Marin Mălaicu-Hondrari: Cel fel de scriitor aș vrea să fiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/marin-malaicu-hondrari-cel-fel-de-scriitor-as-vrea-sa-fiu/

Teatrul „Gong” şi Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferinţă organizată în cadrul Simpozionului Naţional „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” şi îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

Un articol de Petre Ivan|6 decembrie 2023

Marin Mălaicu Hondrari, poet, prozator și traducător, va susține o conferință cu tema „Ce fel de scriitor aș vrea să fiu”, urmată de un dialog cu publicul și o lectură din creația proprie. Pornind de la eseurile unor scriitori care, la un moment dat, au scris despre ce fel de scriitori și-ar fi dorit să fie (precum Enrique Vila-Matas, Leonardo Padura sau Mario Vargas Llosa), Marin Mălaicu-Hondrari va vorbi despre condiția scriitorului, atât din perspectiva creatorului (poet și prozator), cât și din cea a traducătorului (pentru cine scrie autorul? Cum sunt recepționate scrierile?), dar și să răspundă la întrebarea „de ce și pentru ce scriem?”.

În cadrul evenimentului va fi lansat, totodată, cel de-al patrulea număr al revistei Euphorion din anul 2023, cu tema „Traduceri, reTraduceri”, dedicat traducătorilor și traducerilor literare. Tot în acest număr al revistei, Marin Mălaicu-Hondrari este invitatul rubricii ComunitateACLS prin care se urmărește punerea în discuție a unor idei, limbaje și perspective de larg interes cultural și social, în spiritul Cercului Literar de la Sibiu.

Ajuns la cea de-a XX-a ediție, Simpozionul Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu” este organizat de revista de cultură Euphorion și Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu, cu finanțare de la Primăria Municipiului Sibiu. Ediția din acest an se constituie din trei conferințe: prima dintre acestea a fost susținută de Anastasia Gavrilovici, în data de 7 iulie, cu titlul „Cum arată o femeie puternică? O perspectivă transdisciplinară”, iar cea de-a doua conferință, „Poezie în vremea războiului” a fost susținută de Răzvan Țupa pe 20 octombrie.

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.