Cele mai noi scurtmetraje românești vin la Filmul de Piatra
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-noi-scurtmetraje-romanesti-vin-la-filmul-de-piatra/

Filmul de Piatra, festivalul care are loc de şapte ani în Piatra Neamţ, a anunţat rezultatele selecţiei de scurtmetraje pentru ediţia din acest an.

Un articol de Liliana Matei|14 august 2015

Din 219 înscrieri primite, în competiția Filmul de Piatra au rămas 46 de titluri, dintre care 40 din România și șase din Republica Moldova. Astfel, 16 filme scurte vor concura la categoria ficțiune, nouă la documentar, cinci la animație, 10 la film experimental și șase la videoclip.

“La Filmul de Piatra, arătăm filme proaspete, deștepte, cool, care să placă publicului. Nu căutăm perfecțiunea, căutăm mai degrabă potențialul. Când facem selecția, avem în minte și publicul, dar și cât de util ar fi festivalul pentru autorul filmului respectiv. Avem un istoric bogat, în care Filmul de Piatra a funcționat ca rampă de lansare pentru mulți tineri cineaști și iubitori ai filmului și sperăm că festivalul va juca acest rol în continuare.” – Andrei Dăscălescu, directorul festivalului

În afara competiției, vor fi proiectate alte 22 de scurt-metraje, dintre care trei filme de ficțiune, nouă documentare, două animații și opt filme experimentale.

Dintre titlurile selectate, 27 vor fi arătate în premieră la Filmul de Piatra. Mai multe detalii despre filmele din selecție sunt pe site-ul festivalului, www.filmuldepiatra.ro.

Competiția va fi jurizată de către Irina Margareta Nistor, Andra Radu, Hypno, Cristi Mărculescu, Bogdan Șerban, și Vlad Eftenie. Membru de onoare al juriului din acest an este Victor Purice, directorul cinematorgrafului Dacia din Piatra Neamț.

A opta ediție a festivalului își continuă demersul de susținere a cinematografiei tinere din Romania și Moldova, dar și a spațiilor în care publicul se poate bucura de filme. Astfel, toate fondurile strânse din biletele de o zi achiziționate la festival vor reveni integral vechiului cinematograf din oraș, Cinema Dacia, spațiu lăsat în paragină și reanimat de festival și de alte evenimente organizate de voluntarii Filmul de Piatra pe parcursul anului.

Festivalul va avea loc la Piatra Neamț, între 27 și 30 august, și va continua la Piatra Fântânele, în campusul Tășuleasa Social, între 5 și 8 septembrie. Filmul de Piatra pregătește o întreagă experiență, cu proiecții de filme, evenimente, petreceri și Shorts Day, Long Night, marele eveniment de pe varful muntelui Cozla, cu concerte Robin and the Backstabbers, Partizan, DJ-set-uri și alte surprize care vor fi anunțate în curând.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.