Colegiul „Spiru Haret” din Bucureşti participă la un proiect european provocator
https://www.ziarulmetropolis.ro/colegiul-spiru-haret-din-bucuresti-participa-la-un-proiect-european-provocator/

Începând cu sfârşitul lunii septembrie, 24 de elevi de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Bucureşti, coordonaţi de doi profesori, şi-au propus să se implice într-un proiect european interesant şi provocator: acela de a „identifica personalităţi sau chiar persoane obişnuite, care au reuşit să aibă un parcurs demn şi frumos în viaţă prin educaţie şi/sau învăţarea şi practicarea unei meserii”.

Un articol de Liliana Matei|23 octombrie 2019

Mai mult, elevii trebuie să realizeze o campanie de informare și de conștientizare a publicului larg cu privire la rolul educației pentru reușita în viață.

Parlamentul European a creat un program, „Euroscola”, pentru a-i informa pe tineri despre procesul de integrare europeană şi pentru a promova participarea lor la construcţia Uniunii Europene. Anul acesta, elevii au fost stimulați să consulte programul „Educaţie şi formare 2020” (ET 2020) ce asigură „cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale”.

Echipa „Euroscola” a Colegiului Național „Spiru Haret” a pornit campania pro educație în forță, atrăgând, printre susținători, personalități actuale care au reușit grație educației primite, după cum însuși au mărturisit copiilor. Este vorba despre: Florin Busuioc (PRO TV), Iuliana Tudor (TVR 1), Monica Davidescu (actriță, teantru național „i.L.Caragiale), Andrei Huțuleac (actor, teatrul Metropolis), Dragoș Bucur (PRO TV), Ileana Popescu (prorector, S.N.S.P.A.), Cornel Iorgulescu (cardiolog, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca) și, nu în ultimul rând, actrița Maia Morgenstern (Teatrul Evreiesc de Stat), al cărei mesaj a devenit motto-ul campaniei liceenilor: „Educația ne face liberi”.

Tinerii sunt extrem de entuziasmați. Pe lângă premiul pe care Parlamentul European îl oferă primelor zece echipe câștigătoare din fiecare stat membru al Uniunii Europene (o zi în PE de la Strasbourg, în care elevii devin membri ai acestuia), ei sunt motivați de personalitățile întâlnite.

„Am surprins-o pe doamna Iuliana Tudor la televiziune, radiind în jur un zâmbet cald, care ne-a fascinat. Mi-am dat seama, discutând cu dumneaei, că, de fapt, secretul reușitei unui om în viață este sufletul lui… Este incredibilă prin ceea ce simte și prin ceea ce face!” (Jessamine Murdzek, elevă)

„Cu unul dintre cele mai impunătoare, dar, în același timp, calde discursuri, Maia Morgenstern mi-a atras atenția către un lucru esențial pe care educația ni-l oferă: libertatea. În prezența puternică a Maiei Morgenstern, am realizat că determinarea pavează un drum frumos spre educație.” (Ana Marițiu, elevă)

Campania de informare și de conștientizare a celor de la „Spiru Haret” include numeroase activități de promovare și parteneriate, desfășurate fie în oraș, fie în mediul online. Mai multe detalii puteți afla și de pe pagina de Facebook/Instagram dedicată acestui eveniment – Euroscola2019 – C.N. „Spiru Haret”, București sau pe site-ul revistei liceului.

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;