Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenarul-filmului-romanesc-100-de-ani-100-de-filme-100-de-orase/

Asociaţia ARTIS din Iaşi şi Asociaţia Obştească MIA din Chişinău au lansat, sâmbătă la Iasi proiectul Centenarul Filmului Românesc. Harta României Mari va fi trasată de Caravana Filmului Românesc, cu filme special alese, printre alţii, de criticul şi istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2018

Proiectul vizează un traseu istoric: România – Republica Moldova – Cernăuți.

Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe a fost deschis cu proiectia filmului Afacerea Est, primul film din această serie a Caravanei, in prezenta criticului de film Irina-Margareta Nistor, regizorului Igor Cobileanski și actorilor din film: Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc.

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc începe la Iași, în orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Harta României Mari va fi trasată de Caravana Filmului Românesc, cu filme special alese de criticul și istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici ş.a.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Centenarul și Filmul Românesc, (și: pentru că cea de-a șaptea artă e mai vârstnică la noi), reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, al unei istorii în imagini, de a vedea și revedea cineaști importanți și de a-i radiografia cu drag, încercând să readucem publicul în sălile de cinema și de a da ghes să fie refăcute cele ignorate, dar pentru care există nostalgii justificate! – Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema în cadrul proiectului)

Foto: Centenarul Filmului Românesc – facebook

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.