Charlie Chaplin, autorul total, la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/charlie-chaplin-autorul-total-la-muzeul-national-al-literaturii-romane-din-iasi/

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează miercuri, 2 martie, cu începere de la ora 17:00, şedinţa a XX-a din seria nouă a Prelecţiunilor Junimii. Evenimentul se va desfăşura în Galeriile Pod-Pogor iar prelector va fi Mihai Fulger, redactorul-şef al Cinematecii Române, jurnalist, critic şi selecţioner de film, care va susţine o conferinţă cu tema „Autorul total – Charlie Chaplin”.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2016

Programul serii cuprinde și lansarea volumului „Un comic vede lumea: „Note de călătorie 1931-1932”, scris de faimosul artist Charlie Chaplin.

Apărut la sfârșitul anului 2015 la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, volumul conţine impresiile lui Chaplin din călătoria efectuată între februarie 1931 şi iunie 1932 în Europa şi Asia după lansarea filmului „Luminile oraşului”.

În timpul călătoriei, Chaplin a întâlnit personalităţi ca Winston Churchill, Mahatma Gandhi, Albert Einstein, H.G. Wells şi alţii, care au devenit sursă de inspiraţie pentru următoarele sale creaţii cinematografice.

Discuțiile pe marginea operei scrise ale lui Charlie Chaplin vor fi urmate de proiecția filmului „Luminile orașului/City Lights”, apărut în anul 1931, și de o dezbatere cu membrii Clubului Logos de la Colegiul „Mihai Eminescu”.

Sedința a XX-a din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii este organizată în parteneriat cu Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Clubul Logos – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”.

Foto: Charlie Chaplin – www.muzeulliteraturiiiasi.ro

28
/03
/14

Luni, 31 martie, de ora 19.00, vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă, profesor al Universităţii din Fribourg. În dezbatere, "Efectul Sherlock Holmes.Trei intrigi cinematografice", cel mai recent titlu apărut în seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă la editura Humanitas.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

17
/03
/14

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.