Centrul Cultural Casa Artelor, 2 ani de activitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/centrul-cultural-casa-artelor-2-de-activitate/

Centrul Cultural Casa Artelor a implinit, pe 1 februarie, 2 ani de activitate. Au fost doi ani plini de spectacole in aer liber, de teatru si muzica buna.

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2015

Centrul Cultural Casa Artelor, 2 ani de activitate

Scurt istoric.

Pe 1 februarie 2013, conducerea Primăriei Sectorului 3 a decis înființarea Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3, instituție care funcționează sub autoritatea Consiliul Local Sector 3.

Regizoarea de teatru și opera Alice Barb, directorul fondator al instituției a demarat unul dintre cele mai frumoase proiecte culturale din Bucureşti a cărei principală strategie a fost realizarea de parteneriate cu branduri culturale puternice și promovarea valorilor artistice autentice prin programele și evenimentele finanţate de Primăria Sectorului 3 și oferite gratuit comunității locale 3, toate acestea având drept scop educația prin cultură .

Peste 280.000 de spectatori

Centrul Cultural Casa Artelor a adus în sectorul 3 concepte noi şi moderne ale spectacolului în spaţii deschise, a schimbat viziunea despre divertisment, transformând Parcul Titan în Parcul Artelor, o simplă arteră pietonală într-una elegantă şi înnobilată de artele clasice aşa cum este Bulevardul Artelor ( zona Nerva Traian+Piaţa Alba Iulia) și deschizând publicului Sala Eliad, cea mai elegantă sală underground din Bucureşti situată în sediul CCCA.

În noiembrie 2014, denumită de comunitatea locală şi Sala de catifea, aceasta a devenit scena unde poezia şi jazz-ul s-au întâlnit din nou după mult timp, în cadrul programului cultural Serile Eliad.

Toată activitatea CCCA este demonstrația  că spectacolul artelor clasice în spaţii neconvenţionale și în aer liber poate face mare audienţă. În tot acest timp, de la 1 februarie 2013 şi până azi, la toate evenimentele realizate de Alice Barb și echipa sa, fie indoor, fie outdoor au participat peste 280.000 de spectatori din sectorul 3 și nu numai.

51 de programe și evenimente culturale

În doi ani de activitate Centrul Cultural Casa Artelor a lansat și dezvoltat programe și evenimente culturale care în 2015 vor fi deja la a treia ediție:

Pepiniera de Talente-dedicat elevilor din clasele I-VIII din sectorul 3, Programul Zilele Multiculturalității (9 iunie 2013 Ziua Marii Britanii, pe 14 iulie 2013 Ziua Franţei, pe 31 august 2013 Ziua Limbii Române, pe 12 octombrie 2013 Ziua Hispanităţii, 9 mai 2014 Ziua Europei, pe 6 iulie 2014 Ziua Americii, pe 31 august 2014 Ziua Limbii Române ediția a II-a.), Gala Performanție, edițiile I, II, Concertul Extraordinar de Crăciun al Primăriei Sectorului 3, cu edițiile I-II, Bulevardul Artelor-555 de minute de cultură, Serile Eliad-poezie -jazz și deschiderea Sălii Eliad, cea mai elegantă sală underground de evenimente din sectorul 3.

Din grila de programe și evenimente realizate de CCCA nu lipsesc cele tematice legate de tradiții și sărbători:

Concertul de Dragobete, ediția I-27 februarie 2014, Ziua Femeii, ediția I, pe 9 martie 2014, Concertul Extraordinar de Paște, ediția I pe 13 aprilie 2014, Concert de Ziua Europei, ediția I pe 9 mai 2014 .

În perioada 2013-2014, CCCA s-a implicat în calitate de co-organizator și co-producător pentru:

Primul album de colinde românești ” O, ce veste minunată”, realizat de Angela Gheorghiu și Orchestra Națională Radio, album care a primit discul de centrul cultural casa artelorplatină, Festivalul Național de Teatru Independent ediția I, Aniversarea a 150 de ani de activitate a Universității de Arte din București, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni ”Jos Pălăria”, ajuns la ediția a XVII-a., Festivalul de Teatrul pentru Elevi „George Constantin” – ediția a XIV-a, „Fest pe Lipscani” – ediţia I., dedicat aniversării a 40 de ani de activitate a marelui actor Horaţiu Mălăele, ”Trădare”- spectacol câștigător al Marelui Premiu FNTI, ediția a II-a, proiectul finanțat de Primăria sectorului 3 și Centrul Cultural Casa Artelor.

