„Ciobăniţă” de Grigorescu va fi scos la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ciobanita-de-grigorescu-va-fi-scos-la-licitatie/

Tabloul „Ciobăniţă” de Nicolae Grigorescu, prezintă o femeie deghizată în haine de cioban şi va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, pe 25 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti.   Portretul ciobăniţei este propus colecţionarilor de artă la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism organizată de Artmark pe 25 septembrie. Alături de aceasta, va fi […]

Un articol de |14 septembrie 2012

Tabloul „Ciobăniţă” de Nicolae Grigorescu, prezintă o femeie deghizată în haine de cioban şi va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, pe 25 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti.

 

Portretul ciobăniţei este propus colecţionarilor de artă la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism organizată de Artmark pe 25 septembrie. Alături de aceasta, va fi prezentat un cald peisaj de toamnă realizat tot de Grigorescu.

Lucrările grigoresciene vor putea fi achiziţionate pe 25 septembrie, alături de alte 156 de opere semnate de artişti precum: Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, Ion Ţuculescu, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Max Arnold, Rudolf Schweitzer-Cumpăna şi alţii.

Tabloul „Ciobăniţă” de Nicolae Grigorescu (un ulei pe pânză, cu dimensiunile 61 × 38 cm) provine din colecţia dr. Maria Avramescu şi are o valoare estimativă cuprinsă între 50.000 – 100.000 de euro.

 

Potrivit Artmark, care îl citează pe omul de cultură Constantin Istrati, este posibil ca personajul din lucrarea „Ciobăniţă” să fie soţia artistului, Maria Danciu, un model preferat de către acesta, şi pe care o deghiza uneori în haine de cioban, pictând-o ca atare „sur le motif” (o lucrarea pictată fără ca autorul să fi realizat înainte un desen intermediar, n.r.).

„Ciobăniţă” este pictată pe o pânză adusă din Franţa, ce poartă ştampila fabricantului şi a vânzătorului de articole de pictură – Alexis Ottoz & Félix Voisinot – şi adresa magazinului, Notre Dame de Lorette 46, aflându-se în apropierea zonei în care artistul a avut atelier mai mulţi ani la rând.

Doi ciobănaşi realizaţi de Nicolae Grigorescu, „Ciobănaş cu turmă de oi”, respectiv „Ciobănaş pe Valea Doftanei”, sunt printre cele mai valoroase tablouri adjudecate în România (195.000 de euro, la Licitaţia de Vară 2012, respectiv 250.000 de euro, la Licitaţia de Impresionism Românesc din septembrie 2011).

Cea de-a doua lucrare cu care Grigorescu participă la licitaţia Artmark din 25 septembrie este „Peisaj de toamnă” (ulei pe lemn, 22 × 33 cm) cu o valoare estimată între 25.000 – 35.000 de euro. Opera a participat la expoziţia „N. Grigorescu – Maestrul de la Câmpina”, în 2006, la Muzeul Naţional Cotroceni, şi este realizată în primii ani ai retragerii definitive a artistului la Câmpina.

În istoria artei româneşti, Impresionismul a fost deseori asociat cu numele lui Grigorescu. Pictura în aer liber, la şevalet, contactul cu existenţa reală a lucrurilor din natură, preocuparea pentru tonurile clare, sub influenţa vibraţiilor luminii, tehnica picturii în tuşe mărunte, alăturate, suprapuse şi în culori pure, neamestecate pe paletă sunt principale elemente artistice ce-l apropie pe Grigorescu de curentul impresionist.

Ambele picturi semnate de artist împreună cu peste 150 de alte lucrări pot fi admirate la sediul Artmark din Palatul Cesianu – Racoviţă, până pe data de 24 septembrie. În ziua licitaţiei, pe 25 septembrie, lucrările vor fi transferate la Ateneul Român.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008. În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie.

Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011, într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010 la aproximativ 14 milioane euro în 2011.

 

Sursa:  Mediafax

 

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

Unul dintre ultimele „concerte” susţinute de Ciprian Porumbescu rămâne cel din faţa mării, în Italia, din iarna lui 1882. Peste un an, pe 6 iunie 1883, avea să moară în căsuța lui din Stupca, neîmpăcat și fără să înțeleagă de ce destinul i se curmă la doar 29 de ani.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.