„Charleston”, de Andrei Creţulescu, premiera americană la Festivalul de Film de la Chicago
https://www.ziarulmetropolis.ro/charleston-de-andrei-cretulescu-premiera-americana-la-festivalul-de-film-de-la-chicago/

„Charleston”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, a fost selecţionat în competiţia „New Directors” a Festivalului de Film de la Chicago, care va avea loc în perioada 12 – 26 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2017

În secţiunea „New Directors” au fost selectate 16 lungmetraje din ţări precum Belgia, Germania, Argentina, Chile, Iran, Polonia şi Danemarca.

„Charleston”, singurul film românesc proiectat la cea de-a 53-a ediţie a festivalului, este povestea  dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbaţi şi femeia pe care au pierdut-o amândoi. Protagoniştii Şerban Pavlu şi Radu Iacoban sunt secondaţi de Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguţă, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache şi Alina Berzunţeanu.

Premiera mondială a filmului a avut loc în luna august, în competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno. Tot în octombrie, „Charleston” va fi proiectat în Polonia şi în Germania, în cadrul festivalurilor de la Varşovia şi Braunschweig.

„Charleston” va avea premiera naţională în primăvara anului viitor.

La ediţia din acest an a festivalului, actorul de teatru şi film Patrick Stewart va primi trofeul pentru întreaga carieră – Gold Hugo Career Achievement Award.

Foto: Charleston -Adi Marineci

 

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.