai împlinit film, care transmite emoții universale și utilizează umorul în cel mai eficient mod, ca o critică socială”.

Selecția de scurtmetraje pregătită publicului bucureștean pentru duminică, 7 decembrie, de la ora 18:00, include producții din Italia, Austria, Franța, Grecia, Rusia și Germania. Vizita unui tânăr la psiholog în încercarea de a-și îmbunătăți viața, asaltarea armată într-o măcelărie, un tutorial despre cum să păcălești moartea, încurcătura produsă de pierderea actului de identitate sau viața de după moarte a unui bărbat de 42 ani sunt doar câteva dintre comediile pe care le puteți descoperi în cadrul selecției.

Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze și câștigătorii celor două secțiuni competiționale de scurtmetraje. Recompensat cu o Mențiune Specială, filmul „Studies on Hysteria/Studii asupra isteriei” (Germania) în regia lui Gabriel Borgetto, “nu putea trece neobservat în economia unor scurtmetraje care au ceva de spus pe un ton atât de îndrăzneț”. Producția Academiei de Film Baden Wuttemberg este unul dintre acele filme care, prin curaj și autenticitate, își câștigă dreptul de a se face vizibil fără prea multe explicații.

Cel Mai Bun Scurtmetraj Studențesc, „Goodman/Om Bun” (Rusia) al tinerei Anna Yanovskaya, spune povestea unor tineri care își apără libertatea și a unui maior de poliție care încearcă să îi saboteze. Filmul are un mesaj simplu, dar foarte puternic și necesar în societatea în care trăim și a contextului politic actual.
„A Hardworking Robber/Un hoț muncitor” (regia Michael Felanis, Grecia), Cel Mai Bun Scurtmetraj Independent Comedy Cluj 2014, spune povestea unui hoț care decide să nu își folosească doar arma pentru a-și câștiga existența. Un film în care ironia, autoironia și asumarea acesteia sunt închegate într-o construcție unitară cu un ritm foarte bine ales.

Marile Unde

Selecția Comedy Cluj de la București se încheie duminică seară cu proiecția „Marile unde/Les grandes ondes a l’ouest” în regia lui Lionel Baier, desemnat cel mai bun regizor pentru „maniera în care a condus actorii și a reconstruit epoca”. Filmul se concentrează pe aventurile a trei jurnaliști elvețieni în Portugalia anului 1974 când o revoluție e pe cale să izbucnească. Baier combină un umor bine gestionat, tropi nostalgici și comentarii socio-istorice.

INFO

Comedy Cluj 2014 a prezentat publicului peste 147 de proiecții timp de 10 zile. 192 de filme din 38 de țări, de pe 4 continente, au fost programate în principalele secțiuni. 8 lungmetraje proiectate în premieră națională au intrat în cursa pentru premiile Competiției Internaționale a celei de-a VI-a ediții: Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Regizor, Cel Mai Bun Scenariu și Cea Mai Bună Interpretare. Juriul a fost format din regizorii Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns și criticul de film Mihai Fulger. Tinerele și frumoasele actrițe Andreea Vasile, Diana Cavallioti și Iulia Verdeș au jurizat cele două secțiuni competiționale de scurtmetraje Comedy Cluj 2014.

07
/10
/17

„Soldații. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiția lungmetrajelor de debut.

06
/10
/17

Începând de astăzi, Les Films de Cannes à Bucarest anunță programul complet și punerea în vânzare a biletelor pentru ediția a 8-a a celui mai așteptat festival al toamnei. Majoritatea filmelor prezentate anul acesta în selecția oficială a festivalului de la Cannes dar și titluri selectate în secțiunile paralele, vor fi proiectate în premieră în România, între 13 și 22 octombrie, în patru locații din București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.

06
/10
/17

Pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, Goethe-Intitut aducela București ZILELE FILMULUI GERMAN care, anul acesta, se vor desfășura între 3 și 9 noiembrie la Cinemateca Eforie. Timp de șapte zile, spectatorii, vorbitori sau nu de limbă germană, pot vedea 15 dintre cele mai noi producții germane.

