Clișee de viață și de soartă nouă, în spectacolul „Între noi totul e bine”, la Teatrul Național din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/clisee-de-viata-si-de-soarta-noua-in-spectacolul-intre-noi-totul-e-bine-la-teatrul-national-din-bucuresti/

Teatrul Naţional din Bucureşti a deschis stagiunea 2015 -2016, la sala Pictura, cu spectacolul „Între noi e totul bine” de Dorota Masłowska, în regia lui Radu Afrim.

Un articol de Monica Andrei|1 Octombrie 2015

Comedia neagră scrisă de poloneza Dorota Masłowska a primit Premiul pentru „Cel mai bun dramaturg” la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Zabrze (2009), precum şi Premiul pentru „Cea mai bună piesă a anului 2010”, oferit de Ministerul Culturii din Polonia; a avut premiera mondială în 2009.

Spectatorul pășește în sală, își caută locul, vede pe scenă decorul de apartament cu mobilă veche, gunoaie, un ecran de cinematograf, aude țipete de ciori. Păsări care prevestesc vreme grea și început de spectacol inutil și plictisitor cu o acțiune care nu se încheagă.

Dorota Masłowska a scris un text de teatru în care ironizează toate aspectele vieţii poloneze, pornind de la Polonia care nu-şi găseşte identitatea, cu oameni în a căror vieţi invadează comercialul, adunând din realitatea poloneză toate clişeele de viaţă şi soartă nouă, dându-le viață prin personajele create.

Într-un interviu spunea că n-a interesat-o niciodată istoria, dar aspectele războaielor și traumele lăsate în sufletul polonezilor ne sunt redate magnific în piesă, prin gura bunicii simpatice, rol jucat admirabil de Marius Manole (care uneori își mai scapă proteza dentară pe jos, după care o ia tacticos și o introduce în gură, stârnind hohote de râs printre spectatori).

N-aș putea spune același lucru despre scena cu jocul de cărți din „Gaiţele” lui Kiriţescu unde îl imită pe Constantin Cojocaru, din travestiul de la „Odeon”, în regia lui Alexandru Dabija. Cărțile de joc, coliva, Popa Porumb și Fraila nu aveau ce căuta în spectacol.

Scenografia e semnată de arhitecta Irina Moscu care ne prezintă un apartament ca o hală, cu lucruri amestecate, la fel de haotic ca și viața personajelor care locuiesc acolo. Mobile vechi, pantofi aruncați, niște fotolii roșii ca-n sala de spectacol plasate spre peretele încăperii. Bolovanii imenși te fac să crezi, la început, că totul s-ar derula pe o plajă, la malul mării; apoi acțiunea se derulează pe platoul de filmare.

Pe ecran rulează secvenţe din filmul “Calul care mergea călare” (film multipremiat la festivaluri cinematografice), cu scenariu neterminat, despre care se vaită regizorul (rol interpretat de actrița Teatrului de Comedie, Dorina Chiriac). Apare și în rolul fetiței metaliste, unde arată și se manifestă ca un mic Hitler, însă seamănă cu Wednesday Addams și vrea să pară comică.

Istvan Teglaş, în travesti, Istvang apoi Monika, grațios, cântă în fața unui public format din pantofi pentru bărbați și femei. Poartă o rochie de lamé, perucă blondă cu șuvițe ce ascund fața, e acompaniat de unchiul Maurycy, rol jucat de Cezar Antal.

Liliana Ghiţă, Halina, sau mama, îmbrăcată strident, machiată excesiv, “cumpără” o revistă de femei dintr-un tomberon cu maculatură, ca să citească un horoscop cu prognoze ce fuseseră valabile cu un an în urmă, precum și haine second-hand și alte produse la preţ redus, lucruri expirate de la Lidl sau de la Auchan.

Natalia Călin, vecina obeză Božena (ce repetă obsesiv că e “grasă ca un porc”) vine în vizită, că liftul nu merge, și uită să mai plece; pare convingătoare în ceea ce face și stârnește râsul spectatorilor. Florentina Ţilea e reportera sexy care pune întrebări fără sens, își ia rolul prea în serios.

Afrim și-a ales un text dramatic ușor fracturat, unde umple scenele cu acțiuni amestecate, inclusiv cu scene din „Gaițele” lui Kirițescu, așa după cum îl taie capul. Fiecare personaj are un monolog într-o poveste care e neînchegată. Orice comedie ascunde în spate o dramă și nu e nimic de râs în faptele care oricând ar stârni plânsul; dar izbucnirile în râs sunt tot mai dese printre spectatori, pentru că regizorul Afrim aduce atât de mult kitsch pe scenă și redă atât de bine în spectacol tautologia vieții poloneze, încât numai pentru asta își merită aplauzele la final.

Dorina Chiriac si Marius Manole

 

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti – ÎNTRE NOI E TOTUL BINE de Dorota Maslowska

Traducerea: Sabra Daici

Regia: Radu Afrim

Scenografia: Irina Moscu

Muzica live: Cezar Antal

Sound design: Călin Ţopa

Univers sonor: Radu Afrim

Artist video: Dimitris Palade

Cu: Dorina Chiriac, Marius Manole, Liliana Ghiţă, Natalia Călin, Istvan Teglas, Cezar Antal, Florentina Ţilea

Data premierei: 27 septembrie 2015

 

Foto: Andrei Gîndac12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

Page 1 of 76512345...102030...Last »