CinEd România 2018: Societatea Culturală NexT începe sesiunile de formare pentru profesori şi bibliotecari publici
https://www.ziarulmetropolis.ro/cined-romania-2018-societatea-culturala-next-incepe-sesiunile-de-formare-pentru-profesori-si-bibliotecari-publici/

CinEd, programul european de educaţie cinematografică pentru tineri, a ajuns la cel de-al treilea an de activitate şi va organiza în luna ianuarie o serie de formări destinate facilitatorilor educaţionali din ţară. Peste 3200 de elevi de gimnaziu şi liceu au beneficiat de programul educaţional în primii 2 ani de activitate

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2018

În primii 2 ani de activitate, peste 500 de profesori şi bibliotecari publici, din 12 oraşe, au participat la sesiunile de formări gratuite organizate de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal).

Prima sesiune de formare din 2018 va avea loc în Bucureşti, sâmbătă 20 ianuarie, în intervalul 10:00 – 17.00, la Institutul Cervantes, Sala de proiecţie (Bd. Regina Elisabeta, nr.38). Sesiunea va fi coordonată de criticul de film Gabriela Filipi şi este dedicată profesorilor de gimnaziu care doresc să organizeze pentru elevi activităţi de educaţie cinematografică în cadrul programului CinEd. Participarea este gratuită.

Formarea din 20 ianuarie va cuprinde proiecţia integrală a unui film din catalogul CinEd, care va fi punctul de plecare pentru o serie de discuţii aplicate şi exerciţii practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziţie de platformă. Toţi cei prezenţi la formare vor primi o diplomă de participare. Facilitatorii educaţionali care se vor înscrie în program şi vor organiza 3 proiecţii pentru elevi în acest an şcolar vor primi o diplomă de participare la programul european. Profesorii se pot înscrie printr-un simplu e-mail la adresa [email protected] până pe 18 ianuarie 2018.

Filmul care va fi proiectat la sesiunea de formare din Bucureşti este Spiritul stupului / El espiritu de la colmena (1973, Spania) în regia lui Víctor Erice, unul dintre cei mai expresivi cineaşti spanioli, al cărui stil este comparat adesea cu cel al regizorilor Abbas Kiarostami, Hou Hsiao-hsien sau Terrence Malick. Acţiunea filmului are loc în Spania anului 1940, într-un sat din Castilia, unde proiecţia filmului Frankenstein devine un mare eveniment. Două surori – Ana (8 ani) şi Isabel (11 ani) – descoperă în urma acestei experienţe fascinante pragul dintre realitate şi ficţiune şi cum acesta poate fi interpretat diferit de fiecare din noi.

CinEd îşi propune ca un număr tot mai mare de copii şi tineri din Europa să aibă acces la filmele de artă din catalogul programului, prin proiecţii în săli de clasă şi de bibliotecă, dar şi în afara lor. Astfel aceştia vor deveni spectatori activi, cu viziuni critice şi un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână. În cei 2 ani de activitate în România Societatea Culturală Next a organizat în cadrul programului peste 70 de proiecţii în întreaga ţară, 3200 de elevi fiind beneficiarii direcţi ai acestora.

La platforma CinEd şi la resursele oferite de aceasta (filme, materiale pedagogice şi, din acest an, componenta de tutorat) au acces atât bibliotecarii publici, cât şi cadrele didactice, proiectul adresându-se tuturor celor care pot facilita educaţia audio-vizuală a elevilor.

Proiectul CinEd a fost lansat în 2015 în 7 ţări partenere – Franţa, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România – şi s-a extins anul trecut şi în Finlanda. Următoarele formări organizate de Societatea Culturală NexT pentru profesorii si bibliotecarii publici ce desfăşoară activităţi cu elevii de gimnaziu şi liceu vor avea loc la Braşov pe 27 ianuarie şi Alexandria pe 3 februarie.

***

CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal) şi de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.  Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România. Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din Bucureşti, EduCaB

Foto: CinEd România – facebook

13
/01
/15

Documentarul "Lumea lui Geo Saizescu", de Dan Doroftei, despre viaţa şi creaţia cineastului prezentate prin poveşti spuse Maia Morgestern, Sebastian Papaiani şi Ileana Stana Ionescu, va fi proiectat pe 14 ianuarie, de la ora 19.30, la Cinema Union din Bucureşti.

13
/01
/15

Liam Neeson a restabilit ordinea în box office-ul românesc, week-end-ul trecut, şi s-a impus ca lider absolut al încasărilor, generând venituri de peste 1.500.000 RON şi un număr de aproximativ 80.000 spectatori, odată cu premiera filmului ,,Taken 3: Teroare în L.A.” pe marile ecrane din România.

12
/01
/15

"Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman", regizat de Alejandro González Iñárritu şi considerat unul dintre filmele favoritele la Oscar în acest an, va avea premiera în cinematografele din România pe 16 ianuarie,

11
/01
/15

Filmele "Birdman" şi "Boyhood" sunt marile favorite la Globurile de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri, ce vor fi decernate în noaptea de duminică spre luni, într-o gală la care participă nume mari de la Hollywood şi va fi urmărită în lumea întreagă.

10
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Mommy”, al cincilea lungmetraj al indecent de tânărului cineast canadian Xavier Dolan (25 de ani), este o „tectonică a sentimentelor” ambalată în încadraturi, culori și sunete electrizante, folosite cu o dezinvoltură frapantă.

09
/01
/15

“Orașul câinilor / White God” în regia lui Kornél Mundruczó, propunerea Ungariei la categoria Cel mai bun film străin, este inclus în programul “9 pentru Oscar” la Cinema Studio din București. Evenimentul are loc în capitală între 9 și 15 ianuarie, cu o săptămână înaintea anunțării nominalizărilor celei de 87-a ediții a premiilor Academiei Americane de Film. Cele două proiecții sunt programate duminică, 11 ianuarie, de la ora 14:00 și joi, 15 ianuarie, de la ora 20:00.

09
/01
/15

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, "Autoportretul unei fete cuminți", va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (21 Ianuarie- 1 Februarie 2015), secțiunea "What the F?!".

08
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Scris de Bogdan Mirică și regizat de Igor Cobileanski, „Umbre”, noul serial produs și difuzat de HBO România, încearcă să altoiască pe sol românesc un format străin, însă eșuează undeva la mijloc.

08
/01
/15

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme românești din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe 27 februarie 2015 în cinematografele din toată țara.

08
/01
/15

Din 16 ianuarie, Russell Crowe revine în cinematografe în dublu rol: regizor și actor. Un tată în căutarea fiilor săi, într-un context istoric incert: la sfârşitul Primului Război Mondial, când lumea este încă devastată de oribilele sale consecinţe.

06
/01
/15

Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 9 și 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film.