Mari artiști invitați la CCCA:

Cele 51 de programe şi evenimente marca CCCA din primii doi ani, au oferit spectacole pentru toate tipurile de public din sectorul 3, însemnând peste 2500 de artişti care au partiicipat la ele, dintre care amintim : soprana Angela Gheorghiu, Corul Madrigal, compozitorul basarabean Eugen Doga, dirijorul Tiberiu Soare, sopranele Irina Iordăchescu şi Daniela Vlădescu, tenorii Robert Nagy şi Vlad Miriţă, Orchestra Simfonică Bucureşti, Marcel Pavel,violoncelistul Adrian Naidin, actorii Mircea Albulescu, Dorel Vişan, Maia Morgestern, Claudiu Bleonţ, Mircea Diaconu, Anca Sigartău, muzicienii Mike Godoroja, Berty Barbera, Loredana, Ştefan Bănică, Holograf, Alternosfera, Lala Band şi încă foarte mulţi alţii.

În perioada 2013-2014 CCCA a colaborat cu peste 8500 de cursanţi în cadrul programului educativ Pepiniera de Talente care se desfăşoară în unităţile şcolare din sectorul 3, elevi în clase I-VIII şi cărora le-am organizat Gala Pepinierei de Talente, ediţiile I şi II. La începutul lunii iunie, în fiecare an, Parcul Titan devine o uriaşă carte de poveşti deschisă tuturor elevilor participanţi la acest program educativ, unic în Bucureşti, oferit gratuit copiilor din sectorul 3 .

Şi tot în primii doi ani de activitate CCCA a creat câteva simboluri din sectorul 3: cea mai mare sculptură în metal din Bucureşti Calul Titanilor din Parcul Titan, singura sculptură cinetică din Capitală-Globul Pamântesc Rotativ şi Trenuleţul European, oferit gratuit copiilor din sectorul 3.

Toate aceste evenimente şi programe create de CCCA au la bază viziunea artistică a regizoare Alice Barb și fac parte din strategia culturală a Primăriei Sectorului 3 care promovează conceptul de București-oraș înnobilat prin frumusețe, cultură și educație.

Le mulţumim tuturor prietenilor şi partenerilor noştri pentru suportul acordat și nu în ultimul rând dumneavoastră, spectatorii și prietenii noștrii fideli, pentru că ne-ați fost mereu alături.

Din 24 februarie 2015, Centrul Cultural Casa Artelor deschide noua stagiune.

Foto: Centrul Cultural  Casa Artelor – facebook

02
/07
/14

După repetiția deschisă a spectacolului ActOrchestra în regia lui Horia Suru din cadrul proiectului 9G – Noua generație de creatori din data de 26 iunie, am avut senzația că s-a produs o mare deșteptare a lumii teatrale românești, un soi de înnoire și strălucire artistică prin prisma unei altfel de abordări a expresivității pe scenă – prin muzică. Pot afirma cu încredere că TNB-ul a întinerit și a înflorit. În consolidarea afirmației mele, mi-am dorit să aflu opiniile avizate ale unor oameni care au strânsă legătură cu teatrul.

29
/06
/14

Cel mai important eveniment de jazz al anului din Capitală, ARCUB Live Open Air — Jazz, Blues & More, se relansează la cea de-a treia ediție sub un nume și un concept nou: Bucharest Jazz Festival.

29
/06
/14

Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, a strălucit într-un program de concert de mare virtuozitate, în prima apariție a unei orchestre românești pe scena Filarmonicii din Berlin, care a stârnit uralele unui public în general destul de reținut în aprecieri.

27
/06
/14

Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” organizează în perioada 5-10 iulie un casting pentru unul dintre cele mai cunoscute spectacole de musical din lume – „Fantoma de la Operă”, producție ce va intra în repertoriul instituției începând cu stagiunea 2014-2015. Spectacolul va fi montat de regizorul de origine australiană Stephen Barlow și de o echipă de creație alcătuită din artiști români și străini.

25
/06
/14

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile orașului, Jazz in the Park, organizat la Cluj-Napoca, se pregătește intens pentru ediția a doua. Între 4 și 6 iulie, mii de iubitori ai jazz-ului sunt așteptați „să acapareze” Parcul Central.

25
/06
/14

De la Bruckner la Tina Turner…ar putea fi o cale lungă – şi totuşi nu e chiar aşa. Pentru că în mod poate ciudat, într-o singură săptămână se lansează în cadrul aceleiaşi mari case de discuri – Deutsche Grammophon – discuri care conţin şi muzica lui Bruckner, dar şi a Tinei Turner.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

14
/06
/14

Opera Naţională Bucureşti propune publicului, în 17 iunie, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de către tenorul Marcello Giordani, unul dintre cei mai mari cântăreţi ai lumii, fiind invitat permanent al celor mai prestigioase scene de concert şi opere din lume, incluzând Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, Royal Opera Covent Garden, Opernhaus Zürich, Staatsoper Viena, Opéra National de Paris, Teatro Liceu din Barcelona etc.

11
/06
/14

Convenţia a fost simplă. Pornind de la fiecare literă din alfabet, Eduard Kunz a ales un cuvânt cheie care îi defineşte viaţa. Şi l-a explicat. Şi, ca orice artist care se respectă nerespectând regulile, a sărit chiar peste litera A. Şi a început aşa: