Concert de orgă și cor, cu muzică de Bach și Liszt, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-de-orga-si-cor-cu-muzica-de-bach-si-liszt-la-ateneul-roman/

Filarmonica „George Enescu” organizează marţi, 31 mai 2022, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, un concert de orgă şi cor, susţinut de Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner.

Un articol de Liliana Matei|23 mai 2022

Concertul este organizat în cadrul  Festivalului Internațional de Orgă „Cantus Ecclesiae”. Programul este alcătuit din lucrări de Johann Sebastian Bach și Franz Liszt. Solist va fi organistul Eduard Antal.  Din Bach vor fi interpretate Passacaglia, BWV582 și Cantata BWV 150   Cristina VasiliuȘtefania ChițulescuFlorian Costea și Răzvan Georgescu  vor fi în ipostază de soliști, iar din Liszt – Preludiu şi Fugă pe tema BACH și Via Crucis, cu solistul Ștefan Lamatic.   

Festivalul Internațional de Orgă „Cantus Ecclesiae”, ajuns la cea de-a doua ediție, propune o viziune muzicală ecumenică și eclectică într-o prezentare hibridă – live/online –, abordând un repertoriu organistic inspirat din muzica gregoriană. Desfășurat în perioada 15 mai–5 iunie 2022, festivalul prezentă publicului larg frumusețea muzicii de orgă izvorâtă din imaginația mai multor compozitori, având ca scop şi ideea de a motiva tinerii organiști, studenți ai instituțiilor de profil din țară, să-și însușească în repertoriul propriu lucrări de inspirație gregoriană. „Ne bucurăm să luăm parte la acest festival de orgă, Cantus Ecclesiae. Concertul nostru include muzică de Bach si dedicată lui Bach  de către Franz Liszt. E remarcabil grupul de interpreți din Corul Filarmonicii George Enescu, soliști care vor fi prezenți în cele două lucrări. Cantata BWW 150 va fi  în primă audiţie şi ne propunem ca în fiecare concert să aducem lucrări noi în fața publicului meloman”, a precizat Iosif Ion Prunner, coordonatorul Corului Filarmonicii „George Enescu”.

Concertul este organizat de către Asociația Enarmonia și Arhidieceza Romano-Catolice de București prin „Oficiul pentru bunuri culturale ecleziastice şi patrimoniu”, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București și Asociația Pro Contemporania.

Biletele se pot procura:

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)

– Online, accesând site-ul  www.fge.org.ro  – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Înfiinţat la 1 decembrie 1950 de către directorul de atunci al Filarmonicii, Constantin Silvestri, Corul Filarmonicii „George Enescu” i-a avut la conducerea sa pe Ştefan Mureşianu, D.D. Botez, Vasile Pantea. Când legendarul Constantin Silvestri a înfiinţat Corul, se simţea nevoia stringentă a unei recuperări, susţinută şi de colaborarea cu nume consacrate ale baghetei dirijorale: George Georgescu, Igor Markevitch, Georges Pretre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski. Începând cu 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu” a luat parte la manifestări extraordinare în viaţa muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France şi Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internaţional omonim. Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul şi pianistul Iosif Ion Prunner, membru şi continuator al unei familii renumite de muzicieni şi oameni de cultură din România. Printre succesele notabile înregistrate se numără şi colaborările cu orchestre şi dirijori de calibru internaţional în cadrul Festivalului „George Enescu”: Daniel Barenboim şi Staatskapelle Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi) şi Vladimir Jurovski şi Orchestra Filarmonicii din Londra (2017). 

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.