Centrul Replika din București prezintă proiectul Perifeeria – Platforma de Teatru Politic 2021-2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/centrul-replika-din-bucuresti-prezinta-proiectul-perifeeria-platforma-de-teatru-politic-2021-2022/

Proiectul Perifeeria – Platforma de Teatru Politic 2021-2022 îşi propune facilitarea accesului la cultură şi dezvoltarea capacităţii de (auto)reprezentare prin teatru pentru grupuri şi categorii marginalizate din punct de vedere social, economic şi cultural. 

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2021

Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 a început luna aceasta la Centrul de Teatru Educațional Replika din București. Pe 28 septembrie, orele 20:30, după cea de-a doua reprezentație a spectacolului Matern (concept şi scenariu: Alice Monica Marinescu), va avea loc evenimentul oficial de lansare a proiectului Perifeeria – Platforma de Teatru Politic 2021-2022, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Cu un portofoliu de peste douăzeci de producții de teatru, care adresează și explorează dimensiuni socio-politice de peste un deceniu, Stagiunea de Teatru Politic vă invită în cadrul proiectului Perifeeria – Platforma de Teatru Politic 2021-2022 la 8 spectacole (34 de reprezentații) din portofoliul său existent  (Capete înfierbântate 2020, Matern, Lucrător universal, TABU, SubPământ, ‘90, The Protocols și Originea lumii) și la 3 spectacole noi de teatru social-politic – coordonate de regizorii Irina Gâdiuță, Bogdan Georgescu și David Schwartz și produse în parteneriat cu organizații locale, din Zalău, Turnu-Măgurele și Bârlad.

Evenimentul de lansare va cuprinde realizarea unei prezentări, pentru diseminarea și transparentizarea rezultatelor și metodelor prezentate în cadrul atelierelor de Viewpoints și compoziție, susținute online, în iulie și august 2021, prin intermediul partenerului de proiect, compania norvegiană Morten Bruun. Atelierele s-au adresat actrițelor și actorilor implicați în proiect, care participă și la documentarea și realizarea celor trei producții noi de teatru.

Matern

Totdodată, în acest cadru va avea loc și lansarea oficială a website-ului proiectului, Artapolitica.ro/platforma2021, unde se vor putea regăsi și prelua primele materiale documentare din cadrul atelierelor sus-menționate și unde, până în octombrie 2022, la finalul proiectului, se vor publica noutăți și informații relevante de pe tot parcursul său.

Primele spectacole care se joacă live în această lună sunt: Capete înfierbântate 2020, Matern și Lucrător universal. Două din cele trei – Matern și Capete înfierbântate 2020 –, realizate pe parcursul anului 2020, se vor juca în premieră pe scenă cu spectatori, fiind difuzate până acum doar online.

Toate reprezentațiile vor avea loc la Centrul de Teatru Educațional Replika, Str. Lânăriei 93-95, București. Intrarea este liberă, doar pe bază de rezervare, iar programul lunii septembrie este următorul:

24 septembrie | ora 19.00 – Capete înfierbântate 2020

27, 28 septembrie | ora 19.00 – Matern

30 septembrie, 01 octombrie | ora 19.00 – Lucrător universal

Producțiile noi ale Stagiunii de Teatru Politic 2021-2022 pornesc de la istorii și probleme documentate pe plan local și abordează tematici legate de intersecția între diverse forme de oprimare și marginalizare – sărăcie, discriminare, acces redus la educație și cultură. Cele trei spectacole se vor juca și în orașe mari din proximitatea partenerilor locali – Iași, Craiova, Cluj –, precum și în București.

Capete înfierbântate 2020

Mai multe detalii se pot afla și pe paginile de social media ale Stagiunii de Teatru Politic (@stagiuneadeteatrupolitic Facebook, Instagram).

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul se desfășoară în perioada mai 2021 – octombrie 2022. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 900.405,9 lei (182.972,14 euro).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.