05
/10
/17

Cel mai așteptat thriller SF al anului se lansează săptămâna aceasta pe marile ecrane, spre bucuria fanilor din toată lumea. Continuare a filmului omonim din 1982, care a revoluționat cinematografia, „Blade Runner 2049” va rula, de vineri, 6 octombrie 2017, și în România. Lansarea are loc simultan și în SUA, astfel încât românii sunt printre primii care văd producția Sony Pictures la cinema.

05
/10
/17

Cunoscuta actriţă şi prezentatoare a emisiunii ,,Vorbeşte lumea” de la Pro Tv, Adela Popescu a ales să-i facă o surpriză băieţelului său atunci când a accepat să îşi împrumute vocea unui personaj animat, devenind astfel adorabila Fluttershy din mult-aşteptatul ,,My Little Pony: Filmul”, care din 13 octombrie îşi va întâmpina fanii de pe marile ecrane din toată ţara.

04
/10
/17

Palme d’Or, Grand Prix, Premiul de regie, Premiul pentru scenariu și cel mai bun actor sau Camera d’Or sunt printre cele mai importante distincții acordate de Festivalul de la Cannes iar filmele recompensate cu acestea în 2017 vor fi difuzate în premieră în România la cea de-a 8-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, între 13 și 22 octombrie

03
/10
/17

Cea de-a 6-a ediție a festivalului documentarului românesc, București Docuart Fest, s-a încheiat duminică, 1 octombrie, și a ales câștigătorii competiției din acest an. Marele premiu a fost câștigat de filmul lui Șerban Georgescu, “Varză, cartofi și alți demoni“.

02
/10
/17

Săptămâna trecută, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI. La același festival, actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

02
/10
/17

Regizorul filmelor ,,Ocean’s 11”, ,,Traffic”, ,,Erin Brockovich” şi ,,Magic Mike”, Steven Soderbergh a revenit pe marile ecrane, după o pauză de 4 ani, cu „Logan Lucky: Cursa norocului”. Comedia lui Soderbergh, câştigător al Premiului Oscar, mizează pe o distribuţie de excepţie şi îi aduce pe marile ecrane: Channing Tatum, Daniel Craig, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Sebastian Stan, Adam Driver şi Riley Keough.

01
/10
/17

REPORTAJ „Linişte! Motor! Se filmează!” – o după-amiază pe platoul de filmare la „Moromeţii 2”, pe care regizorul Stere Gulea îl realizează în aceste zile chiar în satul Talpa şi în legendara casă folosită în clasicul film de acum trei decenii.

29
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Noul documentar al lui Alexandru Solomon, „Ouăle lui Tarzan”, filmat în Abhazia, în special la un institut de experimente pe maimuţe iniţiat de sovietici în anii `20, este foarte probabil şi cel mai ambiţios film al său.

29
/09
/17

Reputatul regizor maghiar Bela Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse si Satantango, si cineastul francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d'Or in 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitatii de onoare ai editiei a 8-a a Les Films de Cannes a Bucarest.

28
/09
/17

Icoană absolută, Brigitte Bardot continuă să dezlănţuie pasiuni. Cu părul ei despletit, picioarele goale, hainele minimaliste, mimica bosumflată, atitudinile ei neglijente, latura sălbatică, sinceritatea, natura ei rebelă şi sexualitatea neînfrânată, Bardot a schimbat radical imaginea femeii. BB împlinește, astăzi, 83 de ani!

28
/09
/17

„Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon, a fost selectat în competiţia Russian Open Documentary Film Festival „Artdocfest” 2017, care va avea loc la Moscova în perioada 6 - 12 decembrie. Producţia românească va concura cu şase documentare în festivalul din Rusia, care a fost fondat în 2007.

28
/09
/17

Leonardo DiCaprio și Martin Scorsese vor colabora din nou într-un film biografic despre viața fostului președinte al SUA Theodore Roosevel. DiCaprio îl va interpreta pe Roosevelt, a cărui președinție (1901-1909) a fost un element cheie în conservarea spațiilor naturale și faunei sălbatice prin promovarea de parcuri naționale.

27
/09
/17

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin, „Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României la Oscar, dar și „6,9 pe scara Richter”, noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, vor putea fi văzute la cea de-a treia ediție a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău.