Concert de Gala „I love Ceaikovski”, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-de-gala-i-love-ceaikovski-la-tnb/

Concertul de Gală „I LOVE CEAIKOVSKI”, organizat de Fundaţia Calea Victoriei şi dedicat celui mai mare compozitor rus, magicianul sunetelor şi creatorul unor lumi fantastice: Piotr Ilici Ceaikovski, va avea loc luni, 7 mai,  de la ora 19:00, la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Studio.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2018

Dirijorul Tiberiu Soare și Symphactory Orchestra, o remarcabilă orchestră independentă, îl vor avea ca invitat pe tânărul și talentatul pianist Mihai Diaconescu.

„Simt că voi trăi mult timp”, spunea Ceaikovski, și acest lucru s-a adeverit: muzica sa este interpretată în întreaga lume, piesele compuse de el se numără printre cele mai cunoscute lucrări din istoria muzicii clasice, adorate de publicul de toate vârstele.

Pentru călătoria noastră în universul muzical imaginat de Ceaikovski am ales trei destinații diferite, pline de expresivitate și surprize memorabile.

În prima parte vom fi învăluiți de Concertul pentru pian și orchestră nr. 1, unul dintre cele mai cunoscute concerte simfonice. La 130 de ani de la finalizarea acestei compoziții spectaculoase, concertul ne surprinde prin prospețimea și robustețea sa: o creație echilibrată, dar plină de contraste, prin alternanța momentelor suave, romantice cu cele maiestoase, în forță.

Al doilea popas va avea loc în lumea lui Shakespeare: Romeo și Julieta, adusă la viață prin muzica pasională, ca de film, scrisă într-o formă clasică, riguroasă, de sonată, dar îmbogățită de Ceaikovski cu o viziune personală asupra poveștii.

Ultima oprire în universul muzical creat de genialul compozitor rus ne dezvăluie suitele din Lacul Lebedelor, apoteoza baletului romantic, baletul cel mai des interpretat în lume. Suitele includ dansuri de caracter și reprezintă un periplu prin mai multe stiluri muzicale, mai multe tipuri de dansuri europene: dans napoletan, dans spaniol, mazurka, dans ungar, dans rus.

Seara se va încheia cu bucurie, aplauze, îmbrățișări, fotografii cu muzicieni și prieteni, plus autografe oferite cu suflet.

Concertul de Gală „I LOVE CEAIKOVSKI” este organizat cu sprijinul Casei de avocatură Bondoc și Asociații SCA, SLooP și Universitatea Națională de Muzică București.

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, România Liberă, Forbes Life, Agerpres, 100delocuri.ro, Bookblog, Bookhub, Bucureștii Vechi și Noi, Kudika, 9AM, Ziarul Metropolis

Biletele la Concertul de Gală „I love Ceaikovski” se pot achiziționa numai prin rețeaua Eventim: magazinele Vodafone, Orange, Germanos, Carrefour, librăriile Cărturești și Humanitas, benzinăriile OMV sau online.

Categorii de bilete:

Categoria I – 150 lei

Categoria II – 130 lei

Categoria III – 100 lei

Afișul este realizat de ilustratoarea Maria Surducan.

*

Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale si interactive. De peste 10 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați. Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori.

Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 2000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate). Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în toți acești ani: Cercul Militar Național, Grand Hotel Continental, Universitatea Națională de Muzică din București, Banca Națională a României, Teatrul Odeon și Muzeul Cotroceni.

Foto: I love Ceaikovski – facebook

06
/04
/21

Sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18.30, Opera Brașov vă invită să vizionați online, în transmisiune directă, spectacolul cu opera bufă „La Cenerentola” de Gioachino Rossini.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

01
/04
/21

Opera bucureșteană sărbătorește astăzi, 1 aprilie 2021, un moment important din istoria sa: chiar dacă existența unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Național de pe Calea Victoriei datează încă din 1885, la 1 aprilie 1921 are loc instituționalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din București, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

26
/03
/21

Tuturor ne este dor de concerte, de experiența muzicii live, de schimbul de energie dintre scenă și public. Așa că am readus pe scenă cele mai tari trupe de alternativ pentru o serie de concerte filmate, produse de Overground Music și găzduite de Expirat! Periodic, vineri de la ora 20:00, pe Overground Showroom – „Netflixul de concerte” – va avea premiera în exclusivitate câte un concert din seria Showroom Original ⨯ Expirat. Seria continuă vineri, 26 martie, la ora 20:00 cu concertul Eyedrops live la Expirat.

26
/03
/21

În conştiinţa publicului, Valentin Gheorghiu, care a devenit solist al Filarmonicii în anul 1950, este pianistul exemplar și universal. Filarmonica „George Enescu” îl aniversează, în cadrul stagiunii online, la împlinirea a 93 de ani, prin difuzarea de înregistrări ale unor concerte susținute de maestru, în calitate de solist, la Ateneul Român.

23
/03
/21

Kristjan JÄRVI, dirijor al „Filarmonicii Mării Baltice”, director artistic al orchestrei simfonice MDR, Paul MÜLLER, director artistic al Filarmonicii din München, Ainars RUBIKIS, dirijor al Orchestrei Filarmonicii George Enescu pentru interpretarea operei „Die Tote Stadt”, sunt trei dintre artiștii care vor participa miercuri, 24 martie, începând cu ora 12.00 (ora României) la un eveniment online pentru prezentarea programului Festivalului Internațional George Enescu pentru presa de limbă germană din mai multe țări europene.

22
/03
/21

Ați ascultat vreodată un concert pentru flaut, harpă și orchestră? O alăturare sonoră deosebită, sub semnătura genialului Mozart, este ceea ce vă propun miercuri, 24 martie (ora 19.00), trei apreciați muzicieni români: dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, flautistul MATEI IOACHIMESCU și harpista MARIA BÎLDEA - alături de Orchestra de Cameră Radio.