Concert 100% Brahms la Sala Radio, cu pianistul de talie internațională MATEI VARGA
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-100-brahms-la-sala-radio-cu-pianistul-de-talie-internationala-matei-varga/

După un frumos recital cu sonatele lui Beethoven susţinut la finalul lunii mai, tânărul muzician MATEI VARGA, considerat a fi unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, cu o frumoasă carieră internaţională, vă invită din nou la Sala Radio, vineri, 3 iunie (19.00) la un concert 100% Brahms, pe care îl va prezenta alături de Orchestra Naţională Radio.

Un articol de Liliana Matei|31 mai 2016

La pupitrul dirijoral se va afla GABRIEL BEBEŞELEA, dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, al Operei Naționale Române Cluj-Napoca și al Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca (din stagiunea următoare).

Brahms – considerat maestrul romantic al formelor clasice – încadrat ca perioadă în romantismul muzical, dar puternic influențat de stilul riguros al marilor clasici – și-a petrecut aproape cinci ani pentru a compune Concertul nr. 1 în re minor pentru pian şi orchestră pe care îl veți aprecia în interpretarea lui Matei Varga. Biografii lui Brahms afirmă că primele schițe ale partiturii au fost așternute pe hârtie sub influența tumultului emoțional provocat de încercările de suicid ale bunului său prieten și mentor Robert Schumann. Concertul a fost definitivat la 2 ani după moartea lui Schumann. În a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 4 în mi minor de Brahms, ultima sa compoziție de acest gen, a cărei premieră a avut loc la Meiningen, Germania, compozitorul însuși fiind la pupitrul dirijoral.
Matei VargaConsiderat de presa internaţională ca un continuator al tradiţiei stabilite de artişti de renume ca Dinu Lipatti sau Radu Lupu, MATEI VARGA a fost aplaudat în prestigioase săli din lume. A susținut concerte sau recitaluri camerale la Avery Fisher Hall şi Carnegie Hall (New York), Konzerthaus (Berlin), Auditorium du Louvre, Salle Gaveau şi Salle Cortot (Paris), Teatrul Regal (Stockholm), Palau de la Música (Barcelona), Casals Hall (Tokyo) ş.a.

În stagiunea curentă (2015-2016), programul său a cuprins apariții în SUA, Europa și Asia (alături de apreciatul violonist Gregory Harrington). Pianistul român a participat la importante festivaluri de profil, între care International Keyboard Festival (New York), Festival de Sintra (Portugalia), Festival dei Due Mondi (Spoleto, Italia), Young Euro Classics (Berlin), Festivalul European “Jeunes Talents” (Paris), Festivalul Internațional “George Enescu” (București) și Festivalul “Hariclea Darclée” (Brăila).

Matei Varga a câștigat premiul al II-lea la Concursul Internațional “George Enescu” și a primit premiul special pentru cea mai bună interpretare a Sonatei în fa diez minor de Enescu. Alături de numeroase alte distincţii primite la Bucureşti, New York, Porto, Barcelona etc., a obținut un premiu special la Concursul “Vendome”.
În vârstă de doar 28 de ani, GABRIEL BEBEȘELEA este deja recunoscut ca fiind „unul din cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii” (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011). Câștigător al concursurilor de dirijat “Lovro von Matačić” (2015) şi “Jeunesses Musicales” (2010), Gabriel Bebeșelea s-a bucurat de o colaborare foarte apropiată cu doi apreciaţi dirijori: Bernard Haitink şi Kurt Masur. În 2015 a fost selectat să studieze ca participant activ cu Bernard Haitink la Lucerne Festival at Easter şi cu Kurt Masur la Aurora Classical Festival.

Lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”, în cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014. În acelaşi an a fost semifinalist al concursului de dirijat “Donatella Flick – London Symphony Orchestra”. În 2011 Gabriel Bebeșelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva din cei mai importanţi dirijori ale zilelor noastre. Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.