COMEDIA ŢINE LA TINEri, la Teatrul de Comedie
https://www.ziarulmetropolis.ro/comedia-tine-la-tineri-la-teatrul-de-comedie/

La Teatrul de Comedie, numărul 13 şi pisica neagră nu sunt cu ghinion, ci te invită să te întâneşti cu provocarea scenei. Încep înscrierile pentru ediţia a XIII-a a concursului COMEDIA ŢINE LA TINEri, proiect care se adresează tinerilor regizori sub 35 de ani.

Un articol de Liliana Matei|3 mai 2023

Data limită pentru înscrieri este luni 5 iunie 2023, iar câștigătorul va fi anunțat pe data de 3 iulie. Proiectul premiat va intra în producţie la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, devenind parte din repertoriul acestuia.

Proiectele înscrise trebuie să țină cont de Regulamentul concursului:

Textul: text de comedie/satiră românească sau universală, putând fi și o adaptare sau o dramatizare după un text în proză;

Număr personaje: textul trebuie să conțină un număr de maxim 6 personaje;

Decorul: decorul propus va trebui să fie minimal, întrucât spațiul de depozitare nu permite decoruri mari;

Spațiul: proiectul va fi conceput pentru Sala Nouă (datele tehnice ale spațiului scenic pot fi solicitate la adresa [email protected]);

Vârsta: regizorii care aplică trebuie să aibă vârsta de cel mult 35 de ani;

Suma: suma alocată proiectului este de 100 000 lei (20 000 EURO), incluzând costuri de producție decor și onorarii echipa de creație, costuri drepturi de autor;

Documente necesare înscrierii: textul propus, conceptul regizoral, schițe decor și costume, propunerea distribuției, CV-ul regizorului, o înregistrare video cu un spectacol / examen realizat anterior (integral sau fragment);

Propunerile vor fi trimise în trei exemplare, în format fizic, la sediul Teatrului (str. Sf. Dumitru, nr. 2, sector 3, București) şi electronic, la adresa de e-mail: [email protected].

COMEDIA ȚINE LA TINEri, proiect inițiat în anul 2005, promovează şi susţine tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Vlad Cristache, Alexandru Mâzgăreanu sau Eugen Gyemant. De asemenea, edițiile anterioare au adus pe scena Teatrului de Comedie abordări teatrale inedite prin spectacolele semnate de tinerii regizori Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță, Marina Diana Hanganu sau Teodora Petre. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România. În anul 2022, în cadrul Galei Premiilor UNITER, Teatrul de Comedie a primit „Premiul pentru susținerea constantă a tinerilor regizori prin proiectul COMEDIA ȚINE LA TINEri de la Sala Nouă”.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.