Centenar Lipatti. Duminică, concert extraordinar la Ateneu
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenar-lipatti-duminica-concert-extraordinar-la-ateneu/

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 – 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2017

În program, lucrări de Dinu Lipatti ( Concertino in stil clasic pentru pian si orchestra de camera, op. 3, solist: Mihai Ungureanu), Wolfgang Amadeus Mozart (Concertul nr. 9 pentru pian si orchestra, Jeunehomme, KV 271, solistă: Dana Borşan)şi Frederic Chopin ( Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra, op. 11, solist: Nikolai Demidenko).

Numele pianistului Mihai Ungureanu, cu un palmares foarte bogat, este strâns legat de Filarmonica Oltenia din Craiova. În calitate de solist concertist al ansamblului, a susţinut numeroase concerte în ţară, dar şi turnee în Italia, Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Gibraltar.
Solista Dana Borşan are un repertoriu vast şi complex, abordând cu succes și genul cameral. În paralel cu activitatea concertistică, solista desfășoară o prestigioasă carieră didactică, începând din 1990, la Univesrsitatea Națională de Muzică din București. Din 2001deţine funcția de șef al Catedrei de pian.

Festivalul Serile Lipatti, în parteneriat cu Filarmonica “George Enescu”, l-a invitat pe pianistul rus Nikolai Demidenko să concerteze la Ateneul Român în cadrul sărbătoririi centenarului Lipatti. Specialist în creația chopiniană, Demidenko va delecta publicul cu una dintre lucrările preferate ale lui Lipatti, Concertul nr. 1 de Fr. Chopin. Evenimentul legat de prezenţa lui Nikolai Demidenko este organizat de Asociația Art à la carte, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

DINU LIPATTI

Personalitate aparte în panteonul pianisticii mondiale, faima internațională a lui Lipatti se datorează nu numai marelui talent cu care fost înzestrat, cât și înregistrărilor de valoare inestimabilă, ce reprezintă și astăzi un reper pentru pianiștii din întreaga lume.

Dinu Lipatti s-a născut în 19 martie 1917 la București. Elev al eminentei Florica Musicescu și, mai târziu, al compozitorului Mihail Jora, se prezintă în 1933, la doar 16 ani, la un mare concurs de pian din Viena, unde îl întâlnește pe legendarul Alfred Cortot, care îi va deveni profesor la École Normale de Musique din Paris. Odată cu primul recital de la Paris, Dinu Lipatti devine un nume cu rezonanţă în viaţa muzicală a Franţei și continuă pe drumul unei cariere strălucitoare. Și în țară va susţine multe recitaluri, unele dintre ele în compania lui George Enescu. Din 1943 Lipatti este diagnosticat cu o formă de leucemie, ceea ce însă nu-l împiedică ca în următorul an să devină profesor la Conservatorul din Geneva. Totodată, îşi continuă cariera concertistică dând recitaluri de pian sau ca solist împreună cu renumite ansambluri orchestrale din toată Europa. Colaborează cu şefi de orchestră ca Herbert von Karajan, Ernest Ansermet sau Alceo Galliera. În 1946 încheie un contract exclusiv cu casa de înregistrări Columbia, realizând înregistrări ce vor deveni un adevărat tezaur pentru o lume întreagă.

În anul 1950, în ciuda agravării bolii, Lipatti susține în septembrie la Besançon un ultim recital, care din fericire a fost și înregistrat. Pentru noi toți acest recital reprezintă un rămas bun al unuia dintre cei mai mari pianişti ai secolului XX, căci Lipatti se stinge din viaţă trei luni mai târziu. De atunci și până acum s-au publicat și republicat în lumea întreagă înregistrările sale, Lipatti rămânând și astăzi o icoană pentru pianiștii de pretutindeni.

Duminica, 19 Martie 2017, 19:00 – 21:00

Sala mare

Concert extraordinar

Centenar Dinu Lipatti

Camerata Regala

Dirijor: Horia Andreescu

Program

Dinu Lipatti – Concertino in stil clasic pentru pian si orchestra de camera, op. 3

Solist: Mihai Ungureanu

Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 9 pentru pian si orchestra, Jeunehomme, KV 271

Solista: Dana Borsan

Frederic Chopin – Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra, op. 11

Solist: Nikolai Demidenko

Concertele dedicate aniversării celor 100 de ani de la nașterea lui Lipatti vor fi transmise în direct pe TVR3, TVR HD și www.tvrplus.ro

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.