CinEd România 2018: Societatea Culturală NexT începe sesiunile de formare pentru profesori şi bibliotecari publici
https://www.ziarulmetropolis.ro/cined-romania-2018-societatea-culturala-next-incepe-sesiunile-de-formare-pentru-profesori-si-bibliotecari-publici/

CinEd, programul european de educaţie cinematografică pentru tineri, a ajuns la cel de-al treilea an de activitate şi va organiza în luna ianuarie o serie de formări destinate facilitatorilor educaţionali din ţară. Peste 3200 de elevi de gimnaziu şi liceu au beneficiat de programul educaţional în primii 2 ani de activitate

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2018

În primii 2 ani de activitate, peste 500 de profesori şi bibliotecari publici, din 12 oraşe, au participat la sesiunile de formări gratuite organizate de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal).

Prima sesiune de formare din 2018 va avea loc în Bucureşti, sâmbătă 20 ianuarie, în intervalul 10:00 – 17.00, la Institutul Cervantes, Sala de proiecţie (Bd. Regina Elisabeta, nr.38). Sesiunea va fi coordonată de criticul de film Gabriela Filipi şi este dedicată profesorilor de gimnaziu care doresc să organizeze pentru elevi activităţi de educaţie cinematografică în cadrul programului CinEd. Participarea este gratuită.

Formarea din 20 ianuarie va cuprinde proiecţia integrală a unui film din catalogul CinEd, care va fi punctul de plecare pentru o serie de discuţii aplicate şi exerciţii practice, integrând materialele pedagogice puse la dispoziţie de platformă. Toţi cei prezenţi la formare vor primi o diplomă de participare. Facilitatorii educaţionali care se vor înscrie în program şi vor organiza 3 proiecţii pentru elevi în acest an şcolar vor primi o diplomă de participare la programul european. Profesorii se pot înscrie printr-un simplu e-mail la adresa cined@nextproject.ro până pe 18 ianuarie 2018.

Filmul care va fi proiectat la sesiunea de formare din Bucureşti este Spiritul stupului / El espiritu de la colmena (1973, Spania) în regia lui Víctor Erice, unul dintre cei mai expresivi cineaşti spanioli, al cărui stil este comparat adesea cu cel al regizorilor Abbas Kiarostami, Hou Hsiao-hsien sau Terrence Malick. Acţiunea filmului are loc în Spania anului 1940, într-un sat din Castilia, unde proiecţia filmului Frankenstein devine un mare eveniment. Două surori – Ana (8 ani) şi Isabel (11 ani) – descoperă în urma acestei experienţe fascinante pragul dintre realitate şi ficţiune şi cum acesta poate fi interpretat diferit de fiecare din noi.

CinEd îşi propune ca un număr tot mai mare de copii şi tineri din Europa să aibă acces la filmele de artă din catalogul programului, prin proiecţii în săli de clasă şi de bibliotecă, dar şi în afara lor. Astfel aceştia vor deveni spectatori activi, cu viziuni critice şi un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână. În cei 2 ani de activitate în România Societatea Culturală Next a organizat în cadrul programului peste 70 de proiecţii în întreaga ţară, 3200 de elevi fiind beneficiarii direcţi ai acestora.

La platforma CinEd şi la resursele oferite de aceasta (filme, materiale pedagogice şi, din acest an, componenta de tutorat) au acces atât bibliotecarii publici, cât şi cadrele didactice, proiectul adresându-se tuturor celor care pot facilita educaţia audio-vizuală a elevilor.

Proiectul CinEd a fost lansat în 2015 în 7 ţări partenere – Franţa, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România – şi s-a extins anul trecut şi în Finlanda. Următoarele formări organizate de Societatea Culturală NexT pentru profesorii si bibliotecarii publici ce desfăşoară activităţi cu elevii de gimnaziu şi liceu vor avea loc la Braşov pe 27 ianuarie şi Alexandria pe 3 februarie.

***

CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal) şi de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.  Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România. Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din Bucureşti, EduCaB

Foto: CinEd România – facebook

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

Pagina 1 din 26412345...102030...Ultima »