10 lucruri despre Clark Gable
https://www.ziarulmetropolis.ro/clark-gable-stiati-ca/

„Eu nu sunt actor şi n-am fost niciodată. Ceea ce oamenii văd pe ecran sunt chiar eu.” – Clark Gable (1 februarie 1901 – 16 noiembrie 1960). Cunoscut si ca The King of Hollywood, Clark Gable – unul dintre actorii cu cel mai mare succes în box-office din istorie – şi-a început cariera ca actor la teatru şi a apărut în filme mute între 1924 şi 1926. Peste alţi opt ani va primi primul sau rol principal şi va câştiga Oscarul pentru cel mai bun actor (It Happened One Night).

Un articol de Petre Ivan|1 februarie 2018

Clark Gable – Ştiaţi că…?

10 lucruri mai puțin ştiute despre Clark Gable

A figurat ca fată în certificatul de naştere, din cauza unei erori.

Şi-a pierdut mama când încă nu împlinise un an de viaţă.

Avea mania curăţeniei. Îşi făcea duş de câteva ori pe zi, însă se ferea de băi pentru că se temea de apa murdară.

Clark Gable era dislexic.

Era un mare fumător de pipă.

Avea probleme cu dantura. La vârsta de 32 de ani şi-a înlocuit aproape toţi dinţii din cauza unei infecţii la gingie.

S-a înfuriat pentru că prietena şi colega sa de platou Hattie McDaniel (actriţă de culoare) nu a fost lăsată să participe la premiera filmului „Pe aripile vântului”. A intenţionat să boicoteze ceremonia, dar Hattie l-a convins că este OK să meargă fără ea.

Nu i-a plăcut deloc cel mai faimos rol al său, cel din „Pe aripile vântului” (1939), pe care îl cataloga „un film de femei”.

I-a dat unui băieţel Oscarul pe care l-a câştigat în 1934, pe motiv că micuţul a spus despre trofeu că este foarte drăguţ.

În „S-a întâmplat într-o noapte” (1943), Gable şi-a scos cămaşa pe sub care nu purta maiou, un şocant pentru acele vremuri! Scena respectivă a determinat scăderea drastică a vânzărilor de maiouri în SUA

Foto: Clark Gable – facebook

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.