Cine l-a ucis pe tata?, în premieră națională la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/cine-l-a-ucis-pe-tata-in-premiera-nationala-la-teatrul-metropolis/

Teatrul Metropolis prezintă vineri, 8, şi sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 19:30, la Sala Mică, premiera naţională a spectacolului Cine l-a ucis pe tata?, scenariu dramatic de Mihaela Michailov, după romanul omonim de Édouard Louis, regia Andrei Măjeri.

Un articol de Petre Ivan|5 decembrie 2023

Spectacolul urmărește relația fragilă și adesea alienantă dintre un fiu și un tată, grefată pe un fundal politic și social dominat de incertitudine, precaritate, criză. Povestea lui Eddy Moacă-frumoasă glisează continuu între articularea sensibilă și intimă a propriei istorii, între încercarea de a-și defini identitatea, în lipsa unor modele familiale decisive, dar și între reflecții de natură filosofică, politică, manifestă asupra prezentului, între nesupunerea violentă în fața unor cadre de referință constrângătoare și îmbrățișarea nesilită a violenței celorlalți, a tăcerilor asurzitoare ale familiei, a suferinței paralizante.

Cine l-a ucis pe tata?, romanul autobiografic al lui Édouard Louis, e o scrisoare care nu-și găsește răspuns, e urletul violent al unui fiu către tatăl său. Autorul face slalom, la viteze halucinante, prin propriul său trecut, în zone sensibile de intimitate și traumă. Devenit bestseller, bucurându-se de multiple traduceri și montări, Cine l-a ucis pe tata? sondează istoria personală dintr-o perspectivă politico-filosofică. Poveștile intime au încărcătura unor reflecții critice. Am plasat acțiunea într-o sală de sport (concepută de Adrian Balcău), loc al obsesiei față de corp. Acest meta-spațiu e specific dinamismului istoriilor fiului, contrastând cu imobilitatea tatălui. (…) Spectacolul este o odă bulversantă dedicată tatălui, lăsat fără drept de apel. Rușinea, violența și precaritatea sunt catalizatori ai arcului de tensiune dintre un tată condamnat să repete viețile bărbaților din familia lui și un fiu care a devenit scriitor. Pare că totul îi separă. Autorului îi lipsește prezentul, dar marele său privilegiu e să fi cunoscut viața fără privilegii. La această existență timpurie, în teritoriile predilecte ratării, revine el obsesiv. Paharul suferinței sale se bea în înghițituri mici.” – Andrei Măjeri, regizorul spectacolului.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Adelin Tudorache, Alex Iezdimir, Eduard Chimac, Hunor Varga, Iustin Danalache, Vlad Ionuț Popescu; spațiul scenic este gândit de scenograful Adrian Balcău, coregrafii semnate de Andrea Gavriliu, univers sonor de Adrian Piciorea, pregătire muzicală de Alexandra Ștefan.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, Str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

„Un tată și un fiu se află la câțiva metri unul de celălalt. Fiul vorbește. Mult. Tatăl pare să nu-l poată auzi.”

Cine l-a ucis pe tata?

dramatizare de Mihaela Michailov, după romanul omonim de Édouard Louis

Regie: Andrei Măjeri

Scenografie: Adrian Balcău

Coregrafie: Andrea Gavriliu

Sound design: Adrian Piciorea

Pregătire muzicală: Alexandra Ștefan

Asistență de regie: Alex Mirea

 

Cu: Adelin Tudorache, Alex Iezdimir, Eduard Chimac, Hunor Varga, Iustin Danalache, Vlad Ionuț Popescu

 

Durată: 1h 30 min. (fără pauză)

Spectacol recomandat publicului peste 16 ani!

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.