Concert aniversar – Universitatea Naţională de Muzică ”dă tonul” de 150 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-aniversar-universitatea-nationala-de-muzica-da-tonul-de-150-de-ani/

În urmă cu 150 de ani, în octombrie, 1864, prin decretul lui Alexandru Ioan Cuza, se înfiinţa Conservatorul de Muzică şi Declamatiune din Bucureşti. S-a numit, de-a lungul timpului, Academie Regală de Muzică şi Artă Dramatică, Conservator de Stat, Academie de Muzică şi Universitate Naţională, iar istoria sa a reflectat întru totul istoria vremurilor tulburi pe care le-a parcurs într-un deceniu şi jumătate.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2014

O constantă a existat însă pe toată durata existenţei sale: „Dăm tonul din 1864 şi iată că avem 150 de ani de continuitate în excelenţă”, spune Dan Dediu, Rectorul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Când studenţii unei instituții se numesc Dinu Lipatti, Ion Voicu sau Constantin Silvestri şi profesorii sunt Florica Musicescu, Constanţa Erbiceanu, Mihail Jora, Alfred Alessandrescu sau Ionel Perlea, locul câştigat în constelaţia marii muzici este asigurat.

Concertul aniversar găzduit de Ateneul Român, filmul documentar „O istorie în imagini şi mărturii a Universităţii Naţionale de Muzică”, dar şi lansarea albumului semnat de Antigona Rădulescu, „Odiseea muzicală 1864-2014. O istorie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti” sunt doar câteva dintre evenimentele prin care se marchează un deceniu şi jumătate de excelenţă în muzică.

Duminică 12 octombrie – „Orele Muzicii în Grădina Cişmigiu”

Pe tot parcursul zilei de 12 octombrie, din oră în oră, aleile parcului vor deveni scenă pentru studenții și profesorii Universității de Muzică. Alexandru Matei și clasa sa de percuție vor infuza spațiul cu sonoritățile muzicii balineze, într-un recital de gamelan. Violoncelistul Marin Cazacu va oferi un inedit recital alături de elevii săi, reuniți în Ansamblului Violoncellisimo. Clasa de jazz a profesorului Mircea Tiberian va face improvizații pe teme ale cântecelor tradiționale românești.

Parcul Cişmigiu - Orele Muzicii în Grădina Cişmigiu

Parcul Cişmigiu – Orele Muzicii în Grădina Cişmigiu

Vineri, 17 octombrie 2014

Ziua va debuta cu o ședință festivă și premiera filmului „O istorie în imagini și mărturii a Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti”. La ora 17.30 va avea loc lansarea de carte a profesorului Octavian Lazăr Cosma, volumul cu numărul patru al Istoriei Universității Naționale. Apoi, de la ora 18.30, o seară de operă oferită de studenţi ai Facultăţii de interpretare muzicală – Gianni Schicchi – operă într-un act de Giacomo Puccini, în regia Andei Tăbăcaru-Hogea și sub conducerea artistică a lui Alexandru Petrovici.

Sâmbătă, 18 octombrie 2014

De la ora 18.00,

la Ateneul Român, două lansări de carte, în care documente inedite vor vedea pentru prima dată lumina tiparului, mărturii ale celor care au influenţat de-a lungul timpului istoria muzicii româneşti, confesiuni ale marilor maeştri pedagogi dar şi iluştrilor studenţi.

La ora 19.00,

în sala mare a Ateneului Român va începe un concert aniversar, cu participarea extraordinară a muzicienilor Ruxandra Donose (mezzo-soprană), Valentin Gheorghiu (pian), Marin Cazacu (violoncel), Gabriel Croitoru (vioară), Viniciu Moroianu (pian), Mircea Tiberian (pian), Nadia Trohin (voce), Alexandru Matei (percuție), Sergiu Tuhuțiu (pian) și ansamblul Violoncellisimo. În program lucrări de: Heitor Villa-Lobos, Astor Piazzolla, Nikolai Rimski-Korsakov, Jules Massenet, Valentin Gheorghiu, Mihail Jora, George Enescu, Iannis Xenakis.

Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Filarmonicii G. Enescu.

Foto: Concert aniversar , Universitatea Naţională de Muzică –  unmb.ro

21
/11
/14

De la Opera House din Toronto, Opera de Stat din Hamburg, Staatsoper din Viena, Metropolitan Opera din New York sau Covent Garden din Londra, marea artistă vine duminică, 23 noiembrie, de la ora 24.00, la Garantat 100% de la TVR 1, TVR HD şi TVR+

21
/11
/14

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

19
/11
/14

Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.

17
/11
/14

Doi celebri compozitori americani – Gershwin şi Bernstein, o partitură inconfundabilă - Un american la Paris şi două ansambluri reunite simultan pe scena Salii Radio – ORCHESTRA NATIONALĂ RADIO şi BIG BAND-ul RADIO definesc concertul-eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni de jazz din România: Richard Oschanitzky. Compozitor, aranjor, pianist şi dirijor român, acesta ar fi împlinit 75 de ani.

15
/11
/14

Mozaic Jazz Festival a debutat ieri, 14 noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își îndreaptă atenția atât spre artiști internaționali consacrați, cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.