Cinema-Edu ediția a 5-a: 9 filme de artă pentru 7000 de liceeni români
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-edu-editia-a-5-a-9-filme-de-arta-pentru-7000-de-liceeni-romani/

Cu puţin înainte de finalul anului şcolar, Cinema-Edu a încheiat cu succes cea de-a 5-a ediţie a sa, începută în luna februarie. Unul dintre cele mai complexe programe naţionale de educaţie alternativă, Cinema-Edu a reuşit să le facă cunoştinţă liceenilor români cu nouă filme de artă, între lunile februarie şi iunie 2015, în cadrul a 90 de evenimente susţinute în capitală şi în alte cinci oraşe din România.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2015

Filmele alese pentru elevi sunt caracterizate de stiluri estetice și regizorale distincte, cuprind acțiuni situate în diferite epoci și personaje din diverse medii sociale, încurajând dezbaterile pe subiecte educative și familiarizându-i pe adolescenți cu o serie de noțiuni de limbaj cinematografic. Selecția Cinema-Edu cuprinde pelicule premiate, care se bucură de recunoaștere internațională, iar vizionarea lor completează cultura generală a elevilor.

Profesori din 30 de licee din București au participat la această ediție și au îndrumat peste 3000 de elevi către cinematografele care ne-au găzduit evenimentele.
Alte 40 de licee din țară s-au implicat în proiect atât în săptămâna Școala Altfel, cât și în timpul Caravanei Cinema-Edu, care a călătorit în lunile mai și iunie în Ploiești, Craiova, Mediaș, Târgu-Mureș și Roman. Astfel, peste 4000 de tineri spectatori s-au bucurat in 15 localități din țară de 45 de evenimenele cinematografice organizate pentru ei.

În fiecare an, Cinema-Edu aduce profesioniști din domeniul cinematografiei , dar și specialiști din alte domenii care să deschidă și să îndrume dezbaterile liceenilor. La ediția a 5-a, Cinema-Edu, printre invitații dezbaterilor Cinema-Edu s-au numărat criticul de film, Florin Barbu, regizorii Eva Pervolovici și Vlad Trandafir,
actrița Carmen Lopăzan, artistul grafic Alexandra Șoldănescu și Anca Ghinea, creative manager Intuitext.

Cele 9 filme prezentate liceenilor anul acesta au fost: ”Vandal” (r. Hélier Cisterne), „La lengua de las mariposas”(r. José Luis Cuerda), ,„Couleur de peau: Miel” (r. Laurent Boileau), ”Ida” (r.Pawel Pawlikowski), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2015, ”Marussia”, debutul în lungmetraj al Evei Pervolovci, ”În căutarea lui Superman” (r. Karzan Kader), ”Phoenix” (r. Christian Petzold) – o poveste de la finalul celui de-Al Doilea Război mondial, ”Timbuktu (r. Abderahmane Sissako), un film despre diferitele fețe ale fanatismului religios, recent lansat pe marile ecrane și nu în ultimul rând filmul francez ”Grand Central” (r. Rebecca Zlotowski).

În urma dezbaterilor, liceenii s-au declarat interesați de teme precum descoperirea identității personale, războiul, familia și au fost curioși să afle mai multe despre ”cum se face un film”, de la procesul de scriere a scenariului până la producția și distribuția lui. Tinerii au considerat că dezbaterile i-au lămurit asupra unor secvențe, au ajutat la decodificarea titlurilor de film, a personajelor, dar și a contextului istoric și geografic (Al II-lea Război Mondial, Polonia anilor ‘60, Berlinul anilor ’50, Palestina, Irakul anilor ‘90, Mali).

Filoteia, elevă dintr-un liceu din Ploiești ne-a scris că : „Discuția de după film mi-a clarificat anumite nelămuriri. Mi-ar plăcea să asist la asemenea discuții după fiecare film văzut.”, iar un elev din Craiova, Alexandru, a fost „impresionat de varietatea posibilităților de înțelegere a unei povești cinematografice”.

Cinema-Edu oferă o alternativă la educația formală și dorește să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul mondial, susţinând discuţii şi dezbateri pe baza unor pelicule apreciate la nivel internațional. Evenimentele Cinema-Edu au loc încă din 2010, iar prin acestea, Asociația Culturală Macondo a reuşit să dezvolte cel mai complex proiect de educaţie cinematografică și socială din România, în care liceenii își dezvoltă în mod interactiv spiritul creativ și critic.

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.