Art Safari vă invită vineri, ora 18:30, la expoziția „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”
https://www.ziarulmetropolis.ro/art-safari-va-invita-vineri-ora-1830-la-expozitia-de-la-frici-uitate-la-nopti-prietenoase-avatarurile-orasului-nocturn/

Evenimentul de lansare a albumului expoziţiei „De la frici uitate, la nopţi prietenoase. Avatarurile oraşului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer şi Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

Un articol de Petre Ivan|6 decembrie 2023

Invitați vor fi: Adrian Majuru, curator expoziție și manager al Muzeului Municipiului București, Cătălin D. Constantin, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București, specializat în antropologie și studii culturale, Sorin Antohi, istoric al ideilor, eseist, traducător și membru în Academia Europaea, și Octavian Buda, catedra de Istoria Medicinii, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”;

Adrian Majuru va susține, de asemenea, un tur ghidat în expoziția „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”. Accesul publicului vizitator la evenimentul de lansare a albumului este gratuit.

Expoziția poate fi vizitată, la Palatul Dacia-România, pe Lipscani 18-20, până pe 14 ianuarie.

„Povestea orașului nocturn reprezintă și o nesfârşită confruntare dintre dorinţele comportamentului ascuns și iubitor de întuneric (lumea criminalilor, hoților, inadaptaților sociali, adică tot ceea ce diurnul încearcă să vindece) și prelungirea unor preocupări cotidiene, pentru care diurnul nu mai oferă suficient timp. Aici ne referim la unele profesii, legate inclusiv de industria loisir-ului. Dincolo de prelungirea zilei în noapte, cu orașe luminate și mulțimi colorate și atrăgător de zgomotoase (teamă colectivă de tăcerea sublimată a întunericului?), consumatoare de diferit, se păstrează sentimentul ascuns de a explora dorințe pe care diurnul nu le permite pe de-antregul sau dorește să le știe uitate. Noaptea oferă un misterios sentiment de nesiguranță ascuns în etologia noastră îndepărtată, iar această relație dintre mister și temeri nu a putut fi îndepărtată pe de-a-ntregul” Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București, curatorul expoziției.

„Ne bucurăm să lansăm acest album când expoziția „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curatoriată de Adrian Majuru, încă poate fi vizitată. Încă de la deschidere, show-ul despre viața nocturnă a stârnit multă curiozitate în rândul publicului nostru. Poveștile și misterele orașului nocturn se află acum și în file de carte!Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția.

Poveștile neștiute ale orașului nocturn

De la teama de întuneric, resimțită de omenire încă de la începutul istoriei, la îmblânzirea deplină a fricii prin tehnologie și viața de noapte. În ultimele generaţii, omul a dat nopții un nou conținut. Orașul a fost instrumentul de remodelare nocturnă a preocupărilor, imaginarului și  credințelor. Expoziția din Art Safari spune povestea evoluției orașului nocturn și avatarurilor sale.

Alături de obiectele și lucrările din colecția Muzeului Municipiului Bucureşti, expoziția prezintă și o serie de piese din colecţiile Institutului Naţional de Medicină Legală, «dr.Mina Minovici» si Institutului de Antropologie Francisc Rainer-Academia Română, unele expuse public ȋn premieră.

Accesul la evenimentul de lansare a albumului este permis tuturor vizitatorilor, gratuit. Accesul în cele 7 expoziții Art Safari se face în baza unui bilet.

Program general Art Safari (până pe 14 ianuarie 2023)

– Joi-duminică – 12:00-21:00 (ultima intrare – 20:30);

– Night Tours – tururi ghidate și drinks, evenimente ocazionale în serile de weekend, consultați site-ul artsafari.ro.

– Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare. Palatul Dacia-România, Lipscani, nr. 18-20, București

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.