Comedia românească „Două lozuri”, în deschiderea Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/comedia-romaneasca-doua-lozuri-in-deschiderea-ceau-cinema/

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2016

Festivalul Ceau, Cinema! se va deschide la 14 iulie cu proiecţia în aer liber a filmului românesc „Două lozuri”, o inteligentă comedie scrisă şi regizată de Paul Negoescu şi care îi are în distribuţie pe Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Dorian Boguţă.

Trei bărbați dintr-un orășel de provincie câștigă marele premiu la loto, însă în scurt timp biletul nu mai e de găsit, așa că cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze. La proiecţie vor participa actorul Alexandru Papadopol, membru al juriului Competiţiei Ceau, Cinema!, regizorul Paul Negoescu şi directorul de imagine Ana Drăghici.

Electrizantul „Belgica”, cel mai nou film al regizorului belgian Felix van Groeningen (cunoscut pentru ultrapremiatul „The Broken Circle Breakdown”), va fi de asemenea proiectat în premieră la Timișoara.

Drama urmăreşte reîntâlnirea a doi fraţi, care deschid un bar împreună şi ajung să fie copleşiţi de succesul acestuia, pe fundalul vieţii de noapte belgiene. Felix van Groeningen a fost premiat la Sundance 2016 pentru regia acestui film.

Victoria, de Sebastian Schipper

Victoria, de Sebastian Schipper

Realizat de Sebastian Schipper, „Victoria” ia spectatorii pe sus, într-o aventură unică. Filmat dintr-un singur cadru, thriller-ul care va închide festivalul la Timișoara, la 16 iulie, urmărește un grup de „băieți duri” și o tânără spaniolă, prin lunga noapte berlineză.

„Victoria” a fost răsplătit cu Ursul de Argint la Berlinale în 2015 pentru contribuţie artistică deosebită, iar la Premiile Academiei Germane de Film a fost câștigător la șase categorii: cel mai bun film, cea mai bună acriță, cel mai bun actor, regie, imagine și muzică.

Toate cele trei filme vor putea fi văzute în cadrul a trei proiecţii speciale la Grădina de Vară Capitol din Timişoara.

Ceau, Cinema! aduce de asemenea în atenţie cinematografia portugheză, prin programarea unei selecţii cu cele mai bune scurtmetraje recente premiate de partenerii de la festivalul Curtas Vila do Conde.

Regizorul portughez João Rosas va fi unul din invitaţii speciali de la Ceau, Cinema! Născut în 1981, João Rosas a studiat Științele Comunicării și Cinema la Lisabona și Bologna.

Are un masterat în Regie la London Film School și a scris trei cărți de povestiri. A realizat un documentar şi câteva scurtmetraje de ficţiune premiate.

Belgica, de  Felix van Groeningen

Belgica, de Felix van Groeningen

Zece scurtmetraje savuroase

Zece scurtmetraje savuroase realizate în Germania, Austria şi Elveţia şi grupate sub titlul „Lecţia de germană” vin la Ceau, Cinema! de la Festivalul Independent Days din Karlsruhe.

Publicul va avea de asemenea şansa să vadă cele trei animaţii din cunoscuta serie estoniană „Lotte”, de Heiki Ernits şi Janno Põldma: „Lotte Goes South” (2005), „Lotte from

Gadgetville” (2006) şi „Lotte and the Moonstone Secret” (2011). Intrarea va fi liberă pentru copii.

De o proiecţie specială va avea parte şi documentarul independent „Traceroute” (2016), al artistului şi regizorului austriac Johannes Grentzfurthner, care urmăreşte într-un stil neconvenţional aşa-numita „cultură a tocilarilor” („nerd culture”) în S.U.A..

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat).

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

În afara proiecţiilor cu intrare liberă anuntate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament (abonamente pentru întreg festivalul pot fi găsite la librăria Cărturești – Mercy din Timişoara, la prețul de 45 de lei).

Foto: Ceau Cinema – ceaucinema.ro

26
/02
/13

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo:Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni și melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) și Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim și Silviu Purcărete – concurează și pentru statueta care răsplătește Cea […]

26
/02
/13

BRITISH COUNCIL ROMÂNIA și Asociația K’ARTE prezintă cea de a doua ediţie a proiectului “British Documentary” la Targu Mureș, începând cu data de 2 martie 2013. Seria de filme documentare de anul acesta de la  “British Documentary”  include opt proiecții care vor avea loc  în perioada 02-24 martie, în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu ora 18.30, la Cinematograful […]

25
/01
/13

Lungmetrajul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost marele câştigător al galei Best Film Fest, care a avut loc joi seară şi în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune producţii cinematografice ale anului trecut, informează un comunicat al organizatorilor, Asociaţia Film România. Premiile au fost acordate în urma voturilor exprimate de jurnaliştii de […]

12
/11
/12

Filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a primit premiul publicului, acordat în cadrul secţiunii Balkan Survey de la Festivalul Internaţional de la Salonic (2 – 11 noiembrie), potrivit site-ului evenimentului. The Fischer Audience Award pentru un film din cadrul secţiunii Balkan Survey a fost acordat peliculei „După dealuri”. Distincţia a fost ridicată, în numele regizorului, […]

07
/11
/12

Festivalul Internaţional de la Salonic, care se desfăşoară în perioada 2-11 noiembrie, unul dintre cele mai mari evenimente de gen din regiune, îi dedică o retrospectivă integrală regizorului Cristian Mungiu. La Salonic sunt proiectate toate filmele cineastului român, de la scurtmetrajele de şcoală „Mariana” (1997) şi „Mâna lui Paulista” (1998) până la cel mai nou […]

05
/11
/12

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria „cel mai bun scenariu”, cu filmul „După dealuri”, pe care l-a şi regizat, informează site-ul instituţiei. Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a […]

23
/10
/12

O mie cinci sute de spectatori entuziaşti au asistat la Bruxelles, Gent şi Liege la avanpremiera belgiană a filmului ‘După dealuri’, de Cristian Mungiu, în prezenţa regizorului român şi a actriţelor principale premiate la Cannes, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, informează luni un comunicat de presă al ICR Bruxelles.  Premiera de la Bruxelles a fost […]