CinEd România 2018: Societatea Culturală NexT începe sesiunile de formare pentru profesori şi bibliotecari publici
https://www.ziarulmetropolis.ro/cined-romania-2018-societatea-culturala-next-incepe-sesiunile-de-formare-pentru-profesori-si-bibliotecari-publici/

CinEd, programul european de educaţie cinematografică pentru tineri, a ajuns la cel de-al treilea an de activitate şi va organiza în luna ianuarie o serie de formări destinate facilitatorilor educaţionali din ţară. Peste 3200 de elevi de gimnaziu şi liceu au beneficiat de programul educaţional în primii 2 ani de activitate

Un articol de Petre Ivan|16 Ianuarie 2018

În primii 2 ani de activitate, peste 500 de profesori şi bibliotecari publici, din 12 oraşe, au participat la sesiunile de formări gratuite organizate de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal).

Prima sesiune de formare din 2018 va avea loc în Bucureşti, sâmbătă 20 ianuarie, în intervalul 10:00 – 17.00, la Institutul Cervantes, Sala de proiecţie (Bd. Regina Elisabeta, nr.38). Sesiunea va fi coordonată de criticul de film Gabriela Filipi şi este dedicată profesorilor de gimnaziu care doresc să organizeze pentru elevi activităţi de educaţie cinematografică în cadrul programului CinEd. Participarea este gratuită.

Formarea din 20 ianuarie va cuprinde proiecţia integrală a unui film din catalogul CinEd, care va fi punctul de plecare pentru o serie de discuţii aplicate şi exerciţii practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziţie de platformă. Toţi cei prezenţi la formare vor primi o diplomă de participare. Facilitatorii educaţionali care se vor înscrie în program şi vor organiza 3 proiecţii pentru elevi în acest an şcolar vor primi o diplomă de participare la programul european. Profesorii se pot înscrie printr-un simplu e-mail la adresa cined@nextproject.ro până pe 18 ianuarie 2018.

Filmul care va fi proiectat la sesiunea de formare din Bucureşti este Spiritul stupului / El espiritu de la colmena (1973, Spania) în regia lui Víctor Erice, unul dintre cei mai expresivi cineaşti spanioli, al cărui stil este comparat adesea cu cel al regizorilor Abbas Kiarostami, Hou Hsiao-hsien sau Terrence Malick. Acţiunea filmului are loc în Spania anului 1940, într-un sat din Castilia, unde proiecţia filmului Frankenstein devine un mare eveniment. Două surori – Ana (8 ani) şi Isabel (11 ani) – descoperă în urma acestei experienţe fascinante pragul dintre realitate şi ficţiune şi cum acesta poate fi interpretat diferit de fiecare din noi.

CinEd îşi propune ca un număr tot mai mare de copii şi tineri din Europa să aibă acces la filmele de artă din catalogul programului, prin proiecţii în săli de clasă şi de bibliotecă, dar şi în afara lor. Astfel aceştia vor deveni spectatori activi, cu viziuni critice şi un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână. În cei 2 ani de activitate în România Societatea Culturală Next a organizat în cadrul programului peste 70 de proiecţii în întreaga ţară, 3200 de elevi fiind beneficiarii direcţi ai acestora.

La platforma CinEd şi la resursele oferite de aceasta (filme, materiale pedagogice şi, din acest an, componenta de tutorat) au acces atât bibliotecarii publici, cât şi cadrele didactice, proiectul adresându-se tuturor celor care pot facilita educaţia audio-vizuală a elevilor.

Proiectul CinEd a fost lansat în 2015 în 7 ţări partenere – Franţa, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România – şi s-a extins anul trecut şi în Finlanda. Următoarele formări organizate de Societatea Culturală NexT pentru profesorii si bibliotecarii publici ce desfăşoară activităţi cu elevii de gimnaziu şi liceu vor avea loc la Braşov pe 27 ianuarie şi Alexandria pe 3 februarie.

***

CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal) şi de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.  Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România. Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din Bucureşti, EduCaB

Foto: CinEd România – facebook

11
/12
/19

CRONICĂ DE FILM „Marriage Story” (2019), noul film al regizorului Noah Baumbach, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai cinemaului american independent, are toate datele pentru a se face simpatic: actori celebri și cool, un subiect cu o puternică încărcătură emoțională și o regie discretă. Este însă și un mare film?

09
/12
/19

Ajuns la ediția a 23-a, festivalulul de film studențesc CineMAiubit, care a avut loc între 3 și 7 decembrie la Cinemateca Eforie din București, a scos în prim-plan câțiva tineri cineaști foarte promițători, care merită urmăriți și de care foarte probabil vom mai auzi în anii care vin.

09
/12
/19

Muzeul Național de Artă al României invită publicul, pe 12 decembrie, de la ora 19.00, la o seară de film cu o proiecție specială: un moment rar de confesiune în care Corneliu Baba, acest pictor singuratic, a acceptat prezența celorlalți în atelierului său.

08
/12
/19

Al șaselea și ultimul sezon al dramei Vikingii a revenit, în exclusivitate, la HISTORY® cu două episoade, joi, 5 decembrie, de la ora 21:00, la doar o zi după premiera din Statele Unite. Drama crește în intensitate pe parcursul călătoriei vikingilor în locuri îndepărtate, la mii de kilometri de Kattegat, pe măsură ce aceștia vor întâlni rivali de temut și vor înfrunta consecințele morții lui Ragnar.

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

Page 1 of 25412345...102030...Last »